hirdetés

Új KRAS-mutáns nem-kissejtes tüdőrák kezelésére

Az FDA engedélyezte az adagraszib alkalmazását KRA-mutáns nem-kissejtes tüdőrák kezelésére: a szotoraszib után ez a második szer a KRAS-mutáció terápiájában.

hirdetés

Az Egyesült Államokban az FDA gyorsított engedélyezési eljárás (accelerated approval) keretében engedélyezte a Krazati (adagraszib, Mirati Therapeutics) alkalmazását KRAS G12C mutációval rendelkező, lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC; non-small cell lung cancer) kezelésére. A készítmény olyan felnőtt betegeknél használható, akiknél a betegség legalább egy korábbi szisztémás terápiát követően is progressziót mutatott, illetve akiknél a mutáció megtalálható. Az alkalmasság (KRAS-mutáció) kimutatására az FDA a Krazati készítményhez két kísérő teszt használatát írta elő: szöveti teszteléshez a Qiagen KRAS RGQ PCR kit, plazma vizsgálatához pedig az Agilent Resolution ctDx FIRST Assay használható. Amennyiben a plazma vizsgálata nem mutat ki KRAS mutációt, a tumorszövetet kell tesztelni az FDA engedélye szerint.

Az adagraszib a második olyan készítmény, amelynek célpontja a KRAS mutáció, az első jóváhagyott gyógyszer a Lumakras (szotoraszib [sotorasib], Amgen), volt 2021. májusában. Mind az adagraszib, mind a szotoraszib a KRAS-mutáció kezelésére alkalmazható, ez a mutáció az NSCLC betegek 13-14%-ánál fordul elő.

Az FDA a gyorsított engedélyezésről a multicentrikus, nyílt elrendezésű, egykaros, fázis II. KRYSTAL-1 (NCT03785249) klinikai vizsgálat eredményei alapján döntött, amelyet összesen 112 KRAS-mutációval rendelkező NSCLC-beteg bevonásával végeztek, akiknél a betegség a platinaalapú kemoterápiát és egy immunellőrzőpont-gátlóval végzett kezelést követően is progressziót mutatott. A klinikai vizsgálatról és a hatóanyagról részletesebben korábbi cikkünkben számoltunk be: Adagraszib nem-kissejtes tüdőrákban. A hatóanyag korábban már áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítést kapott, és több más ráktípus kezelésében is vizsgálják, például gasztrointesztinális tumorok és hasnyálmirigyrák terápiájában.

Az objektív válaszarány (ORR) 43% volt, a betegek 80%-ánál sikerült elérni a betegség kontrollját, a klinikai válasz tartósságának átlagos időtartama pedig 8,4 hónap volt.

A naponta kétszer 600 mg-os adagban alkalmazott adagraszib használata során jelentett leggyakoribb mellékhatások (amelyek a betegek legalább 20%-ánál jelentkeztek), a hasmenés, hányinger, fáradtság, hányás, mozgásszervi fájdalom, májkárosodás, vesekárosodás, nehézlégzés, ödéma, étvágycsökkenés, köhögés, tüdőgyulladás, szédülés, székrekedés, hasi fájdalom és a QTc-intervallum megnyúlása voltak.

A leggyakoribb laboratóriumi eltérések (amelyek a betegek legalább egynegyedénél előfordultak) többek között a csökkent limfocitaszám, a megnövekedett GOT, a csökkent nátriumszint, a csökkent hemoglobinszám, a megnövekedett kreatininszint és a csökkent albumin voltak.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Adagrasib (Krazati) Approved for KRAS-Mutated NSCLC

Investigational Adagrasib Delivers Positive Results in Registration-Enabling Study of Patients with KRASG12C-Mutated Advanced Non-Small Cell Lung Cancer

FDA grants accelerated approval to adagrasib for KRAS G12C-mutated NSCLC

Phase 1/2 Study of MRTX849 in Patients With Cancer Having a KRAS G12C Mutation KRYSTAL-1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.