hirdetés

Új inzulinanalóg a törzskönyvezés küszöbén

Több mint másfél napos hatástartamával és lassú, egyenletes felszabadulásával tűnik ki az inzulinkészítmények közül a törzskönyvezés alatt álló degludec. A BEGIN és a BOOST vizsgálatok kedvező eredményei alapján 2013-tól forgalomba kerülhet önmagában és inzulin asparttal kombinálva az új bázisinzulin.

hirdetés

A degludec és a glargin inzulinanalógok összehasonlítására indított BEGIN vizsgálatsorozat két tanulmányát közölte a Lancet 2012. április 21-ei száma. Az egyikben 1-es típusú, a másikban 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek vettek részt, a cél mindkét esetben a degludec egyenértékűségének nyílt, véletlen besorolásos, III. fázisú klinikai vizsgálatban való igazolása volt.

A hat ország 79 vizsgálóhelyén folytatott BEGIN Basal Bolus Type 1 vizsgálatot Simon Heller sheffieldi professzor és mtsai ismertették.  A vizsgálat 1-es típusú diabéteszben szenvedő résztvevői legalább egy éve álltak bazális-bólus inzulinkezelés alatt, és HbA1c-értékük nem lépte túl a 10%-ot. Véletlen besorolás alapján 629 résztvevő közül 472 degludec, 157 glargin inzulint kapott bázisinzulinként (kb. 3:1 arány), ezt étkezések előtt aspart inzulinnal egészítették ki. Az elsődleges végpont, az átlagos HbA1c százalékos csökkenése hasonló volt a két csoportban 1 év után (degludec: 0,40%, glargin: 0,39%). A degludec-, illetve a glargin-csoportban a betegek 40%-ának, illetve 43%-ának HbA1c-értéke süllyedt 7% alá. A hipoglikémiás epizódok (plazmaglükóz vs. 40,2 esemény betegévenként), de az éjszakai hipoglikémiák gyakoriságát degludec mellett 25%-kal kisebbnek találták (4,4 vs. 5,9 esemény betegévenként). A súlyos nemkívánatos események gyakorisága hasonló volt (100 betegévre 14 vs. 16), és az átlagos testsúlygyarapodásban sem volt szignifikáns különbség a két csoport között (degludec: 1,8 kg, glargin: 1,6 kg). A szerzők az adatokból arra következtettek, hogy a degludec inzulin az 1-es típusú diabétesz kezelésében egyenértékű a glargin inzulinnal, az éjszakai hipoglikémiák kockázata szempontjából pedig jobb lehet annál.

Heller professzor kiemelte, hogy a mindennapi praxisban sokkal gyakoribbak a súlyos hipoglikémiák, mint a klinikai vizsgálatokban, részben azért, mert ez utóbbiakból a visszatérő hipoglikémiás epizódokra hajlamos betegeket kizárják, részben a klinikai vizsgálatokban megkövetelt szorosabb ellenőrzés, a kezelési protokoll szigorúbb betartása miatt. Ezért a nappali és az éjszakai hipoglikémiás eseményekre vonatkozó fenti adatokból egyelőre nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket. A szerzők azt is figyelemreméltónak tartják, hogy a degludec inzulinnal kezelt betegek bazális inzulinból, bólus inzulinból és a kettőből együtt szignifikánsan, 10–14%-kal kevesebbet igényeltek a kezelési időszak végén, mint a glargin-csoportba tartozók.

Alan J. Garber professzor (Baylor Orvosegyetem, Texas, USA) az első szerzője a Lancet másik közleményének, amely a BEGIN Basal Bolus Type 2 vizsgálatról számol be. A szintén egyéves tartamú vizsgálat 12 ország 123 intézetében zajlott, olyan, 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek részvételével, akiknek a HbA1c-szintje legalább 3 hónapos inzulinkezelés után 7,0% és 10,0% között volt. A betegeket célértékre kezelték; a degludec-csoportba beosztott 744 beteg közül 618-an, a glargin-csoportba sorolt 248 beteg közül 211-en kapták 1 éven át a kezelést, és a célértéket 1 év után a betegek 49%-a (degludec), illetve 50%-a (glargin) érte el. Az átlagos HbA1c a degludec-csoportban 1,1%-kal, a glargin-csoportban 1,2%-kal csökkent, a különbség nem szignifikáns, vagyis a degludec egyenértékűsége 2-es típusú diabéteszben is igazolódott. Megerősített hipoglikémiás események (plazmaglükóz vs. 13,6, illetve 1,4 vs. 1,8 esemény). A súlyos hipoglikémiás események száma hasonló volt a két csoportban (0,06 vs. 0,05 esemény betegévenként), de az ilyen epizódok ritka előfordulása miatt a vizsgálat statisztikai ereje nem volt elegendő az esetleges különbség felderítéséhez. Az egyéb nemkívánatos események előfordulásában és a testsúlygyarapodásban nem találtak különbséget a kezelési csoportok között.

Mindkét vizsgálat azt mutatja, hogy a degludec inzulin a jövőben fontos szereplője lehet az inzulinterápiának, ha a vizsgálat körülményei között megfigyelt stabilabb glükóz- és inzulinszint a klinikai gyakorlatban is előnyökkel jár. Kommentárjukban Abd A. Tahrani birminghami diabetológus professzor és mtsai megjegyzik: mindkét vizsgálatban nagyon nagy volt azoknak a betegeknek az aránya, akik valamilyen hipoglikémiás tünetet észleltek.

A BOOST vizsgálatsorozat friss eredményeit 2011 decemberében hozták nyilvánosságra Dubaiban, az International Diabetes Federation 21. kongresszusán. Ezekben a vizsgálatokban a gyors hatású aspart inzulinnal kombinált degludec (IDegAsp) hatásosságát és biztonságosságát vizsgálták. A III. fázisú BOOST T1 vizsgálatban (Hirsch és mtsai) 1-es típusú diabéteszben szenvedő betegek kaptak vagy IDegAsp degludec/aspart kombinációt naponta egyszer és gyors hatású inzulint a többi étkezés előtt, vagy detemir inzulint naponta egyszer és gyors hatású inzulint minden étkezés előtt. Az éjszakai hipoglikémiák gyakorisága az IDegAsp-csoportban 37%-kal kisebb volt, mint a detemirrel és gyors hatású inzulinnal kezelt betegek között. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeken folytatott II. fázisú BOOST vizsgálatban (Niskanen és mtsai) az IDegAsp kombinációt bifázisos aspart inzulinnal hasonlították össze. Az IDegAsp-csoportban szignifikánsan kedvezőbben alakult mind az éjszakai, mind a nappali hipoglikémiás események gyakorisága, és szignifikánsan alacsonyabb éhomi vércukorszinteket mértek (6,4 vs. 7,5 mmol/l). A.glikémiás kontroll a két csoportban 16 hét után hasonlónak bizonyult (HbA1c: 6,7% vs. 6,7%).

Végül tekintsük át Karmel Allison magyarázatát arról, hogy milyen kémiai tulajdonságok állnak a degludec inzulin példátlanul hosszú hatástartamának és igen egyenletes felszabadulásának hátterében.

A hasnyálmirigy béta-sejtjeiben a természetes inzulin monomerként termelődik, de spontán dimerekké áll össze, és a szekréciós vezikulumokban, cinkionok jelenlétében hexamerek alakjában raktározódik. A véráramba került, cinkionok által összetartott hexamerekből fokozatosan szabadul fel a biológiai hatását monomerként kifejtő inzulin. Azok a kémiai módosítások, amelyek az inzulin oligomerek fennmaradásának kedveznek, meghosszabbítják az inzulinkészítmények féléletidejét, hatástartamát. A régóta forgalomban levő detemir inzulinban pl. zsírsavlánc csatlakozik az aminosavlánc egyik aminosavához, ezért az inzulinmolekulák még nagyobb oligomerekké – dihexamerekké – kapcsolódnak össze, és a dihexamerek a keringésben a vér albuminjához kapcsolódnak. Az így kialakuló nagy fehérjekomplexből csak lassan szabadulnak fel az inzulin monomerek. A degludec inzulin hasonlít a detemirhez abban, hogy zsírsav található benne. Ez a zsírsav hosszabb, és az inzulinlánc utolsó aminosavának helyén, egy „spaceren” keresztül csatlakozik az aminosavlánchoz. A kémiai szerkezet e csekély eltérései jelentősen módosítják a molekula polimerizációs hajlamát. Az injekciós fecskendőben a degludec, akárcsak a detemir, dihexamer alakban van jelen az oldathoz adott cinkionok és fenol jóvoltából. Az injekció beadása után azonban a degludec nem egyszerűen egy másik fehérjéhez (albuminhoz) kötődik, hanem a dihexamerek gyöngysorszerűen, lineárisan összekapcsolódnak, és akár ezer hexamer hosszúságú multihexamereket alkotnak.

Körülbelül 40 órába telik, amíg ezek a hosszú molekuláris kígyók teljesen lebomlanak, s amíg be nem fejeződik ez a folyamat, addig a multihexamerekből egyenletesen szabadulnak fel a biológiailag hatásos hormonmolekulák. Mindez a degludec inzulinnal kezelendő betegek számára – a remélhetőleg csökkenő hipoglikémiás kockázaton túl – azt is jelenti, hogy bár a bázisinzulinjukat továbbra is minden nap meg kell kapniuk, nem lesz jelentősége annak, hogy azt mindig ugyanabban az időpontban kapják-e meg.

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.