hirdetés

Tüdőrák gyorsteszt

DNS-chip segítségével a dohányosok orrnyálkahártyasejtjeinek génaktivitási mintáiból megerősíthető vagy kizárható a tüdőrák.

hirdetés

A dohányosoknál lényegesen magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata. A tüdőben kialakult kóros elváltozásokat CT segítségével ki lehet mutatni. A biztos diagnózishoz azonban bronchoszkópiás vizsgálat szükséges – legtöbbször negatív CT-lelet után. Amerikai orvosok Journal of The National Cancer Institute megjelent munkája szerint a tüdődaganat kizárásához vagy igazolásához az orrnyálkahártya váladékmintájának genetikai vizsgálata is elegendő.

Avrum Spira (Boston University) és kutatócsoportja korábbi munkáiban kimutatta, hogy a dohányzás megváltoztatja a tüdő hörgősejtjeinek génaktivitását és ennek kimutatásával a tüdődaganatot megléte igazolható illetve kizárható. A teszt alapja, hogy a DNS-chip alkalmazásával összehasonlító mérések végezhetők a genom összes, vagy a kijelölt génjeinél. Mivel a hörgőkből kellemetlen, bonyolult és viszonylag költséges a szövetminta-vétel, a kutatók jelen tanulmányukban azt szerették volna kideríteni, hogy a rákkal kapcsolatos génaktivitások a könnyebben hozzáférhető orrnyálkahártyában is kimutathatók-e.

A vizsgálatban 500 jelenlegi és egykori dohányos orrnyálkahártya-váladékmintáját elemezték. A résztvevők tüdőrák gyanúja miatt bronchoszkópiának is alávetették magukat. A végső diagnózis a szövettani vizsgálat eredménye, és egyéb faktorok figyelembe vételét követően egy év után állt rendelkezésre. A mintákat 300 betegnél tesztelték DNS-chip segítségével is. A molekuláris biológiai elemzések során a 375 orrváladék-mintából 535 olyan gént azonosítottak, amelyek aktivitása a később bizonyítottan rákos betegeknél alacsonyabb vagy magasabb volt, mint a rákban nem szenvedőké. Az aktivitási minta messzemenően megfelelt a bronchoszkópiás mintákban mért génaktivitásoknak. Egy következő elemzésben 130 orrváladék-mintát vizsgáltak meg, azonos eredménnyel. Azok a gének, amelyek a rákos betegek esetében gyengébb aktivitási szintet mutattak, kapcsolatban álltak a DNS-javító funkcióval, valamint a programozott sejthalállal (apoptózis), és az immunológiai jelátviteli utakkal. Ez összhangban van azzal a feltevéssel, miszerint a dohányzás miatt meggyengül az immunvédelem, és ez kedvez a rákos sejtek kialakulásának.

A tüdőrák kialakulását befolyásoló más tényezők – mint például az életkor vagy a korábbi és aktuális dohányzás mértéke – figyelembe vétele esetén elegendő 30 orrnyálkahártya-gén elemzése, hogy a tüdőkarcinómát nagy valószínűséggel lehessen kizárni vagy megerősíteni. Ez a  nem invazív módszer gyors tüdőrák-teszt a magas kockázatú betegnél különösen hasznos lehet, mivel a mintavétel sem speciális eszközt, sem tapasztalt orvost nem igényel, és a betegeknek a bronchoszkópiás vizsgálatot el lehetne kerülniük.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.