hirdetés

Tudatzavarok

Úgy éljük mindennapjainkat, hogy tisztában vagyunk a bennünket körül­vevő világgal: térben és időben orientáltak vagyunk. A megfelelő éberségi szint azt jelenti, hogy reagálunk a történésekre, tudjuk, hogy kik vagyunk, hol tartózkodunk, melyik évben járunk, hány óra van. Amikor tudati szin­tünk csökken, térbeli és időbeli orientációnk kisebb-nagyobb mértékű károsodást szenved. A tudatzavar azonnali orvosi segítséget igénylő sür­gősségi állapot.

hirdetés

A tudati szint és az agyműködés

A tudati szint fenntartásáért felelős leg­fontosabb szervünk az agy. A megfelelő agyműködéshez elegendő oxigén és cu­kor (glükóz) szükséges. Az agy működését többféle anyag/szer befolyásolhatja, pozi­tív és negatív irányban egyaránt. A kávé­ban, csokoládéban és egyes üdítőitalok­ban lévő koffein pl. serkentőleg hat, míg a nyugtató hatású gyógyszerek és egyes fájdalomcsillapítók csökkentik a tudati szin­tet. Előfordulhat, hogy gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik a tudati szint csök­kenése, enyhébb-súlyosabb tudatzavar. Az agy sérülései és bizonyos betegségek ugyancsak járhatnak tudatzavarral.

Milyen tünetekkel jár a tudatzavar?

Az inzulinnal és/vagy más gyógyszerekkel kezelt cukorbetegek tudatzavarainak gyakori oka az alacsony vércukorszintA tudatzavarnak különböző súlyossági fokozatai vannak, melyek egymást átfedő tünetekkel járhatnak, ezek sokszor csak mértékükben különböznek egymástól. Az alvás is megváltozott tudati szinttel járó állapot, ezt azonban nem soroljuk a tu­datzavarok közé.

A tudatzavar jele lehet, ha a beteg nem tudja megtartani testének egyensú­lyát, ennek következtében a járása meg­nehezül, nekimegy a környezetében lévő tárgyaknak és embereknek, illetve ismét­lődően elesik.

A tudatzavar gyakori kísérőjelensége a szédülés: a beteg úgy érzi, hogy a világ elmozdul körülötte. A szédülésnek külön­böző típusai vannak, előfordulhat forgó jellegű szédülés, míg máskor a szédülés általános bizonytalanságérzésben vagy lebegésérzésben, esetleg részegséghez hasonló állapotban nyilvánul meg.

A tudatzavar szív-ér rendszeri tünetek­kel is járhat, ilyen a szabálytalan és/vagy szapora szívműködés és a vérnyomásesés.

Az idegrendszer érintettségének je­leként előfordulhat általános gyengeség­érzés vagy a test bizonyos részén (arc, végtagok stb.) körülírt gyengeségérzés, esetleg zsibbadás. Súlyosabb esetekben görcsrohamok is kialakulnak.

A legsúlyosabb esetekben a beteg el­veszíti az eszméletét. Az eszméletvesztés mélysége és időtartama változó lehet, en­nek megfelelően különböztetjük meg egy­mástól a tudatzavar formáit. Melyek ezek?

A tudatzavarok formái

Mélységük és súlyosságuk alapján a tudat­zavar alábbi formáit különböztethetjük meg:

Zavartság. A zavartság a világos gon­dolkodásra való képesség hiánya, mely rossz döntések meghozatalához vezethet.

Dezorientáltság. A dezorientált beteg képtelen felmérni saját viszonyát a körülöt­te lévő élőlényekhez, tárgyakhoz és helyek­hez, és időben sem tájékozott.

Delírium. Zavart és illogikus gondolko­dást jelent, a deliráló beteg gyakran dezorientált. A külvilág ingereire adott érzelmi reakciók a félelem és a düh között igen tág határok között változhatnak.

Letargia. A letargiában lévő személy nem reagál a külső ingerekre, akár vész­helyzetben sem, pl. vihar idején.

Stupor. A stupor a tudatzavar még mélyebb formája, amikor a beteg már csak nagy nehézségek árán képes reagálni a kül­ső ingerekre, kivéve a fájdalomingereket, melyekkel még kiváltható némi reakció. súlyosabb formája: a beteg már semmi­lyen külső ingerre, így fájdalomra sem reagál.

Mi okozhat tudatzavart?

A tudatzavar leggyakoribb oka valamilyen szer – leggyakrabban alkohol, kábítószer vagy gyógyszer – hatása. A gyógyszerek közül tudatzavart okozhatnak pl. barbiturátszármazékok vagy más altatók nem megfelelő használat esetén. Bizonyos be­tegségekben is felléphet tudatzavar, pl. az egész szervezetet érintő súlyos fertő­zésekben (szepszisben [„vérmérgezés”]), epilepsziában, cukorbetegségben (túl magas vagy túl alacsony vércukorszint kö­vetkeztében), szélütésben, illetve minden olyan kórállapotban, amikor súlyos zavart szenved az agy vér- és oxigénellátása (a ke­ringés összeomlása pl. szívinfarktus vagy hirtelen szívleállás miatt).

A tudatzavar ritkább okai között elő­fordulhat agyvérzés, demencia („elbutu­lás”, pl. Alzheimer-kór), koponyasérülés, szívbetegség, szélsőséges hőmérsékleti viszonyok (ezen belül hősokk/hőguta), sú­lyos májbetegség (májelégtelenség), vese­elégtelenség (urémia) vagy sokk.

A tudatzavar kivizsgálása

A tudatzavar diagnosztikájának és terápiá­jának első lépése – mint általában a legtöbb betegségben – a kórelőzmény felvétele és a fizikális vizsgálat, utóbbi az idegrendszer állapotának részletes felmérését is magába foglalja. Az orvos kikérdezi a beteget – sú­lyosabb esetekben a környezetében élőket −, hogy a betegnél fennáll-e valamilyen tar­tós orvosi probléma, vagy előfordult-e nála ilyen esemény korábban (pl. cukorbetegség, epilepszia, depresszió), illetve hogy a beteg használ-e rendszeresen valamilyen gyógy­szert (pl. inzulint, antidepresszívumot). Fontos információ, hogy milyen körülmé­nyek között következett be a tudatzavar, kialakulása idején észleltek-e szokatlan vagy szélsőséges külső körülményt, ingert. A kikérdezés arra is kitér, hogy előfordult-e valaha illegális szerhasználat, vényköteles gyógyszer nem megfelelő szedése vagy jelentősebb alkoholfogyasztás.

A fentieken kívül – a konkrét körülmé­nyekhez igazodóan – egyéb vizsgálatokra is sor kerülhet, köztük a következőkre:
• Teljes vérképvizsgálat, hemoglobinszint meghatározása: a vér alakos elemeinek aránya és a hemoglobinszint alapján vérszegénység (anémia) fennállására következtethet az orvos, a fehérvérsej­tek számának megszaporodása fertő­zést jelezhet (pl. agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást).
• Toxikológiai vizsgálatok: ily módon kimutatható a gyógyszerek, tiltott szerek és mérgek jelenléte és mennyisége.
• Máj- és vesefunkciós tesztek: a máj és a vese állapotának megítélésére alkalmas laboratóriumi vizsgálatok.
• Elektrolitvizsgálatok: az elektrolitok (nátrium, kálium, klorid, bikarbonát stb.) szintjének meghatározásával felmérhető a szervezet állapota.
• EEG- (elektroenkefalográfiás) vizs­gálat: a fej bőrére helyezett elektródákkal méri az agyi aktivitást, a központi idegrend­szer érintettségének mérésére alkalmas.
• EKG- (elektrokardiográfiás) vizsgálat: a szívműködésről ad képet.
• CT- (komputertomográfiás) vizsgálat: választ ad arra, hogy a tudatzavar mögött áll-e valamilyen eltérés (pl. vérzés, daganat, sérülés) az agyban.
• MRI (mágnesesrezonancia-vizsgálat): javallatai megegyeznek a CT-vizsgálatéi­val, de annál részletesebb információt ad az agy állapotáról, sugárterhelés nélkül.

Hogyan kezelhető a tudatzavar?

Súlyos tudatzavar észlelésekor legfontosabb a beteg alapvető életfunkcióinak fenntartása, mindenekelőtt a szabad légutak biztosítása, a beteg önveszélyeztető magatartásából adódó veszélyek elhárítása és megelőzése. Ebben már a beteg környezetében élőkre is nagy feladat hárul az állapot észlelésekor. A további kezelést mindig kórházi körülmé­nyek között kell lefolytatni, ezért tudatzavar gyanújakor nem halogatható az orvosi segít­ség kérése, a mentőszolgálat riasztása.

A hosszabb távú kezelések a háttérben álló októl függenek. Szükség lehet az addig szedett gyógyszerek fajtájának vagy adag­jainak módosítására vagy új kezelés indí­tására, a tudatzavar okának megszünteté­sére. Ugyanilyen fontos a tüneti kezelés, a beteg általános állapotának rendezése, a tünetek enyhítése. Ez utóbbi különösen azokban az esetekben kap nagy hangsúlyt, amikor a tudatzavar oka tartósan fennálló, nem gyógyítható, esetleg folyamatosan előrehaladó kórállapot (pl. Alzheimer-kór).

Fontos, hogy a beteg és különösen a környezetében élők már a tudatzavar ko­rai, enyhébb jeleire is felfigyeljenek, hogy időben érkezhessen az orvosi segítség!

Ez a tájékoztató nem helyettesíti az orvosi kezelést. A betegek számára készített másolatoktól eltekintve felhasználása csak a kiadó írásos hozzájárulása nyomán engedélyezett.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[204351] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.