hirdetés

Triklór-etilén lehet a Parkinson-kór egyik oka

Kutatók szerint a korrekciós folyadékokban, festékeltávolítókban, fegyvertisztítókban, aeroszolos tisztítószerekben általánosan használt egyik vegyszer lehet a Parkinson-kór drámai növekedésének egyik kiváltóoka.

hirdetés

Egy nemzetközi kutatócsoport áttekintette a korábbi kutatások alapján azt feltételezi, hogy a triklór-etilén (TCE) 500%-kal növeli a Parkinson-kór (PD) kockázatát. A kutatást vezető Ray Dorsey, a New York-i Rochesteri Egyetem neurológiai professzora Journal of Parkinson's Disease folyóiratban március 14-én online megjelent dolgozatukban a PD-t a világ legnagyobb ütemben növekvő agyi betegségének" nevezte, amely szerinte "nagyrészt megelőzhető".

A TCE-t először 1864-ben szintetizálták laboratóriumban, a kereskedelmi termelés 1920-ban kezdődött. Egyedülálló tulajdonságai számtalan ipari, kereskedelmi, katonai és orvosi területen alkalmazták, például a hűtőközegek gyártásában, elektronikai berendezések tisztításában és a motoralkatrészek zsírtalanításában. A vegytisztításban is helyet kapott a szélesebb körben használt perklór-etilén (PCE) mellett - anaerob körülmények között a perklór-etilén gyakran átalakul TCE-vé, és toxicitásuk nagyon hasonló lehet. A fogyasztók számára árusított termékek közül TCE-t tartalmaznak a gépelt szövegek javítására szolgáló folyadékok, a festékeltávolítók, a fegyvertisztítók és az aeroszolos tisztítószerek. Az 1970-es évekig a TCE-t a kávé koffeinmentesítésére használták. A TCE-expozíció nem korlátozódik azokra, akik ezzel dolgoznak. Szennyezi a kültéri levegőt, szennyezi a talajvizet és a beltéri levegőt is.

Megjegyezte, hogy a PD előfordulási gyakoriságának gyors növekedése nem magyarázható a PD-ben szenvedő betegek mintegy 15%-át érintő genetikai tényezőkkel és az öregedéssel. Rohamos terjedésében bizonyos peszticideknek és valószínűleg a TCE-nek is szerepe lehet.

A szerzők feltételezése szerint a TCE sok genetikai mutációhoz (pl. Parkin) és más környezeti mérgező anyagokhoz hasonlóan a sejtek energiatermelő mitokondriumait károsítja. A TCE és a PCE " egy közös metaboliton keresztül keresztül fejti ki toxicitását. Mivel mindkettő lipofil, könnyen eloszlik az agyban és a test egyéb szöveteiben” - feltételezik a kutatók. A dopaminerg neuronok különösen érzékenyek a mitokondriális neurotoxikus anyagokra, így ez "részben megmagyarázhatja a PD-vel való kapcsolatot".

Állatkísérletek kimutatták, hogy a TCE "a dopaminerg neuronok szelektív elvesztéséhez vezet", és PD-vel kapcsolatos neuropatológiát találtak a TCE-nek kitett rágcsálók substantia nigrájában. Már az 1960-as évek elején megjelentek olyan vizsgálatok, amelyek összefüggést mutattak ki a TCE és a parkinsonizmus között. A TCE szennyezettség az Egyesült Államok ivóvizének közel egyharmadában és az öt kontinens több mint 20 országának talajvizében kimutatható.

A szerzők elismerik, hogy a triklór-etilén PD-ben játszott szerepének igazolását bonyolítja, hogy a TCE-nek való kitettséget gyakran más toxinoknak való kitettséggel vagy nem mért genetikai kockázati tényezőkkel párosul. Hangsúlyozzák a további kutatások szükségesek az oksági kapcsolat bizonyítására, de sürgetik a szennyezett területek tisztítását és visszaszorítását, a TCE-szintek monitorozását, valamint a kockázatok nyilvános közlését és a TCE betiltását.

A PD és a TCE közti kapcsolat valószínűségét gyengíti, hogy a legtöbb, TCE-nek kitett emberben nem alakul ki PD, és az is lehet, hogy olyan egyéneknél tételeznek fel oksági kapcsolatot, akik a PD kezdete után találkoztak a mérgező vegyülettel- hívja fel a megállapítás további korlátaira a figyelmet Rebecca Gilbert, az American Parkinson Disease Association (APDA) vezető orvosa, de közben elismeri, hogy a szerzők "hipotézisként mutatják be munkájukat, és egyértelműen kijelentik, hogy további munkára van szükség a TCE és a PD közötti kapcsolat megértéséhez". Mivel igen sok, már jól ismert egészségügyi kockázat (köztük a rákos megbetegedés kialakulása) köthető a TCE-expozícióhoz, nem kell megvárniuk a TCE és a PD közötti okozati összefüggés bizonyítékaut ahhoz, hogy az ismert szennyeződési helyek megtisztítására irányuló munkát és a TCE jövőbeni használatának betiltását szorgalmazzuk.

 

Forrás:

Dorsey ER, Zafar M, Lettenberger S. Trichloroethylene: An Invisible Cause of Parkinson’s Disease? Journal of Parkinson's Disease, vol. 13, no. 2, pp. 203-218, 2023 DOI: 10.3233/JPD-225047

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.