hirdetés

Terhes nők vigyázzanak a paracetamollal

A paracetamol befolyásolhatja a nemi hormonokat és a fiúmagzatokban urogeninális fejlődési rendellenességeket okozhat.

hirdetés

Európában a paracetamol (acetaminofen, APAP) recept nélkül kapható gyógyszer kb. 50 éve van forgalomban. Hazánkban a legtöbb fájdalom- és lázcsillapító szer, ill. meghűlés elleni készítmény (pl. Coldrex, Efferalgan, NeoCitran, Panadol, Rubophen, Saridon, Zaldiar, stb.) is tartalmazza ezt a hatóanyagot, az USA-ban pedig kb. 200 féle acetaminofent tartalmazó készítmény kapható (legismertebb képviselőjük a Tylenol). Egyes adatok szerint a várandós nők közel fele szed valamilyen paracetamol tartalmú szert, holott az endokrin- és reprodukciós szervekre való hatása kevéssé ismert.

Az EBioMedicine lapban megjelent közleményben Isaac V. Cohen gyógyszerész és munkatársai (University California, San Diego) kimutatták, hogy az eddig ismert mellékhatások (allergia, bőrtünetek) mellett a szernek egyéb váratlan mellékhatásai is lehetnek.

Nagy dózisú paracetamol hatására nem csak a májfunkciók károsodnak, de bizonyos váratlan hormonális változások is kialakulhatnak: pl. egy várandós nőben a pregnen-diol diszulfát értéke a menopauzát követő élettanilag normális értékre csökken. Ez a hatás csak két napig tart, a szer bevétele utáni harmadik napon visszatér a terhes nő életkorának megfelelő értékekre.

A paracetamol mellékhatásait elemző vizsgálatba 455 aktív felnőttet vontak be. Ultra-nagy felbontású folyadékkromatográfiával társított tömegspektrometriával (UPLC-MS) az acetaminofen (paracetamol) mennyisége mellett annak metabolitjait (4-acetaminofen-szulfát, 4-acetamidofenilglucuronid, N-acetilcisztein, cisztein, stb.) is mérték. Azt tapasztalták, hogy a paracetamolt fogyasztóknál csökkent a legtöbb kéntartalmú androgén szteroid (pl. a dehidroizoandroszteron szulfát, az androsztendiol monoszulfát, az androsztendiol diszulfát, stb.) és számos szulfatált pregnenolon szteroid (pl. pregnenolon szulfát, 21-hidroxipregnenolon diszulfát) szintje is, ami természetesen befolyásolja a hormonális homeosztázist. Mind a paracetamolt, mind az ösztrogéneket a szulfotranszferáz enzimcsalád (ezek közül is leginkább a SULT2A1) metabolizálja, azok az enzimek, melyek a kénezés révén jelentősen megváltoztatják a metabolitok biológiai aktivitását, oldhatóságát és renális clearance-ét – bár a CYP3A7-CYP3A51P enzimek genetikai variánsai is megváltoztatják egyes szulfatált nemi hormonok szintjét.  

Már régebbi vizsgálatokban többször igazolták, hogy a paracetamol gátolja a ciklooxigenázt a központi idegrendszerben és kölcsönhatásba lép az endocannabinoid és vanilloid jelátviteli utakkal. Gátolja továbbá a prosztaglandin- és az inzulin-like3 jelátvitelt, csökkenti a tesztoszteron szintet, így károsíthatja a fiú magzat urogenitális traktusának normális fejlődését. Az idézett közlemény szerzői bebizonyították, hogy a hatás valószínűleg a kénezett nemi hormonokon keresztül történik a szulfotranszferázok szintjén. Azt is igazolták, hogy a farmako-metabolomika módszerével a szervezetben keletkező váratlan hatásokat is ki lehet mutatni még egy olyan hétköznapi, látszólag ártalmatlan szernél is, mint a paracetamol.

 

 

Forrás: Medscape Medical News 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.