hirdetés

Terhességi hipertónia és NSAID-ok

Egy most megjelent retrospektív kohorsz vizsgálat eredményei szerint a terhességi magas vérnyomásban szenvedő nők vérnyomása nem emelkedik a szülés utáni fájdalmak enyhítésére adott NSAID-k használata során.

hirdetés

Az American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) 2013-as ajánlásában nem javasolta terhességi magasvérnyomásban szenvedő nők szülés utáni fájdalmainak enyhítésére az NSAID-okat a szülés utáni 24 órán túl, a Task Force on Hypertension in Pregnancy pedig úgy vélte, hogy az NSAID-k emelik a szülő nők vérnyomását. Dr. Hannah B. Anastrasio (Thomas Jefferson University, Philadelphia, Pennsylvania) retrospektív kohorsz vizsgálatban ellenőrizték e javaslatok helyességét.

Az Obstetrics & Gynecology 2018. decemberi számábanmegjelent tanulmányukban a szerzők összegyűjtötték a Thomas Jefferson University Hospitalban 2008 és 2015 között kezelt 276, terhességi magas vérnyomásban szenvedő asszony – leginkább elektronikusan tárolt – adatait. A betegek közül 147-en kaptak NSAID-ot a szülés után, 129 beteg nem részesült NSAID kezelésben. A betegeket alcsoportokra osztották aszerint, hogy milyen módszerrel szültek, illetve volt-e krónikus magasvérnyomásuk. A kohorszban hasonló volt a demográfiai megoszlás, bár az NSAID-t nem kapó asszonyok között hatszor gyakoribb volt a már fennálló vesekárosodás, mint az NSAID-kat kapóknál (12% vs 2%, P<0,01). Az NSAID kezelést kapók 33%-a részesült már a szülés előtt antihipertenzív kezelésben, míg az NSAID kezelésben nem részesülőknek csak a 22% kapott előzetesen vérnyomáscsökkentőket (P=0,01).

A standard posztoperatív ellátás a császármetszés utáni napon egy – a beteg által adagolt – opioid intravénás fájdalomcsillapításból állt, majd a következő naptól kezdve a császáeeal szült asszonyok ugyanazt az orális fájdalomcsillapítást kapták, mint a hüvelyi szülést követően a többiek. Gyenge és közepes fájdalomnál NSAID-ot (ibuprofen), súlyos fájdalom esetén opioid tartalmú (oxicodon-acetaminophen) kombinációt kaptak az asszonyok. Az adagolás a beteg igénye és a szaknővér döntése alapján egyénileg történt. Nem volt megfigyelhető különbség az átlagos artériás vérnyomás értékében az NSAID-ot kapók és nem kapók között, és nem volt különbség a szisztolés és diasztolés értékek változásában és a maximális szisztolés és diasztolés értékekben sem. Nem volt különbség abban sem, hogy mikor volt szükség az antihipertenzív kezelés dózisának növelésére, vagy új vérnyomáscsökkentők alkalmazásnak indítására, illetve nem tért el a két csoportban az újonnan szült nők vérnyomás-kiugrás miatti ismételt kórházi felvételének száma sem. Az eredmények arra utalnak, hogy meg kell változtatni a jelenlegi ajánlásokban azt a kitételt, hogy „terhességi hipertóniában szenvedő asszonyoknál kerülni kell az NSAID-k használatát.”

Az ibuprofen, az oxicodon vagy hidromorfon mellett az asszonyok 45%-ánál kiegészítő fájdalomcsillapításra is szükség volt, amit elsősorban acetaminophen formában kaptak meg. Nem volt különbség a két betegcsoport között a kumulatív opioid adagban, a krónikus hipertóniák arányában, vagy egyéb posztpartum események (pl. akut renális insufficiencia, vértranszfúziók szükségessége, vagy magas vérnyomás miatti kórházi újrafelvételek) arányában sem, bár a tanulmány nem ezek értékelésére irányult.

A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet a várandósság mellett kialakuló speciális kórformákra, amilyen pl. a terhességi magas vérnyomás, a preeklampszia, az eklampszia, a hemolízis, az emelkedett májenzimek, az alacsony trombocitaszám-szindróma, a krónikus magas vérnyomás és a rárakódott preeklampszia. Megfigyelésük szerint az NSAID-k biztonsággal használhatók terhességi magas vérnyomásban, ezzel csökken szülés után az opiodok használata.

 

Forrás:

1. Medscpae Medical News

2. Obstetrics & Gynecology 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.