hirdetés

Több füst kevesebb csont

Károsodik a csontépítés folyamat, ha a tinédzser lány éppen a kritikus növekedési periódusban dohányzik, melynek következtében fokozódik az osteoporosis kialakulásának esélye – állapította meg egy új kutatás, melyet a Journal of Adolescent Health című lapban tettek közzé.

hirdetés

A vizsgálat tapasztalatai alapján a Cincinnati Gyermekkórház kutatói prevenciós stratégiákat dolgozhatnak ki a csontritkulás és a következményes csonttörések megelőzésére. Az adatok szerint a csont ásványianyag-tartalmára gyakorolt negatívhatás az ágyéki gerincen és a csípőtájon a legkifejezettebb – és éppen ezek a régiók azok, ahol a leggyakoribban a törések idősebb nőknél.

„Az osteoporosis nagy költségeket felemésztő egészségi probléma, mely az Egyesült Államokban hozzávetőleg 10 milliós populációt érint, melyhez további 34 millió veszélyeztetett személy adódik hozzá – mondja Lorah Dorn, a vizsgálat vezetője. – Legjobb tudomásunk szerint ez az első olyan utánkövetéses vizsgálat, mely a dohányzás hatásait, illetve a depresszió tüneteit vizsgálja lányoknál, és elemzi ezek kedvezőtlen hatását a serdülőkor alatt végbemenő csontépítésre.”

Felnőttek bevonásával számos vizsgálatot végeztek a dohányzás és a csökkent csontépítés közötti összefüggések igazolására. Dorn és munkatársai elsősorban a serdülő lányokra összpontosítottak, mivel éppen ez az életszakasz az, ahol a csontépítés 50 százaléka végbemegy. A menarchét követő első két évben felépült csontmennyiség az, ami az élet utolsó négy évtizedében elvész.

A kutatók azt tanulmányozták, hogy a dohányzás, a depressziós tünetek, a szorongás és az alkoholfogyasztás miként befolyásolja a csontállomány építését 11 és 19 éves kor között. A vizsgálatba 262 egészséges lányt vontak be Cincinnati körzetéből a 11, 13, 15 és 17 éves korcsoportból. A résztvevők állapotát három éven keresztül évente mérték fel, melynek során meghatározták a csontok ásványianyag-sűrűségét is. Ezen túlmenően a résztvevők saját bevallása alapján feljegyezték a dohányzási szokásokat és az alkoholfogyasztás, valamint a depressziós és szorongásos tünetek gyakoriságát is.

Az eredmények szerint a dohányzás és alkoholfogyasztás kisebb BMD-értékekkel társult az ágyéki gerincen és a csípőtájon 11 és 19 éves kor között. Ugyancsak rosszabb lumbális BMD-értékeket mértek súlyosabb depressziós tünetek esetén is minden életkorban. A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy a csontrendszer állapota függetlennek mutatkozott az alkoholfogyasztástól.

Dr. Dorn kiemeli, hogy 13 éves korban a résztvevők csonttömege nagyjából megegyezett, függetlenül a dohányzás tényétől, illetve mértékétől. Az idő előrehaladtával az erősebb dohányos lányoknál lassabb volt a csonttömeg építése a csípőn és a csigolyákon, mint azoknál, akik ritkábban dohányoztak.

A gyakoribb depressziós tünetekről beszámoló lányoknál a csonttömeg építése hasonló ütemben folytatódott, de alacsonyabb csúcstömeget ért el, mint azoknál, akik csak ritkábban tapasztaltak depressziós tüneteket.

A közlemény szerzői hangsúlyozzák, hogy a jelen vizsgálatot további kutatásoknak kell követniük, melyekben szélesebb földrajzi régióból és más etnikai csoportokból is vonnak be résztvevőket. Azt is megjegyzik, hogy a mostani vizsgálatban részt vevő lányok esetében a napi kalciumbevitel és a fizikai aktivitás elmaradt az országos irányelvekben javasolt szinttől, ezért a mostani megállapítások nem általánosíthatók a standardnak megfelelő lányokra.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.