hirdetés

Új, gyors és olcsó trichomoniázis-vérteszt

Az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés diagnózisát könnyíti meg egy új, gyors (5 perc alatt eredményt adó) és olcsó vérteszt.

hirdetés

A Pathogens folyóiratban január 3-án jelent meg a Washington State University kutatóinak közleménye, amelyben egy általuk kifejlesztett gyors és olcsó trichomoniázis-vértesztet ismertetnek. Az új eszköz előnye, hogy egy átlagos rendelőben az ujjbegyből vett vérmintából öt percen belül képes kimutatni a fertőzést.

A Trichomonas vaginalis ostoros egysejtű (protozoon) által okozott, elsősorban szexuális úton terjedő (de közös fürdővízzel, fürdőszivaccsal vagy törülközővel is átvihető) fertőzés gyakoribb, mint a chlamydia vagy a gonorrhea, élete során minden ötödik nő átesik a trichomoniázison. A kórókozó képes mind a férfi, mind a női ivarszerveket megfertőzni, bár férfiaknál sokkal enyhébb tünetekkel jár,  amelyek gyakran észrevétlenek maradnak. Elsősorban a hüvelyben szaporodik, és ott okoz kellemetlen tüneteket (a végbélben nem él meg). A kórokozó apró, mintegy 25 mikrométer hosszú és 15 mikrométer széles, úgynevezett fakultatív patogén parazita, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül okoz megbetegedést, tüneteket. Nőknél néhány, 3-30 napos lappangási idő után a tünetek a hüvelyi folyás megszaporodásával jelentkeznek. (Az ún. "fehér folyás" oka az esetek nagy részében trichomoniázis). A hüvelyi váladék lehet zöldes-sárga, habos is, a hüvelytájék viszket, ég. A külső nemi szervek érzékenyekké válnak, a nemi aktus is fájdalmas lehet. Ha a fertőzés a húgyutakra is átterjed, a vizelés is fájdalmassá válik, és gyakrabban jelentkezik vizelési inger. Súlyosabb esetekben a külső nemi szervek és a környező bőrterületek is begyulladnak. A krónikus fertőzések gyakrabban tünetmentesek.

A fertőzés igen gyorsan és kiváló (99% körüli) hatásossággal gyógyítható például metronidazollal, akár tablettaként vagy hüvelykúpként alkalmazva. A problémát a diagnózis nehézsége, lassúsága jelenti, hiszen a kezelésig a beteg tovább fertőzhet. Nőknél hüvelyi váladékból tenyésztik ki a kórokozót, vagy a kenet mikroszkópos vizsgálatával állapítható meg a fertőzés, férfiaknál pedig a reggeli első vizelés előtt a hímvessző végén megjelenő váladékból vesznek mintát mikroszkópos vizsgálatra, illetve tenyésztésre. Mindkét esetben szakszemélyzetre van szükség a mintavételhez és a diagnózishoz is, ezt a folyamatot egyszerűsítheti és gyorsíthatja fel jelentősen az új vérteszt.

Az ujjbegyből vett vérmintát használó új teszt a Trichomonas vaginalist egy kórokozóra jellemző specifikus antitest jelenlétéből képes kimutatni. Ezt az antitestet John F. Alderete, a teszt fejlesztési programjának vezetője egy korábbi vizsgálata során azonosította 2016-ban a Washington State University laboratóriumában. Az antitest csak erre a kórokozóra jellemző, egy alfa-aktinin fehérje (ACT:SOE3), mely fertőzés esetén mind nőkben, mind férfiakban kimutatható. Alderete a cikk társszerzőjével, a MedMira orvostechnikai cégnél dolgozó Hermes Channal közösen a vállalat diagnosztikai platformját módosította az antitest felismerésére, kimutatására. A COVID-19 gyorstesztekhez hasonlóan az eredmény egy ablakban jelenik meg, pozitív eredmény esetén a fertőzést egy pont feltűnése jelzi, ahogy az az alábbi ábrán látható.

 

Az eredmény egyszerűen leolvasható: a fertőzést a vonaltól balra megjelenő elszíneződött pont jelzi

 

Az egyszerű eszköz további előnye, hogy a fejlesztők szerint 20 dollár körüli költséggel gyártható lesz, tehát még a világ szegényebb országaiba is eljuthat. A fejlesztés célja pont az volt, hogy megfeleljen az Egészségügyi Világszervezet "ASSURED" szabványainak, ami a megfizethető (affordable), érzékeny (sensitive), specifikus (specific), felhasználóbarát (user-friendly), gyors (rapid) és robusztus (robust), berendezésmentes (equipment-free) és a végfelhasználók számára szállítható (deliverable to end users) szavakból összeállt mozaikszó.

Mivel a trichomoniázis az egész világon problémát jelent, és a becslések szerint évente 156 millió új eset fordul elő, Alderete reméli, hogy a tesztet végül számos, alacsony jövedelmű országban is lehet majd használni, különösen olyan helyeken, mint Afrika, ahol a trichomoniázis feltételezhetően hozzájárul a HIV terjedéséhez. A teszt szabadalmi bejelentése az Egyesült Államokban már folyamatban van.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Finger-prick test developed for trichomoniasis

Point-of-Care Diagnostic for Trichomonas vaginalis, the Most Prevalent, Non-Viral Sexually Transmitted Infection

Epitopes within recombinant α-actinin protein is serodiagnostic target for Trichomonas vaginalis sexually transmitted infections

hirdetés
Cikk[291440] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.