hirdetés

Új cefalosporin antibiotikum

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az aerob Gram-negatív baktériumok okozta fertőzések kezelésére szolgáló Fetcroja (cefiderocol) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) február 27-én pozitív véleményt fogalmazott meg az aerob Gram-negatív baktériumok okozta fertőzések kezelésére szolgáló Fetcroja (cefiderocol, 1 g-os infúziós oldathoz való por) készítményre (kérelmező: Shionogi B.V.) A Fetcroja igen hatásos a Gram-negatív baktériumok (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa és Enterobacter cloacae komplex) okozta fertőzések ellen, ezért kifejezetten olyan felnőtt betegek kezelésére javallott, akiknél a terápiás lehetőségek korlátozottak. A készítményt a fertőző betegségek kezelésében jártas szakorvos írhatja fel, alkalmazása előtt konzultáció ajánlott.

Az Egyesült Államokban a gyógyszer Fetroja néven 2019. november 14-e óta rendelkezik forgalmazási engedéllyel szövődményes húgyúti fertőzések (cUTI, complicated urinary tract infections) javallatra, illetve multidrug-rezisztens Gram-negatív baktériumok, köztük Pseudomonas aeruginosa okozta fertőzések, valamint a vesére kiterjedő fertőzések kezelésére is javasolt. Az FDA a készítményt elsőbbségi engedélyezési eljárás (priority review) keretében hagyta jóvá, és a Fetroja fertőzések kezelésében minősített termék (QIDP, qualified infectious disease product) megjelölést kapott. Ilyen minősítést azok az antibakteriális vagy antifungális szerek érdemelhetnek ki, melyek az FDA kritériumai szerint alkalmasak súlyos vagy életet veszélyeztető fertőzések kezelésére.

 A hatóanyagról (cefiderocol)

A Fetcroja hatóanyaga, a cefiderocol (ATC kód: J01DI04) egy sziderofór, azaz magas vasmegkötő képességű cefalosporin (béta-laktám antibiotikum), amely blokkolja a bakteriális sejtfal egyik alkotóelemének, a peptidoglikánnak a képződését.

A béta-laktám antibiotikumok története Sir Alexander Fleming jól ismert felfedezésével, a penicillinnel kezdődött, ami aztán a második világháború során vált a mindennapi gyógyászat részévé. Közös jellemzőjük a négytagú béta-laktám (azetidin-2-on) gyűrű jelenléte. Az egyes penicillinek és cefalosporinok a 6(7)béta-acilamido oldalláncukban különböznek, ez döntően befolyásolja a vegyületek antibakteriális hatásának erősségét és spektrumát. Mivel az oldalláncok módosítása erősen meghatározza az antibakteriális hatást, felszívódást, kiürülést, stb., ezért szinte mindegyik forgalomban levő antibiotikum félszintetikus származék. A cefalosporinokon túlmenően ide tartoznak még például a penicillinek, a karbapenemek és a monociklusos monobaktámok is. Több egyéb antibiotikum családtól eltérően a béta-laktám antibiotikumok karrierje a 40-es évek óta töretlen. Ennek oka egyrészt, hogy a kémiai szerkezet módosításával sikerült mind hatásosabb, szélesebb spektrumú, a rezisztens törzsek ellen is ható új származékokat készíteni, másrészt ezek az antibiotikumok alacsony toxikus hatással rendelkeznek.

 Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

Az Egyesült Államokban a Fetroja hatásosságát és biztonságosságát a több mint 450 szövődményes húgyúti fertőzésben szenvedő beteg bevonásával végzett multicentrikus, kettős-vak, randomizált APEKS-cUTI fázis II klinikai vizsgálatban (NCT02321800) értékelték imipenem/cilasztatin (IPM/CS) kezeléshez képest. Az eredmények szerint a Fetroja karon kezelt betegek válaszaránya a mikrobiológiai eradikációt és klinikai választ is magában foglaló kompozit elsődleges végpont tekintetében jobbnak bizonyult az IPM/CS kar betegeinél, mivel a betegek 72,6%-a érte el az elsődleges végpontot az IPM/CS kar 54,6%-os arányával szemben. Súlyos nemkívánatos eseményt a Fetroja karon a betegek 4,7%-ánál, míg az IPM/CS kar betegeinek 8,1%-ánál jelentettek. A Fetroja leggyakoribb (a betegek legalább 2%-ánál jelentkező) mellékhatásai a klinikai vizsgálatok során a hasmenés, az infúzió beadási helyén jelentkező reakciók, székrekedés, kiütések, kandidiázis, hányás és hányinger, megemelkedett májenzimszintek, fejfájás, hipokalémia, valamint a köhögés voltak.

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CHMP summary of positive opinion for Fectroja

Cefiderocol

FETROJA® (cefiderocol) Approved by the FDA for Treatment of Complicated Urinary Tract Infections (cUTI) in Adult Patients with Limited or No Alternative Treatment Options

Cefiderocol: A Novel Siderophore Cephalosporin Defeating Carbapenem-resistant Pathogens

Shionogi’s FETROJA® (cefiderocol) Now Available for the Treatment of Complicated Urinary Tract Infections in the U.S.

U.S. FDA Advisory Committee Recommends Approval of Cefiderocol for Treatment of Complicated Urinary Tract Infections

Dióhéjban a β-laktám antibiotikumokról

FDA approves new antibacterial drug to treat complicated urinary tract infections as part of ongoing efforts to address antimicrobial resistance

A Study of Efficacy and Safety of Intravenous Cefiderocol (S-649266) Versus Imipenem/Cilastatin in Complicated Urinary Tract Infections (APEKS-cUTI) – NCT02321800

Cefiderocol: a novel siderophore cephalosporin.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.