hirdetés

Új lehetőség a szkizofrénia gyógyszeres kezelésében

A paliperidon-palmitát hatóanyagú készítmény évente csak négyszer adandó antipszichotikum újabb előrelépést jelent a szkizofréniával élők gyógyszeres kezelésében.

hirdetés

Az Európai Unióban 2016 májusában törzskönyvezett, Magyarországon 2017 januárjában bevezetett gyógyszer új távlatokat nyit a betegek előtt. Az új gyógyszer hatóanyaga már korábbról ismert: a paliperidon atípusos antipszichotikum, mely az agyi dopamin és szerotonin receptorokat blokkolásán keresztül fejti ki a hatását. A paliperidon-palmitát hatóanyagú injekciós terápia már 2011 óta a magyar betegek rendelkezésére áll, az 1. és 2. adagját egy hetes szünettel kell beadni, ezt követően a terápiát havi 1 alkalommal kell ismételni.

Az új szer előnye, hogy a szkizofréniával kezelt felnőtt pácienseknek csak háromhavonta szükséges beadni. A világon egyedülálló készítmény alkalmazásával jelentősen csökkenthetők a betegek lelki és mindennapi életvitelbeli terhei és jelentős könnyebbséget jelent a hozzátartozók és az egészségügyben dolgozók számára is. A három hónapos, tartós hatást biztosító injekciót olyan páciensek kaphatják, akik klinikailag stabilak és az új, háromhavonta adandó kezelés megkezdésének időpontjában már legalább 4 hónapja jól tolerálták az egy hónapos paliperidon-palmitát kezelést.        

A 3 hónapos paliperidone-palmitátalkalmazása mellett, a hosszú távú, 1 éves, több száz beteget bevonó klinikai vizsgálatban 10 betegből 9 stabil maradt, nem újultak ki jelentősen a tüneteik. A relapszusmentes periódusok meghosszabbodása komoly előrelépés, mert elősegítheti a stabilitás, a mindennapok viteléhez szükséges készségek megőrzését, melyek az életminőség fenntartása szempontjából döntő fontosságúak. 

A bevezetéshez szükséges, több évig tartó klinikai gyógyszer-vizsgálatokban több száz szkizofréniával kezelt beteg vett részt. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az évente négyszer adandó paliperidone-palmitát hatékony, tartós szérumszintet biztosító szer. Az ugyanazon hatóanyagú, de havonta adandó kezeléssel összehasonlítva a pácienseknél nem tapasztaltak új, nem várt mellékhatást.    

A szkizofrénia

A szkizofrénia komplex, krónikus agyi betegség, amelynek számtalan tünete van, és amely jelentősen megnehezítheti a betegek életét, mindennapjait. A betegség nem függ társadalmi, kulturális hatásoktól: 60 éves kor előtt minden száz emberből egyet diagnosztizálnak szkizofréniával. A férfiaknál valamivel hamarabb indul el a betegség, mint nőknél. A betegség kialakulása nem vezethető vissza egyetlen kiváltó okra, azok között genetikai és környezeti hatások is lehetnek. A tünetek szintén sokrétűek lehetnek, és egyénileg változóan fordulnak elő: szociális visszahúzódás, érzékcsalódások, tévképzetek, depresszió, apátia, motivációhiány, érzelemszegénység.

A szkizofrénia sokszor élethosszig tartó betegség, de az új terápiák alkalmazásával jelentős életminőség javulás érhető el. A szakmai irányelvek szerint a gyógyszeres, antipszichotikus fenntartó kezelés és a pszichológiai beavatkozások (pl. készségfejlesztés, családterápia) kombinációja a leghatékonyabb. Optimális esetben az orvosi és más segítő szakemberek, a betegek és a hozzátartozók közös munkájával lehetővé válhat, hogy a szkizofrén betegek visszatérjenek a munka világába, önálló, örömteli életet éljenek, a betegség terhei pedig ne zavarják a mindennapjaikat.

 

Janssen-Cilag Kft. sajtóközleménye

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.