hirdetés

Szívritmusszabályozók, okostelefon és távvezeték

Ismét bebizonyososdott, hogy a nagyfeszültségű távvezetékek és az okostelefonok a szívritmusszabályzókkal elektromos interferenciát okozhatnak, ezért fontos a kellő távolság betartása.

hirdetés

Két vizsgálat eredményei szerint az implantálható kardiális elektronikus készülékeket (CIED-eket) viselő betegeknek józan megfontolásból el kell kerülni a „ritkán, de azért létező” kockázatot, amit a közelben lévő nagyfeszültségű távvezetékek, vagy az okostelefonok által okozott elektromágneses interferencia (EMI) jelenthet.

A CIED-eknek három kategóriája van: a bradyarrhythmia kezelésére szolgáló pacemakerek, a tachyarrhythmia ellátására szolgáló implantálható kardioverter defibrillátorok (ICD-k), valamint a szisztolés zavarok kezelésére szolgáló kardiális reszinkronizációs kezelésre szolgáló készülékek (CRT-k, vagy biventrikuláris ICD-k), ezekből a világon mintegy 1 milliót építenek be évente a betegekbe.

A European Heart Rhythm Association (EHRA) EUROPACE-CARDIOSTIM találkozóján 2015. június 21.-24. között Milánóban két poszter is foglalkozott a kérdéssel.

Az első vizsgálatot vezető Dr. Katia Dyrda (Montreal Heart Institute and University of Montreal, QC) és munkatársai 40 önálló kardiális készüléket (21 pacemakert és 19 ICD-t) embert utánzó sós tartályban 15-20 kV/m elektromos mezőbe helyeztek. A készülékek szokásos konfigurálása esetén (normál állás, bipoláris mód) 8,6 kV/m-ig nem történt szignifikáns változás. Ebben az üzemben az ICD-k 2,9 kV/m-ig álltak ellen. A küszöb viszont 1,5 kV/m-re zuhant, ha a készülékek magasabb érzékenységűre, vagy unipoláris módba voltak kapcsolva. Az ilyen konfigurációba kapcsolt készülékeket viselő kevés beteget figyelmeztetni kell, hogy gyorsan kerülje ki a magas feszültségű távvezetékek körüli sétát, vagy kerékpározást. Egyes speciális foglalkozásoknál ez néhány emberre nézve némi veszélyt jelenthet, de általánosságban nem jelent problémát.

A másik tanulmányt Dr. Carsten Lennerz (Német Szívközpont, München) vezette, melyben 308 beteg vett részt (65 éves átlagos életkorban lévők, 72%-uk férfi): 103 beteg pacemakert, 103 beteg ICD-t és 66 beteg CRT készülékeket viselt. Az amerikai FDA és a német sugárvédelmi iroda (Deutsches Bundesamt für Strahlenschutz) régebben egyaránt azt javasolta, hogy e készülékek és az okostelefonok között legkevesebb 15 cm távolságot kell tartani, de most a modernebb okostelefonokat: Samsung Galaxy 3, Nokia Lumia, HTC One XL vették górcső alá. A telefonokat közvetlenül az implantált készülékek fölé helyezték, és különféle hálózati kapcsolatokban (GSM, UMTS, LTE) és üzemmódokban (kapcsolódáskor, beszédkor, csöngetéskor) figyelték a hatásokat. Folyamatosan hat elvezetéses EKG-t használtak az esetleges abnormalitások észlelésére. Egyetlen férfibetegnél láttak elektromágneses interferenciát (EMI-t), ez a beteg is MRI-kompatibilis ICD-t viselt. Pitvari és kamrai túlérzékenységet figyeltek meg, miután a készüléket egy HTC telefonnak tették ki UMST hálózati standard módban, és ha Nokia készüléket használtak GSM standard szerint. Ha viszont a telefonok LTE standardban működtek, egyetlen telefon sem okozott EMI-t. „A hétköznapi életben a modern, MRI-kompatibilis készülékek sincsenek EMI ellen jobban védve, mint a régebbiek” – jegyezte meg Dr. Lennerz. „Az eredmények legfőbb üzenete végülis az, hogy mindig figyelembe kell venni a készülékek és a telefonok között javasolt biztonságos távolságot”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Heartwire from Medscape > Conference News

2. European Society of Cardiology

3. European Society of Cardiology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.