hirdetés

Új influenza elleni vakcina

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az influenza fertőzés megelőzésére szolgáló Fluad Tetra vakcinát.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) március 26-án pozitív véleményt fogalmazott meg az influenza profilaxisára alkalmazható Fluad Tetra vakcinával szemben (kérelmező: Seqirus Netherlands B.V.). Az oltóanyag négy különböző vírustörzsből (két A és két B altípus) származó inaktivált vírus felületi antigéneket (hemagglutinin és neuraminidáz) tartalmaz. Van benne továbbá MF59C.1 (MF59) adjuváns, mely az antigén-specifikus immunválaszt erősíti, spektrumát szélesíti, valamint meghosszabbítja az immunválasz időtartamát. A Fluad Tetra indukálja a virális hemagglutinin elleni neutralizáló antitestek termelődését, és ezzel aktív immunizációt biztosít az influenza vírus ellen. A vakcina a korábban engedélyezett trivalens adjuvált vakcinákhoz hasonlóan képes fokozott immunválaszt kiváltani, további előnye viszont, hogy mindkét gyakori B-típusú influenza vírustörzs ellen védelmet nyújt. A Fluad Tetra teljes indikációja szerint a 65 év felettieknél influenzával szembeni profilaktikus védekezésre.

A CSL Limites leányvállalata, a Seqirus a világ egyik legnagyobb influenzavakcina-gyártója, korábban engedélyezett termékei közé tartozik például az Afluria Tetra, az Agriflu és a Flucelvax Quad.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CHMP Summary of opinion – Fluad Tetra

Seqirus – Our products

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól - 2020.12. hét

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.