hirdetés

Új, orálisan szedhető készítmény SMA kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a spinális izomatrófia (SMA) kezelésére szolgáló Evrysdi (riszdiplám) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) február 25-én pozitív véleményt fogalmazott meg a spinális izomatrófia (SMA, spinal muscular atrophy) kezelésére szolgáló Evrysdi (riszdiplám, por orális oldathoz, 0,75 mg/ml) készítményre (kérelmező: Roche Registration GmbH) Az Evrysdi hatóanyaga, a riszdiplám egy SMN2 mRNS splicing módosító orálisan szedhető kis molekula. Teljes indikációja szerint a készítmény:

-        Az Evrysdi olyan spinális izomatrófiában (SMA) szenvedő 2 hónapos vagy idősebb betegeknél alkalmazható, akiknél a klinikai diagnózis 1-es, 2-es vagy 3-as típusú SMA-t állapított meg, és akik egy-négy SMN2 kópiával rendelkeznek.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2020 augusztusában engedélyezte a készítmény forgalmazását azonos márkanév alatt. Az eljárást a szokásos 10 hónapos engedélyezési időszakot 6 hónapra rövidítő elsőbbségi felülvizsgálat (priority review) keretében végezték, és a jóváhagyást tovább gyorsította, hogy a gyógyszer korábban „fast track” minősítést is kapott. Ez azt jelenti, hogy az FDA már a gyógyszer fejlesztése során is segítséget nyújtott például a klinikai vizsgálatok megtervezésében és értékelésében, mivel a készítmény súlyos állapot kezelésére szolgáló kielégítetlen gyógyászati szükséglet ellátására alkalmas. Az Európai Unióban az Evrysdi már 2018. december 13-a óta szerepel az ún. PRIME programban, illetve 2019. február 26-án megkapta a ritka betegségek gyógyszere (orphan medicine) minősítést is.

Az Evrysdi a harmadik készítmény, amelyet SMA indikációban jóváhagytak, korábban a Biogen gyógyszere, az intrathecalis adandó Spinraza (nuszinerszen) nevű antiszensz oligonukleotid, majd a Novartis egyszer beadandó génterápiás szere, a Zolgensma (onasemnogene abeparvovec) kapott engedélyt. Az Evrysdi az első orálisan alkalmazható készítmény ebben a javallatban, ráadásul mind közül a legolcsóbb: amerikai listaára szerint 340 ezer dollár/év, míg a Spinraza 750 ezer dollárba kerül az első, majd 375 ezerbe a következő években, a Zolgensma pedig 2,1 millió dolláros listaárával a világ legdrágább gyógyszere.

 

A hatóanyagról (riszdiplám)

Az Evrysdi hatóanyaga, a riszdiplám (ATC kód: M09AX10) az F. Hoffmann-La Roche, a PTC Therapeutics és az SMA Foundation közös fejlesztése, egy kis molekulás piridazinszármazék, szájon át adható folyadék formájú SMN-2 (survival motor neuron-2) splicing módosító. Az SMA-ban szenvedő betegeknél hiányzik a „túlélő motoros neuron” (SMN) nevű fehérje, mely alapvető fontosságú az izmok mozgását vezérlő gerincvelői idegsejtek, a motoros neuronok túlélése és megfelelő működése szempontjából. A riszdiplám arra ösztönzi az SMN-2 gént, hogy több funkcionális SMN fehérjét termeljen, azaz növeli és fenn is tartja az SMN fehérje szintjét a központi idegrendszerben és a perifériás szövetekben.

 

Klinikai vizsgálatok

A riszdiplámmal végzett klinikai vizsgálati programról, azaz a FIREFISH, SUNFISH, JEWELFISH és RAINBOWFISH klinikai vizsgálatokról ebben a korábbi cikkünkben számoltunk be részletesebben: Új SMA elleni szer a láthatáron.

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a februári ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 22-25 February 2021

Summary of opinion – Evrysdi (EMA)

First oral treatment for spinal muscular atrophy (SMA) recommended for approval

FDA Approves Oral Treatment for Spinal Muscular Atrophy

FDA approves Roche’s Evrysdi (risdiplam) for treatment of spinal muscular atrophy (SMA) in adults and children 2 months and older

Roche scores FDA approval for SMA drug risdiplam, now named Evrysdi

New Treatment Granted FDA Approval for Spinal Muscular Atrophy in Adults, Children

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.