hirdetés

Új iránymutatások a gyermekkori elhízás kezelésében

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) új irányelvei szerint már az alapellátásban dolgozóknak is drasztikusabban kellene kezelniük a gyermek- és serdülőkori elhízást, és  az elhízáshoz gyakorta kapcsolódó társbetegségeket.

hirdetés

Az új dokumentum frissíti az AAP 2007-es,  a túlsúlyos vagy elhízott gyermekek és serdülők kezelésére vonatkozó ajánlásait, annak érdekében,  hogy a gyermekorvosok és más, az alapellátásban dolgozó szolgáltatók konkrét útmutatást kapjanak a fiatalok túlsúlyának és elhízásának kezelésére.

A korábbi ajánlásban sokkal inkább az egészséges táplálkozáson és a táplálkozási szokások megváltoztatásán volt a hangsúly, semmint a fiatalok testsúlycsökkentő gyógyszeres kezelésén vagy a bariátriai műtéteken, és a dokumentum nem tartalmazott konkrét ajánlást a gyermekkori túlsúly vagy elhízás kezelésére.

A 2023-as irányelvek azt javasolják, hogy a gyermekorvosok – a stigmatizálás és a túlsúly miatti hibáztatás kerülése mellett - ajánlják fel minden 12 éves vagy annál idősebb elhízott (percentilis ≥ 95) fiatalnak a testsúlycsökkentő gyógyszereket, természetesen az életmódváltás, több testmozgás és egészségesebb táplálkozás folyamatos támogatása mellett. Ugyanez érvényes a 13. életévüket betöltött gyermekek bariátriai műtéteire is. Amint a gyermekek elérik a BMI küszöbértékeket, teljeskörű kivizsgálás és vérkép szükséges, hogy az orvos teljesebb képet kapjon egészségi állapotukról.

Dr. Sandra S. Hassink, az irányelveket kidolgozó csoport vezetője és az AAP Institute for Healthy Childhood Weight igazgatója az elhízást az asztmához hasonlította, mely odafigyelést és folyamatos kezelést igényel. Kiemelte a család nélkülözhetetlen szerepét az elhízás sikeres kezelésében és hangsúlyozta az új, átfogó kezelés fontosságát.

Az új javaslat szerint a klinikusoknak 2 éves kortól nyomon kell követni a gyermekek testtömegindexét, különös tekintettel azokra a gyermekekre, akik életkoruk és nemük szerint a percentilis ≥ 85 (túlsúlyos), a percentilis ≥ 95 (elhízott), illetve a percentilis ≥ 120 (kórosan elhízott) csoportba tartoznak. Kiemelkedően fontos a vérnyomás és a koleszterinszint ellenőrzése, különösen 10 év felettieknél. 6 éves kortól meg kell kérdezni a betegeket és családjukat arról, hogy mi motiválná őket a testsúlycsökkentésre, majd a terápiát ez alapján kell meghatározni. A betegek támogatására nagy hangsúlyt kell fektetni - ideális esetben egy év alatt legalább 26 órányi személyes, a hatékony testmozgásról és a fogyást eredményező táplálkozási szokásokról szóló konzultációt kell biztosítani. Cél, hogy ez az intenzív támogatási modell végig kísérje a gyermek- és serdülőkort, és ha szükséges, 12-13 éves kor után a testsúlycsökkentő gyógyszerek vagy bariátriai műtétek is a terápia részét képezzék. A jelenlegi bizonyítékok alapján ebben a korban már hatékonyak a testsúlycsökkentő gyógyszerek, illetve a műtét, de ha új bizonyítékok alátámasztják, akkor ezt a korhatárt lejjebb is vihető.

2020-ban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság engedélyezte a serdülők elhízásának kezelésére a liraglutidot (Saxenda), majd 2022-ben jóváhagyta a 12 éves és idősebb betegek hosszútávú testsúlyszabályozására a fentermin és topiramát retard kapszula (Qsymia) használatát, valamint a hetente egyszer beadott szemaglutid (Wegovy) injekciót. A 12 évesnél fiatalabb gyermekek számára jelenleg nem áll rendelkezésre testsúlycsökkentő készítmény. A gyógyszerek hatásukat illetően többfélék, hosszabb ideig teltségérzetet biztosítanak, vagy megzavarják a bizonyos ételek utáni sóvárgást eredményező kémiai útvonalakat.

Ami a bariátriai műtéteket illeti, az új irányelvek nem változtak az AAP 2019-es iránymutatásában foglaltakhoz képest, mely szerint a bariátriai műtétek biztonságosak és hatékonyak a gyermekgyógyászatban.

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/986700#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.