hirdetés
hirdetés

Új lehetőség a nőgyógyászati terápiás eszköztárban a hüvelyi lézerkezelés

A lézerfény két lépésben fejti ki hatását: eljut és behatol (abszorpció) az adott szövetbe, majd megfelelő frekvenciájú, gerjesztett állapotba hozza azt. Az elnyelt energia döntően hővé alakul, illetve fotokémiai reakciót indít el. A monokromatikus lézersugár a hullámhossz megfelelő kiválasztásával, adott szövetben a kívánt mértékben nyelődik el, míg fókuszálásával nagy teljesítménysűrűség érhető el. A lézersugár által létrehozott fototermikus hatás mértékétől függően különböző hatásokat érhetünk el (1. táblázat). Az alkalmazott anyag, teljesítménysűrűség és az expozíciós idő változtatásával a biológiai hatás jól szabályozható. A lézerrel nagy felmelegedés érhető el olyan helyen is, amelyhez mechanikailag nem lehet hozzáférni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Lipták Judit főszerkesztő, PPH Media, Medical Information divízió
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.