hirdetés

Új készítmény diffúz nagy B-sejtes limfóma kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a diffúz nagy B-sejtes limfóma és több más limfóma típus kezelésére szolgáló Breyanzi (lisocabtagene maraleucel) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) január 24-27-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a non-Hodgkin limfóma több típusának (relapszáló vagy refrakter diffúz nagy B-sejtes limfóma (DLBCL), primer mediasztinális nagy B-sejtes limfóma (PMBCL), follikuláris limfóma grade 3B (FL3B)) kezelésére szolgáló Breyanzi (lisocabtagene maraleucel (liso-cel), 1,1-70×106 sejt/ml (CD4+ sejtek)/1,1-70×106 sejt/ml (CD8+ sejtek) infúzióhoz való diszperziós oldat) készítménnyel szemben (kérelmező: Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG). A teljes indikáció szerint a Breyanzi DLBCL-ben, PMBCL-ben vagy FL3B-ben szenvedő felnőtt betegek kezelésére alkalmazható legalább kettő vagy több szisztémás terápiát követően. A készítményt kizárólag hematológiai malignitások kezelésében jártas, és a Breyanzi-val történő kezelésre képzésben részesült orvosok írhatják fel és alkalmazhatják.

Az Egyesült Államokban az FDA 2021. február 5-én már engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, elsőbbségi felülvizsgálat (priority review) keretében ugyan, ám az eredetileg tervezett 2020. novemberi időponthoz képest mégis jelentős késéssel (lásd korábbi cikkünket: Három hónapot késik a liso-cel engedélyezése). A liso-cel az Egyesült Államokban áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítést szerzett, az Európai Unióban pedig felvételt nyert a PRIME programba. Minthogy a Breyanzi a fejlett terápiás készítmények csoportjába tartozik, a mostani pozitív véleményt a CHMP a CAT (Committee for Advanced Therapies) értékelése alapján adta ki.

 

A hatóanyagról

A Breyanzi hatóanyaga, a lisocabtagene maraleucel tulajdonképpen két hatóanyagot tartalmaz, CD8+ illetve CD4+ sejteket. A készítmény alkalmazása során a betegtől először vért vesznek, majd extrakciót követően a beteg saját T-sejtjeit genetikailag módosítják, kiméra antigén receptor T-sejteket (CAR-T) hoznak létre, amelyeket infúzióval visszajuttatnak a beteg szervezetébe – ezek a módosított sejtek felismerik és szelektíven elpusztítják a rákos B-sejteket. A hatóanyagról bővebben a Három hónapot késik a liso-cel engedélyezése című cikkünkben írtunk, a CAR-T sejtek előállításáról és felhasználásáról pedig Dr. Gergely Lajos cikkében olvashatók érdekes részletek - A CAR-T-kezelések a hemato-onkológiában.

 

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

Az FDA a Breyanzi engedélyét a 314 beteg bevonásával végzett egykarú, nyílt elrendezésű, multicentrikus TRANSCEND (NCT02631044) klinikai vizsgálat eredményei alapján adta ki, de azóta a készítmény hatásosságát és biztonságosságát további vizsgálatokban is értékelték. A DLBCL, a PMBCL és a FL3B egyaránt a non-Hodgkin limfóma altípusai, melyek kezelésében a standard immun-kemoterápiával a betegek 50-60%-ánál sikerül hosszú távú választ elérni, és ezek a betegek ki is gyógyulnak a betegségből. Nehéz viszont azon betegek kezelése, akik a standard terápiára nem reagálnak, illetve akiknél a betegség a korábbi kezelések ellenére visszatér. A Breyanzi ezeknél a betegeknél nyújthat kezelési alternatívát. Bár a készítményt a betegek általában jól tolerálják, bizonyos esetekben súlyos mellékhatásokat is okozhat, különösen citokinvihart, amely a szervezetnek a CAR-T sejtek aktiválódására és elszaporodására adott szisztémás válaszreakciója. Az influenzaszerű tünetekkel és magas lázzal járó citokinvihar életveszélyes állapot, ezért a tünetek megjelenésének szigorú monitorozása kötelező.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a januári ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 24-27 January 2022

Pending EC decision: Breyanzi

New gene therapy treatment for patients with relapsed or refractory large B-cell lymphoma

FDA approves lisocabtagene maraleucel for relapsed or refractory large B-cell lymphoma

Study Evaluating the Safety and Pharmacokinetics of JCAR017 in B-cell Non-Hodgkin Lymphoma (TRANSCEND-NHL-001)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.