hirdetés

Több a kövér, mint a sovány

Azt hihetnénk, hogy az alultápláltság a legnagyobb probléma, holott egyre több az elhízott ember a világban, olyannyira, hogy az obezitás már gyakoribb, mint a soványság.

hirdetés

A testtömeg-index (BMI) adatok szerint 1975-ben a Földgolyón 105 millió elhízott ember élt, 2014-re számuk azonban már 641 millióra növekedett. A kutatók becslése szerint a férfiaknál 3,2%-ról (2,4-4,1) 10,8%-ra (9,7-12,0), míg a nőknél ugyanezen 40 éves periódus alatt 6,4%-ről (5,1-7,8) 14,9%-re (13,6-16,1) nőtt az elhízottak aránya. Globálisan a „morbid” obezitás prevalenciája férfiaknál 0,64% (0,46-0,86), nőknél 1,6% (1,3-1,9). Ezzel párhuzamosan a sovány férfiak aránya 13,8%-ról 8,8%-ra, a sovány nők aránya pedig 14,6%-ról 9,7%-ra csökkent

A Lancet-ben 2016. április 2.-án megjelent közleményben 186 ország adatai alapján úgy gondolják a szakemberek, hogy 2025-re a Föld férfi lakosságának 18%-a, a női lakosság 21%-a, és a férfiak 6%-a lesz elhízott, valamint a nők 9%-a lesz súlyosan elhízott (35 kg/m² fölött). A vizsgált 186 országban él a Föld felnőtt lakosságának 99%-a. A kiértékelt 1698 népességi vizsgálatban 19,2 millió 18 év fölötti személy adatai szerepeltek.

A statisztikai közlemény szenior szerzője, Dr. Majid Ezzati szerint (School of Public Health, Imperial College London, Egyesült Királyság) megfordult a világ: míg 40 évvel ezelőtt több mint kétszer annyi sovány ember volt, mint kövér, mostanra már több túlsúlyos van, mint sovány.

Ez az első olyan közlemény, melyben megkülönböztetik a túlsúlyos, a súlyosan túlsúlyos, és a morbidan túlsúlyos (≥40 kg/m²) egyéneket, melyek már többen vannak, mint a soványak (≤18,5 kg/m²). A legtöbb sovány ember Dél-Ázsiában él, ahol a férfi lakosság 23,4%-a (95%CI: 17,8%-29,2%) és a női lakosság 24%-a (95%CI: 18,9%-29,3%) sorolható a soványak közé. Bár a helyzet kicsit javult az utóbbi évtizedekben, de Közép-Afrikában és Kelet-Afrikában a férfiak több mint 15%-a, a nők 12%-a nevezhető soványnak. Afganisztánban, Indiában, Bangladesben, Kelet-Timorban, Eritreában, Etiópiában a férfiak több mint egyötöde, Bangladesben és Indiában a nők több mint egynegyede sovány. A nők életkorhoz igazított BMI-je Kelet-Timorban a legalacsonyabb: 20,8 kg/m², míg a férfiaknál Etiópiában a legalacsonyabb: 20,1 kg/m². A feldolgozás szerint Indiában élnek a legsoványabbak: a férfiak 46,2%-a, a nők 41,6%-a sovány.

A szegény országokban a táplálékok biztonságosságának megteremtése és a szociális segítségnyújtás egyaránt fontos teendők. A tanulmányhoz írt kommentárjában Dr. George Davey Smith (MRC Integrative Epidemiology Unit, School of Social and Community Medicine, Bristol, UK) megjegyezte, hogy a soványság a morbiditás, a mortalitás, a terhességi szövődmények kockázatának emelkedésével jár, de a kövérség is emeli számos betegség kockázatát (kardiovaszkuláris betegségek, diabétesz, egyes rákok, mozgásszervi betegségek). A gazdag országokban a szegények között több a túlsúlyos, mint a jómódúak között, de egyes országokban ennek a fordítottja igaz: pl. Dél-Ázsiában, Közép- és Kelet-Afrikában a szegények olyan vékonyak, hogy az már veszélyezteti egészségüket és munkaképességüket. A szegénységhez társuló alacsony BMI kihat az utódokra is.    

Az eredmények országról országra változtak, pl. Singapurban, Svájcban, Japánban, a Cseh Köztársaságban, Belgiumban és Franciaországban alig nőtt az asszonyok átlagos BMI-je (évtizedenként kevesebb, mint 0,2 kg/m²-vel). Dr. Ezzati szerint ezek az országok, ahol az emberek nem feldolgozott, friss táplálékokat fogyasztanak, azt is mértékkel. Polinéziában és Mikronéziában él a legtöbb túlsúlyos: a férfiak 38%-a, a nők több, mint a fele obez. A tanulmány szerint a Föld túlsúlyos lakosainak csaknem 20%-a (641 millióból kb. 118 millió ember) a hat legmagasabb jövedelmű országban él: Ausztráliában, Kanadában, Írországban, Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A világ súlyosan túlsúlyos lakosainak 27,1%-a (50 millió ember) is ezekben az országokban él. Legalább minden negyedik súlyosan túlsúlyos férfi (27,8%) és a súlyosan túlsúlyos nők 18,3%-a az Egyesült Államokban él.

Dr. Ezzati szerint a BMI csökkentésére irányuló mai törekvések nem érik el céljukat, nem működnek. Leginkább a bariátrikus sebészeti megoldások hatásosak, ugyanakkor a műtétek hosszú hatásait még nem ismerjük, ráadásul a közepes, vagy szegényebb országokban tömegével nem megvalósíthatók.

(A közleményhez tartozó „Supplementary Appendix” 357 oldalon dolgozza fel az adatokat. Az ebből származó magyar BMI adatok 1975-ben, 1985-ben, 1995-ben, 2005-ben és 2014-ben a következőképpen alakultak férfiaknál (kg/m²): 24,5 - 25,4 – 26,1 – 26,8 – 27,4. A nők adatai ugyanebben a sorrendben: 24,6 – 25,1 – 25,2 – 25,4 – 25,5.)

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Lancet

3. Lancet 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.