hirdetés

Terhesség alatti kemoterápia hatása a lánygyermekre

Az edinburghi egyetem kutatói azt találták, hogy az etopozid befolyásolhatja a még meg sem született lánygyermekek jövőbeni fogamzóképességét.

hirdetés

A tüdő- és petefészekrák, illetve a leukémia és limfóma kezelésében alkalmazottetopozid gátolja a ráksejtek osztódásához és szaporodásához szükséges enzimet, melynek következtében a sejt elpusztul.

A Cancer Research UK adatai szerint minden 100 rákbetegre számítva 1 és 10 közé tehető azok száma, akiknek infertilitása etopozid alkalmazására vezethető vissza. A kemoterápia kapcsán a petefészkek működése időlegesen, illetve esetenként tartósan szünetel, és a betegek egy részénél korai menopauza következik be. A terhesség első trimeszterében a 12−14. hétig gyakran kerülik kemoterápia adását, az mivel fokozza a veleszületett rendellenességek és a spontán vetélések kockázatát.

A terhesség második és harmadik trimeszterében (a 4−9. hónapban) a kemoterápiát viszonylag biztonságosnak tekintik a fejlődő magzatra nézve, mivel több vizsgálat is azt mutatta, hogy nem fordulnak elő gyakrabban kongenitális defektusok olyan nők gyermekei körében, akik ebben a periódusban kemoterápiában részesültek.

A mostani vizsgálatban azonban az etopozid károsította a kísérleti egerek petefészekszövetét és a csírasejtek funkcióját. További kutatások szükségesen annak tisztázására, hogy a fenti megállapítások humán körülmények között is megállják-e a helyüket.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a terhesség alatt kemoterápiával kezelt nőbetegeket tájékoztatni kell arról, hogy lánygyermekeiknél korai menopauza következhet be.

Minden 1000. várandósnál derül fény rosszindulatú daganatra, ilyenkor mérlegelni kell, hogy már a szülés előtt sor kerüljön kemoterápia alkalmazására. Ugyanakkor keveset tudunk arról, hogy az etopozid milyen potenciális hosszú távú hatásokat fejthet ki a még meg sem született gyermek reproduktív rendszerére.

A BMJ Cancer https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-016-2505-9 című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálat azt kívánta válaszolni, hogy az etopozid milyen hatást fejt ki a fejlődő petefészek csírasejtjeire.

A nő reproduktív élettartama már a megszületés előtt , a magzati élet során– a terhesség második és harmadik trimeszterében – eldől, a follikulusok száma szabja meg, hány petesejt érik meg a nő életében. A magzati follikulusok fejlődése a 17. terhességi hét körül kezdődik és a terhesség későbbi szakaszaiban is folytatódik. A vizsgálatot vezető dr. Norah Spears professzor és munkacsoportja petefészekszövet-tenyészetekben tanulmányozta az etopozid hatását.

Az eredmények azt jelzik, hogy a csírasejtek 90 százaléka elpusztul, amennyiben a kemoterápia a tüszőfejlődés előtt történik. Ha azonban a kemoterápiára a follikulusok kialakulása után kerül sor, nem mutatkozik jelentősebb nem kívánt hatás. Az adatok arra is utalnak, hogy a csírasejtek magzati fejlődés alatt bekövetkezett genetikai károsodása átörökítődhet a következő generációkra is, ezt nevezzük „nagymama-hatásnak”.

„Amennyiben az egereken tett megfigyeléseink emberekre is helytállónak bizonyulnak, ez azt jelentheti, hogy szűkebb azoknak a lánygyermekeknek a fertilitási időablaka, akiknek édesanyját terhessége alatt etopoziddal kezelték” – figyelmeztet Spears professzor.

A szerzők azt írják, hogy megfigyeléseik aggodalmat keltenek annak fényében, hogy az etopozidot már várandós nők számára is rendelik, noha a szer potenciálisan hasonló hatást fejthet ki embereknél, mint kísérleti állatoknál.

A tanulmány azzal a következtetéssel zárul, hogy a második vagy harmadik trimeszterben alkalmazott etopozidnak a magzati petefészek fejlődésére gyakorolt kedvezőtlen hatása esetleg csak sok évvel később mutatkozhat meg.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.