hirdetés

Ubrogepant migrénre

Az ubrogepant az ACHIEVE I kódnevű fázis 3, randomizált, kontrollált vizsgálatban csökkentette a fájdalmat és megszüntette a migrén melléktüneteit.

hirdetés

Az ubrogepant 50 és 100 mg-os adagja 2 órával a bevétel után 19%-ban, illetve 21%-ban fájdalommentességet hozott létre, és jelentős mértékben szüntette meg a fotofóbiát, a fonofóbiát és a nauseát (39%, 38% és 28%). Nausea, aluszékonyság és szájszárazság a betegek kevesebb, mint 5%-ában jelentkezett.

Az akut migrén kezelésére viszonylag kevés rendelkezésre álló gyógyszerünk van. Ezen szerek egy része nem túl hatásos, nem jól tolerálható és számos esetben kontraindikált, pl. a triptánok nem adhatók kardiovaszkuláris betegségben. Ezért az új, gyorsan ható, migrén-specifikus hatásmechanizmusú és jól tolerálható gyógyszerek nagy segítséget jelenthetnek. A klinikai kipróbálás alatt lévő calcitonin génnel összefüggő peptid (CGRP) receptor antagonista ubrogepant (Allergan) egy szájon át szedhető kis molekula. Gyorsan felszívódik, 24 órán belül eltűnik a keringésből.

A CGRP-t jelentős mértékben expresszálják a kemény agyhártyát és a meningeális vérereket innerváló trigeminális érző neuronok, melyekből a CGRP a fejfájás során kóros mennyiségben áramlik ki. A CGRP receptor antagonista ubrogepanttal két fázis 3 randomizált, kontrollált vizsgálatot is végeztek migrénes betegeken. Az ACHIEVE I vizsgálatban 50 mg és 100 mg, az ACHIEVE II-ben 25 mg és 50 mg dózisokat használtak.

Az ACHIEVE I vizsgálatban 1672 beteg szerepelt: 87,5%-ban nőbetegek voltak, átlagos életkoruk 40,7 év volt. A betegeket véletlenszerűen három csoportba osztották: 559 beteg placebót, 556 beteg alacsonyabb dózisú, 557 beteg magasabb dózisú ubrogepant kapott. Minden beteg anamnézisében migrén szerepelt aurával, vagy anélkül. A betegek 63%-a mérsékelt, 37%-a erős fájdalomról panaszkodott, 11%-uk mérsékelt-súlyos kardiovaszkuláris kockázattal rendelkezett. Fotofóbiáról a betegek 56,4%-a, fonofóbiáról 22,3%-a, nauseáról 20,9%-a panaszkodott. A kezelés biztonságosságának felmérésére 1436 beteg volt alkalmas és 1327 betegnél lehetett végül a gyógyszer hatásosságát értékelni. 2 órával a kezelés kezdete után a két ubrogepant-csoport mindkét kitűzött elsődleges végpontot (célt) teljesítette a placebo csoporthoz képest: a fájdalom megszűnt (P=0,0003) és a melléktünetek eltűntek (P=0,002). A két kezelt csoportban 61%-os, a placebo csoportban 49%-os fájdalomcsillapítást lehetett elérni, mely lényegében a kezelés 2. és 24. órája között fennmaradt. A 100 mg ubrogepantot kapó csoportban lényegesen többen maradtak fádalommentesek a kezelést követő 2-24. órában (15,0% vs 8,6%, P=0,002), és lényegesen több betegnél szűnt meg a fotofóbia (45,8% vs 31,4%, P<0,0001) a placebo csoport betegeihez képest.

A mellékhatás-profil a placebót kapó betegekével csaknem egyezett: az 50 mg-os, a 100 mg-os ubrogepan csoportokban és a placebo csoportban összesen 9,4%-ban, 16,3%-ban és 12,8%-ban fordult elő valamilyen mellékhatás. A mellékhatások 5,8%-ban, 12,0%-ban, illetve 8,5%-ban voltak a kezeléssel kapcsolatba hozhatók. Nausea 1,7%-ban, 4,1%-ban és 1,6%-ban fordult elő, aluszékonyság 0,6%-ban, 2,5% és 0,8%-ban jelentkezett, szájszárazságot 0,6%-ban, 2,1%-ban és 0,4%-ban észleltek a betegek. A kezelést követő 30 napban 5 súlyos nem várt esemény fordul elő: 2 appendicitis, 1 perikardiális folyadékgyülem, egy spontán abortusz és egy görcsroham (ez utóbbi összefügghet a kezeléssel, mert 6 órával a 100 mg ubrogepant adása után kiterjedt görcsroham formában jelentkezett. Az ok a kutatók szerint valószínűleg az alprazolam elvonása volt). A máj-aminotranszferázok emelkedését 6 esetben látták, ezt 1 esetben okozhatta talán a gyógyszer, 4 esetben egyéb oka volt, 1 esetben pedig placebóval kezelt betegben fordult elő, tehát a kezelés nem hepatotoxikus.

Az ACHIEVE II vizsgálat eredményeit még idén nyáron közölni fogják, és biztonságossági megfigyelések után vélhetőleg 2019-ben sor kerülhet az FDA-ba való beadásra. Az első, 640 betegen végzett fázis 2b vizsgálat eredményeit az American Headache Society 2016-os találkozóján már ismertették.

Dr. Natalia S. Rost (Harvard Medical School, Boston) a vizsgálat kritikájaként megemlítette, hogy jobbnak tartotta volna, ha a komparátor valamelyik ismert és hatékony gyógyszer lett volna a placebo helyett, így megtudhattuk volna, hogy a placebónál hatásosabb szer más szerrel összehasonlítva is hatásosabb-e.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > AAN 2018

2. American Academy of Neurology (AAN) 2018 Annual Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.