hirdetés

Új Bruton-féle tirozin-kináz gátló Waldenström-makroglobulinémiára

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a Waldenström-makroglobulinémia (WM) kezelésére szolgáló Bruton-féle tirozin-kináz gátló Brukinsát (zanubrutinib).

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) szeptember 13-16-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a Waldenström-makroglobulinémia (WM) kezelésére szolgáló Brukinsa (zanubrutinib, 80 mg-os kemény bevonatú kapszula) készítményre (kérelmező: BeiGene Ireland Ltd.) A teljes indikáció szerint a Brukinsa az alábbi javallatra alkalmazható:

Monoterápiában Waldenström-makroglobulinémia kezelésére olyan felnőtt betegeknél, akik korábban már legalább egy terápiában részesültek, illetve első vonalbeli kezelésként alkalmazható olyan betegeknél, akiknél kemo-immunterápia nem alkalmazható.

 

A hatóanyagról (zanubrutinib)

A Brukinsa hatóanyag a zanubrutinib (ATC kód: L01EL03), egy Bruton-féle tirozin-kináz gátló (BTK), mely a BTK aktivitását a B-sejtek proliferációjához, kemotaxisához és adhéziójához szükséges útvonalak blokkolásával gátolja. A Brukinsa klinikai vizsgálatok során történő alkalmazásakor klinikailag jelentős mértékben figyeltek meg a betegeknél igen jó részleges választ (VGPR, very good partial response) vagy teljes választ (CR, complete response). A leggyakoribb mellékhatások az alábbiak voltak: neutropénia, trombocitopénia, felsőlégúti fertőzések, vérzések/hematómák, kiütések, anémia, izomfájdalmak, hasmenés, tüdőgyulladás és köhögés.

 

Az ASPEN klinikai vizsgálatról

A nyílt elrendezésű, multicentrikus fázis III ASPEN klinikai vizsgálatban (NCT03053440) a zanubrutinib és az ibrutinib hatásosságát hasonlították össze Waldenström-makroglobulinémiában szenvedő betegeknél, akiket 1:1 arányban randomizáltak a két kezelésre. A vizsgálat eredményeit a 2020-as ASCO virtuális tudományos kongresszuson közölték, ekkor a teljes választ vagy igen jó részleges választ adó betegek aránya 28,4% (zanubrutinib) illetve 19,2% (ibrutinib) volt.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a szeptemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 13-16 September 2021

EMA positive opinion: Brukinsa

BeiGene Announces European Medicines Agency Acceptance of its Marketing Authorization Application for BRUKINSA® (Zanubrutinib) for the Treatment of Patients with Waldenström’s Macroglobulinemia

BeiGene Receives Positive CHMP Opinion for BRUKINSA® (Zanubrutinib) for the Treatment of Adults with Waldenström’s Macroglobulinemia

A Study Comparing BGB-3111 and Ibrutinib in Participants With Waldenström's Macroglobulinemia (WM) (ASPEN)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.