hirdetés

Több időnk van az endovaszkuláris trombektómiára stroke esetén

A DEFUSE 3 vizsgálat minden alcsoportra kiterjedő feldolgozása szerint az endovaszkuláris trombektómiát akkor is el kell végezni, ha a beteg idős, ha a tünetek enyhék, és ha a nagy ereken bekövetkezett stroke óta jelentős idő telt el, de a perfúziós felvételeken még menthető mennyiségű szövet látható.

hirdetés

A DEFUSE 3 randomizált vizsgálat eredményeit már 2018-ban előadták az International Stroke Conference (ISC) keretében és a New England Journal of Medicine-ben is megjelentették. Jelentős volt a vizsgálók azon megfigyelése, hogy menthető agyi károsodás esetén a 6 órán túli, nevezetesen a 6-16 órás időablakban végzett endovaszkuláris trombektómia is jó eredményt hoz. Az alcsoport analízis 2019. januárjában jelent meg a JAMA Neurology c. lapban.

A vizsgálók azt találták, hogy a képalkotók által meghatározott kritériumoknak megfelelő betegeknél a 6-16 órán belül elvégzett endovaszkuláris trombektómia szignifikánsan javítja a 90 napos funkcionális eredményt a kontroll betegekhez képest. A DEFUSE 3 vizsgálatot vezető Dr. Gregory Albers (Stanford University Medical Center, Kalifornia) szerint „a trombektómiával a stroke-os betegeink közel felét meg tudjuk menteni a későbbi bénulásoktól." Megdőlni látszik az a régi elmélet, miszerint 6 órán túl már semmit sem tudunk tenni.

Az eredmények igazolják a DAWN vizsgálat eredményeit. Bár az agyi ér elzáródása egy kis agyterület (a "mag") azonnali elhalását okozza, és az ezt körülvevő terület, a „félárnyék” (penumbra) is veszélyeztetve van, de ez a környező, veszélyeztetett terület jó néhány órát kibír, ha a kollaterális keringés jó. Ezért a trombektómia akár még 24 órával a stroke után is hatásos lehet.

A DEFUSE 3 vizsgáltba nagy erek elzáródásában szenvedő, 182 iszkémiás stroke-os beteg került (átlagos életkor 70 év, NIH Stroke Scale érték: 16; a nőbetegek aránya 50% volt). Mindenkinél perfúziós CT, vagy MRI történt. A RAPID szoftware programmal határozták meg a sérült területet, eseteikben kevesebb, mint 70 ml volument tekintettek potenciálisan menthetőnek. A mismatch arány (iszkémiás szövet volumen és infarctus volumen) 1,8 volt. A betegeket 6-12 órával a stroke kezdete után 1 : 1 arányban gyógyszeres kezelés plusz endovaszkuláris kezelésre, ill. egyedüli gyógyszeres kezelésre randomizálták. A vizsgálatot idő előtt leállították, mivel az endovaszkuláris csoport eredményei jelentősen jobbak voltak, illetve időközben a DAWN vizsgálat eredményei is nyilvánosságra kerültek.

A DEFUSE 3 vizsgálat elsődleges végpontja a módosított Rankin-skála (mRS) szerinti bénulások mértéke volt a 90. napon: az mRS érték a trombektómiás csoportban jóval kedvezőbb volt: 2,77 (95%CI 1,63-4,70, P<0,001). Ha a vizsgált és a kontroll csoport közötti kisebb eltéréseket is számításba vették, akkor a különbség még nagyobb volt: 3,36 (95%CI 1,96-5,77, P<0,001). Az eredményeket nem befolyásolta lényegesen az életkor (P=0,93), a NIHSS érték (P=0,87), a randomizáció ideje (P=0,56), a képalkotó eljárás fajtája (P=0,49), ill. az artériás elzáródás helye sem (P=0,54). Elképzelhető, hogy az egyes alcsoportok között nagyobb számú betegen végzett vizsgálatokban nagyobbak lennének a különbségek. A trombektómia 90 éves életkorig terjedően nem kontraindikált, amennyiben a beteg a stroke előtt teljesen önellátó volt.

A másodlagos végpont a 0 és 2 közötti mRS érték voltak: az endovaszkuláris csoport 45%-ában, a kontroll csoport mindössze 17%-ában mértek ilyen értékeket (P<0,0001), ami enyhe maradványtüneteket jelentett, de a betegek alkalmasak maradtak a normál életre. A skála másik végén, a legsúlyosabb, mRS 5-6 közötti értékeket mutató betegek álltak, az endovaszkuláris terápiában részesülők 22%-ánál, a kontroll csoport betegeinek 42%-ánál alakultak ki súlyos tünetek (P=0,0048). A kontroll csoport eredményei rendkívül rosszak voltak. A DEFUSE 3 vizsgálatban a nagyon idős betegek 20%-ánál trombektómiával teljes funkcionális függetlenséget lehetett elérni, míg a csupán gyógyszeres kezeléssel ennek az esélye nulla volt.

Mivel az iszkémiás stroke lefolyása során a „mag” egyre növekszik, a „penumbra” pedig az idő múlásával egyre csökken, így a megmenthető agyszöveti volumen egyre kisebb lesz, ezért a képalkotókkal végzett igazolás után az endovaszkuláris trombektómiáig eltelt idő a lehetőség szerinti legrövidebb legyen.

Dr. Albers szerint a DEFUSE 3 eredményeit hamarosan figyelembe fogják venni a terápiás guideline-okban is.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. JAMA Neurology

3. The New England Journal of Medicine 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.