hirdetés

Több zöldség és gyümölcs, kevesebb COPD

A napi rendszeres zöldség- vagy gyümölcsfogyasztás csökkenti a COPD kialakulásának esélyét a dohányosok körében.

hirdetés

A WHO szerint a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)  hamarosan világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási okká lesz. A modern ipari országokban az COPD-s esetek mintegy 80-90 százaléka a dohányzásra vezethető vissza. A fejlődő országokban a hatalmas légszennyezettség is jelentős szerepet játszik a betegség kialakulásában. Ritkábban a visszatérő fertőzések, gyulladások, vagy az alfa-1-antitripszin hiánya áll a betegség hátterében.

Joanna Kaluza (University of Life Sciences, Varsó) kutatócsoportja a Thoraxban megjelent közleményéban azt vizsgálta, hogy a táplálkozás kapcsolatba hozható-e a COPD kialakulásának valószínűségével. Ehhez 44335 svéd, 45-79 éves férfi adatait elemezték, akiknél korábban nem diagnosztizáltak COPD-t. A megfigyelési idő 1997-től 2012-ig tartott. A táplálkozási szokások mellett a dohányzást, a fizikai aktivitást, az alkoholfogyasztást és az iskolai végzettséget is rögzítették.

A megfigyelési periódus alatt 1918 új COPD esetet regisztráltak. A dohányosoknál a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a COPD között egy erős fordított összefüggést figyeltek meg. A korra standardizált előfordulási arány 100000 fő/évre számolva napi 2 adagnál kevesebb zöldség- illetve gyümölcsfogyasztás esetén az aktív dohányosoknál 1166, az ex-dohányosoknál 506. Több, mint napi 5 adag esetén pedig 546, illetve 255. A számítások szerint minden adag zöldség- és gyümölcs csökkenti a COPD kialakulásának kockázatát. A dohányzók esetében 8 százalékkal, az egykori dohányosoknál pedig 4 százalékkal.

A kutatók az egyes zöldség- és gyümölcsfélék hatását is elemezték. Ezek alapján a leghatékonyabbnak a paprika, alma, körte és a zöld leveles zöldségek bizonyultak. Ugyanakkor a banán, a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a zöldbab és a gyökérzöldségek fogyasztása csökkentette legkevésbé a betegség kialakulásának kockázatát.

Kaluza úgy gondolja, hogy a növényi hatóanyagok és az antioxidánsok tompítják a COPD patológiás gyulladásos reakcióit, ezért a megbetegedés kockázata csökken. Habár az ok-okozati összefüggés fennállását az epidemiológiai vizsgálatok nem tudták minden kétséget kizáróan bizonyítani, az orvosoknak nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy dohányzó pácienseiket egészségesebb táplálkozásra buzdítsák.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.