hirdetés

Új készítmény diffúz nagy B-sejtes limfóma kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a diffúz nagy B-sejtes limfóma (DLBCL) kezelésére szolgáló Zynlonta (loncastuximab tesirine) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) szeptember 12-15-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a diffúz nagy B-sejtes limfóma (DLBCL) és az előrehaladott B-sejtes limfóma (HGBL) kezelésére szolgáló Zynlonta (loncastuximab tesirine, 10 mg por alakú koncentrátum oldatos infúzióhoz) készítményre (kérelmező: ADC Therapeutics (NL) B.V.) A teljes indikáció szerint a Zynlonta monoterápiában javallott a két vagy több szisztémás terápiás sort követően kiújult vagy refrakter diffúz nagy B-sejtes limfómában (DLBCL) és előrehaladott B-sejtes limfómában (HGBL) szenvedő felnőtt betegek kezelésére.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2021. április 23-án engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező itt az ADC Therapeutics SA volt.

 

A hatóanyagról (loncastuximab tesirine)

A Zynlonta hatóanyaga, a loncastuximab tesirine (ATC kód: L01FX22) egy monoklonális antitest-gyógyszer konjugátum (ADC; antibody-drug conjugate). Hatásmechanizmusa szerint az SG3199-et, egy pirrolobenzodiazepin (PBD) dimer citotoxint juttat be a B-sejtes rosszindulatú daganatokba a CD19-et célozva. A CD19-hez kötődve a készítmény internalizálódik és az SG3199 felszabadul, ami erősen citotoxikus DNS-szálközi keresztkötések kialakulásához vezet, ezek pedig a sejtek pusztulását okozzák. A klinikai vizsgálatokból származó adatok alapján a készítmény legfőbb előnye, hogy akár 1 éves kezelés után is képes tartós terápiás választ kiváltani a relapszáló vagy refrakter DLBCL-ben szenvedő betegeknél. A leggyakoribb mellékhatások az alábbiak voltak: gamma-glutamiltranszferáz (GGT) enzimszint emelkedése, neutropénia, fáradtság, vérszegénység, trombocitopénia, hányinger, perifériás ödéma és kiütések.

 

Klinikai vizsgálatok

Az FDA a Zynlonta engedélyezése során a 145 beteg bevonásával végzett multicentrikus fázis II. LOTIS-2 klinikai vizsgálat (NCT03589469) eredményeit vette figyelembe, ahol az elsődleges végpont a teljes válaszarány (ORR; overall response rate) volt a legfontosabb másodlagos végpontok között pedig a válasz időtartama, a teljes klinikai válasz aránya, a relapszusmentes túlélés és a progressziómentes túlélés voltak. A vizsgálati programba 9 vizsgálat tartozik (LOTIS 1-9 vizsgálatok), ezek közül több olyan is van, amelyben a készítményt valamely más szerrel kombinációban alkalmazzák (pl. durvalumab, rituximab, ibrutinib), illetve fej-fej melletti összehasonlításra (idelalisib) is sor kerül.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a szeptemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 12-15 September 2022

EMA CHMP positive opinion for Zynlonta

FDA Approves Zynlonta (loncastuximab tesirine-lpyl) for Relapsed or Refractory Diffuse Large B-Cell Lymphoma

ADC Therapeutics Submits Biologics License Application to the U.S. Food and Drug Administration for Loncastuximab Tesirine for Treatment of Relapsed or Refractory Diffuse Large B-cell Lymphoma

Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Loncastuximab Tesirine in Patients With Relapsed or Refractory Diffuse Large B-Cell Lymphoma (LOTIS-2)

Study to Evaluate Loncastuximab Tesirine With Rituximab Versus Immunochemotherapy in Participants With Relapsed or Refractory Diffuse Large B-Cell Lymphoma (LOTIS 5)

Loncastuximab Tesirine Clinical Assessments

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.