hirdetés

Természetes családtervezés

A természetes családtervezés azt jelenti, hogy bizonyos jelekből vagy megfigyelésekből a pár kikövetkezteti, mely napokon fogamzóképes a nő, és ebben az időszakban többet vannak együtt, vagy éppen kerülik a nemi éle­tet, attól függően, hogy a gyermekáldásra elérkezettnek látják-e az időt.

hirdetés

Élettani alapok
A természetes családtervezés a menst­ruációs ciklus általános és egyéni sajá­tosságainak pontos ismeretén alapul. A havi ciklus a menstruációs vérzéssel kezdődik, a tüszőéréssel, majd a tüsző­ből kiszabaduló petesejtnek az anya­méhbe vándorlásával és a méh nyál­kahártyájába való beágyazódásával folytatódik. A tüszőből kialakuló sár­gatest hormonja hatására a méhnyálkahártya megduzzad, de ha a megter­mékenyülés elmarad, végül lelökődik: kezdődik a következő menstruáció.

Hogy a havi ciklus mely napjaira esik a termékenység időszaka, az a tüszőre­pedés (ovuláció) időpontjától függ. Ez átlagosan a vérzés kezdetétől számított 14. napon következik be, de eshet egy teljes héttel korábbra vagy későbbre is. A ciklusnak a tüszőrepedéstől a méhnyálkahártya lelökődéséig terjedő fázi­sa 2 hétig tart, így a teljes ciklus hossza 21–35 nap.

Az érett petesejt a tüszőrepedés után legfeljebb egy napig alkalmas a megtermékenyítésre. Mivel az on­dósejtek a hüvelyben és a méhben kb. 5 napig őrzik meg termékenyítőképességüket, a tüszőrepedést legfeljebb 5 nappal megelőző és az azt egy na­pon belül követő nemi aktusok lehet­nek termékenyek. A kérdés csak az, miről ismerhetjük fel a tüszőrepedést.

Mit érdemes figyelni, mérni?
A naptármódszer alkalmazásakor a korábbi ciklusok hosszából követ­keztetünk a tüszőrepedés valószínű időpontjára. Ehhez 6 vagy 12 hóna­pig menstruációs naplót kell vezetni. A termékeny periódus kezdetét úgy kapjuk meg, hogy 18 napot kivonunk a legrövidebb ciklus hosszából, a végét pedig úgy, hogy 11 napot vonunk ki a leghosszabb ciklusból. Ha egy nőnek minden ciklusa 28 napos, akkor a ter­mékenység a 10.-től a 17. napig tart. Az egyszerűsített naptármódszer alapelve: a ciklushossz többnyire 26 és 32 nap között változik, így a termékenység a 8.-tól a 19. napig tart.

Az alaphőmérsékletek módszere az ébredéskor mért testhőmérsékletek följegyzésén és ábrázolásán alapul. Ha többször egymás után legalább 0,2 °C-kal magasabb alaphőmérsékletet mérünk, mint korábban, az a tü­szőrepedés bekövetkeztét jelzi. Három egymást követő magasabb érték után a termékeny időszak véget ért.

A korszerűbb természetes család­tervezési módszerek a hüvelyváladék (méhnyaknyák) megfigyeléséből indulnak ki. A menstruációt követő napokban a hüvely száraz. Ezután sűrű, tapadós nyák termelődik, amely egyre hígabbá válik, majd tüszőrepedéskor nagyobb mennyiségű, nyúlós nyák észlelhető. A legtermékenyebb időszak az a pár nap, amikor különösen sok a hüvelyváladék.

A fenti módszerek kombinálásával még pontosabban be lehet határolni a termékeny napokat. A hüvelyvála­dék megfigyelésén alapuló és a kombi­nált módszereket az azokkal élni kívá­nó párok nőgyógyászuk, háziorvosuk vagy más egészségügyi szakember se­gítségével sajátíthatják el.

Több-kevesebb szexuális önmegtartóztatás nélkül nincs természetes családtervezés

Miért jó, mennyire megbízható?
A természetes családtervezés rendsze­resen és előírásszerűen alkalmazva sem tökéletesen megbízható: száz pár évente 1–5 öt kudarcra (nem kívánt terhesség­re) számíthat, ha minden előírást pon­tosan betart, és évente 2–25 kudarcra tipikus (nem kifogástalan) alkalmazás esetén. A természetes családtervezési módszerek közös hátránya, hogy túl­becsülik a termékeny időszak hosszát, ezért tartósabb szexuális önmegtartóz­tatást követelnek meg, mint amilyenre valójában szükség lenne. Közös előnyük viszont, hogy nincsenek mellékhatásaik. Különösen fontosak az olyan pá­rok életében, akik vallásos meggyőző­désük miatt elutasítják a fogamzásgátlás nem természetes formáit.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[122586] galéria
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.