hirdetés

Tizenéveseknél nem szűrik a depressziót, pedig kellene

Az Egyesült Államok preventív szolgálata már évekkel ezelőtt javasolta a serdülőkori depresszió szűrését az alapellátás körében, ennek ellenére a háziorvosok csupán fele alkalmazza a standardizált kérdőíveket a rutin gyakorlatban – állapította meg egy minnesotai felmérés.

hirdetés

„A klinikusok összességében gyakrabban használják a klinikai megfigyelést vagy az összegzett benyomást a depressziós serdülők azonosítására, mint bármely más módszert” – mondta el Lindsay Taliaferro, aki a Pediatric Academic Societies éves kongresszusán. A major depresszió becsült összegzett prevalenciája a serdülők körében 5,6 százalék, az alapellátásban 9 és 21 szákalék közötti pontprevalenciáról számolnak be.

Dr. Taliaferro és munkatársai internetes felmérést végeztek olyan orvosok és nővérek körében, akik közvetlenül részt vesznek a 12 és 18 év közöttiek ambuláns ellátásában. A kiküldött kérdőívek 20 százaléka érkezett vissza kitöltve – ez nem túl nagy arány, de a vizsgálat vezetője szerint tipikusnak mondható az ilyenfajta felmérések esetében.

Az elemzés alapját 127 gyermekgyógyásztól és 54, a gyermekgyógyászati ellátásban dolgozó nővértől, 260 háziorvostól, valamint 96, a háziorvosi ellátásban dolgozó nővértől kapott válaszok képezték. Arra a kérdésre, hogy gyakorlatában milyen módszert használ „rendszerint/majdnem mindig” a depresszió felismerésére, 80 százalék jelölte meg a klinikai megfigyelést/általános benyomást, 50 százalék standardizált írott szűrőeszközöket használ, 40 százalék az átfogó magatartási szűrőeszközök depressziószűrő tételét részesíti előnyben, 20 százalék pedig a pszichoszociális interjút (pl. HEADSS teszt, mely figyelembe veszi az otthoni körülményeket, az iskolázottságot, a foglalkozást, a tevékenységeket, gyógyszereket, szexualitást, öngyilkosságot/depressziót).

Az orvosok és a nővérek között nem mutatkozott szignifikáns különbség a tekintetben, hogy milyen módszereket alkalmaznak a depresszió felismerésére. A gyermekorvosok és családorvosok azonban különböznek abban, hogy mennyiben használják a pszichoszociális interjút és a klinikai megfigyelést/általános benyomást: a gyermekellátásban dolgozók (az orvosok és a nővérek is) szignifikánsan nagyobb arányban számoltak be e módszerek használatáról. A felmérés egy másik részébenn a gyermekellátásban dolgozók 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rutin módon „rákérdez” a depressziós tünetekre az általános állapotfelmérés során. A családorvosi praxisban dolgozó orvosok és nővérek esetében ennek aránya mindösze 66 százalék. Arra a kérdésre, hogy használtak-e „valaha” standardizált írott eszközt a depresszió felismerésére, a megkérdezettek 76 százaléka válaszolt igennel.

A fentieket dr. Taliaferro úgy foglalta össze, hogy „az orvosok többsége nem végez szűrést minden betegnél, ehelyett csak a nagy kockázatú betegekre összpontosít, miután figyelmeztető jeleket vagy specifikus panaszokat észlelt”.

A USPSTF 2009-ben tette közzé ajánlásait a serdülőkori depresszió szűrésére, mely szerint a klinikusoknak el kell végezniük a szűrővizsgálatot a major depresszió felismerésére a serdülőknél (12−18 éveseknél), hogy megtörténhessen a korrekt diagnosztika, terápia és nyomonkövetés. „Tudjuk, hogy a lelki problémákkal küzdő serdülők jelentős része inkább orvosi problémák, mintsem pszichológiai tünetek miatt fordul orvoshoz, és a serdülők nem minden esetben verbalizálják érzéseiket vagy tárják fel lelki gondjaikat, amennyiben az orvos erre külön nem kérdez rá” – figyelmeztet a vizsgálat vezetője.

A serdülőkori depresszió szűrésére két eszközt, a PHQ-A-t (a Patient Health Questionnaire–9 serdülők számára módosított változata) és a BDI-PC-t (Beck Depression Inventory for Primary Care) javasolják, melyek igazoltan jó szenzitivitással és specificitással jelzik a serdülőkori depressziót az alapellátásban.

A mostani vizsgálatban azt is elemezték, milyen tényezők befolyásolják, hogy egy egészségügyi dolgozó használja-e az írott depressziószűrő eszközöket. Nagyobb arányban élnek ezzel a lehetőséggel a nők, a családorvosok, valamint azok, akik világos potokollal rendelkeznek a depressziós betegek nyomonkövetésére, illetve akik felkészültebbnek érzik magukat a depressziós serdülők ellátására. A depressziós tünetekre való rákérdezés módszerével ezzel szemben leginkább azok élnek, akik szilárdabban hisznek abban, hogy az egészségügyi dolgozóknak felelősséggel kell viseltetniük a depresszióban szenvedő serdülők sorsa iránt, illetve akik tisztában vannak a szűrővizsgálati ajánlásokkal.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.