hirdetés

Új CDK 4/6 gátlók emlőrákban

Az AACR 2014. áprilisi kongresszusán biztató eredményekről számoltak be a ciklin-dependens kinázok (CDK 4/6 gátlók) klinikai vizsgálataival kapcsolatban. Ezek a vegyületek feltartóztatják a sejteket az osztódás előtt a a sejtciklus G1/S fázisának határán.  

hirdetés

A CDK4 és a CDK6 kinázok a ciklin D1-el együttesen elősegítik az osztódásra készülő sejteknek a sejtkinetikai ciklus G1 (nyugvó) fázisából az S (szintézis) fázisába való kerülését. Preklinikai vizsgálatok szerint az emlőrákos sejtek osztódása és növekedése szintén a CDK4-túl és CDK6-tól függ, és a szelektív CDK4/6 gátlók képesek a sejteket a G1/S fázis határán („checkpoint”-ján) feltartóztatni Az AACR (American Association for Cancer Research) 2014. áprilisi kongresszusán az ilyen ciklin-dependens kinázok (CDK 4/6 gátlók) közé sorolt LY2835219 kódjelű anyag Fázis I vizsgálatáról, valamint a palbociclib Fázis II klinikai vizsgálatairól számoltak be. Mindkét vizsgálat arra is rávilágított, hogy az ilyen kezelésekre adott választ a legjobban a hormonreceptor-pozitív emlőrákos betegek kezelése során lehet értékelni.

Az LY2835219 kódjelű CDK4/6 gátlóval végzett Fázis I vizsgálatban többszörösen előkezelt emlőrákos betegekben a vizsgálati anyag jelentős aktivitását figyelték meg a betegek súlyos állapota ellenére is: a betegek átlagosan már 7 (!) előzetes kezelést kaptak, 75%-uknál máj-, tüdő-, vagy agyi áttétek álltak fenn, átlagos életkoruk 55 év volt. Az összesen 47 beteg közül 9 betegben (19%) részleges választ jegyeztek fel, és a 47 betegből 24 beteg (51%) állapota stabilizálódott az orálisan adható CDK4/6 gátló monoterápiája során. Érdekesség, hogy az összes részleges válasz a hormonreceptor pozitív esetekben jött létre, és ebben az emlőrákos alcsoportban az összes válaszadás aránya 25%-os volt (36 betegből 9). A stabilizálódott 24 betegből 20 beteg szintén a HR+ csoportba tartozott, a stabilizálódás 13 betegnél legkevesebb 24 hónapig tartott. A betegek 23%-ánál a betegség tovább progrediált. Fenti adatokat az AACR 2014-es évenkénti találkozójának sajtóértekezletén közölte Dr. Amita Patnaik, a vizsgálatot vezető kutató (San Antonio, Tx).

Az LY2835219 kódjelű anyaggal végzett Fázis I vizsgálatba 132, öt különféle daganatban szenvedő – többek között áttétes emlőrákos - beteget soroltak be, akik 12 óránként 150-200 mg-os adagban per os szedték a vizsgálati anyagot. Az összes beteget tekintve 70%-os volt a hatásosság, míg a 36 HR+ emlőrákos betegnél ez 81%-nak adódott. A progressziómentes túlélés (PFS) átlaga 5,8 hónap volt, míg a HR+ betegeknél ez 9,1 hónapra megnyúlt. Grade 3-4es mellékhatást 5%-nál kevesebb esetben láttak, kivéve a neutropeniát, mely a betegek 11%-ában keletkezett.

Az orális CDK4/6 gátló palbociclib csaknem megduplázza a HR+ posztmenopauzális áttétes emlőrákos betegek progressziómentes túlélését a kontroll esetekhez képest. Ebben a Fázis II vizsgálatban (PALOMA-1) – az előzőekkel ellentétben – nem szerepeltek előkezelt betegek, tehát a vizsgálati anyag hatásosságát az előzetesen kapott terápiák nem befolyásolhatták (azaz „front-line” kezelés történt). A betegek 125 mg palbociclib vizsgálati anyagot szedtek naponta egyszer 2,5 mg letrozol tabletta mellett, a kontrollcsoportban egyedül letrozolt kaptak. A kombinációs csoportban az átlagos PFS 20,2 hónapnak adódott, míg az egyedül letrozolt szedőknél ez mindössze 10,2 hónap volt (HR = 0,488, p=0,0004). Az összesen 165 beteget gyakorlatilag 1:1 arányban sorolták be a vizsgálati csoportba, illetve a kontroll-csoportba. A kombinációval kezelt csoportban 43%-ban, a kontroll csoportban csak 33%-ban volt megfigyelhető objektív válasz, tehát a vizsgálati anyag egyértelműen erősítette az eredeti endokrin kezelés hatásosságát. A PALOMA-1 vizsgálatot vezető Dr. Richard S. Finn (Los Angeles, California) szerint a teljes túlélés is biztató – bár még csak előzetes adataik vannak: az átlagos túlélés a kombinációt szedő csoportban 37,5 hónap, az egyedül letrozolt szedő csoportban 33,3 hónap volt, de még idő kell az OS pontosabb értékeléséhez. Lényeges új toxicitást nem jegyeztek fel, a leggyakoribb mellékhatás a leukopenia, a neutropenia és a fáradtság voltak. A neutropenia gyorsan oldódott, és egyetlen esetben sem járt lázzal. Első ránézésre a túlélési adatok igen bíztatóak, a két csoport túlélési görbéi korán szétválnak, tehát a vizsgálati anyag értékelését érdemes tovább folytatni, ezért két további, de már Fázis III vizsgálat szerveződik. A PALOMA-2-ben palbociclibet adnak letrozollal és fulvestrant-tal végső állapotban lévő olyan emlőrákos betegeknek, akik endokrin kezelésre nem reagálnak. A PENELOPE-B vizsgálatban pedig a palbociclibet standard endokrin kezeléssel együtt fogják alkalmazni olyan HR+ emlőrákos betegeknél, akiknél a neoadjuváns kemoterápia utáni műtét során maradékdaganatot észlelnek. 

 

Források: 

Patnaik A, Rosen LS, Tolaney SM, et al. Clinical activity of LY2835219, a novel cell cycle inhibitor selective for CDK4 and CDK6, in patients woth metastatic breast cancer. American Association for Cancer Research Annual Meeting 2014, April 5-9, 2014; San Diego. Abstr CT232.

Finn RS, Crown JP, Lang I, et al. Final results of randomized phase II study of PD 0332991, a cyclin-dependent kinase (CDK)-4/6 inhibitor in combination with letrozole vs letrozole alone for first-line treatment of ER+/HER2- advanced breast cancer (PALOMA-1; TRIO-18). American Association for Cancer Research Annual Meeting 2014, April 5-9, 2014;San Diego. Abstr CT101.

Azvolinsky A. CDK inhibitors show impressive activity in advanced breast cancer. Cancer Network April 08, 2014.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.