hirdetés

Új monoklonális antitest myeloma multiplex ellen

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a myeloma multiplex kezelésére szolgáló Sarclisa készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) március 26-án pozitív véleményt fogalmazott meg a myeloma multiplex kezelésére alkalmazható Sarclisa készítménnyel szemben (kérelmező: Sanofi-Aventis Groupe). A Sarclisa 20 mg/ml infúzióhoz való koncentrált oldat formában kerül forgalmazásra, hatóanyaga az iszatuximab (isatuximab) monoklonális antitest. Az FDA 2020. március 2-án már engedélyezte a készítményt. A Sarclisa indikációja szerint pomalidomiddal és dexametazonnal kombinációban alkalmazható olyan visszatérő (relapszáló) és refrakter myeloma multiplexben (RRMM) szenvedő felnőtt betegek kezelésére, akik korábban már legalább két terápiában részesültek.

 A hatóanyagról (iszatuximab)

Az iszatuximab egy monoklonális antitest, az ImmunoGen és a Sanofi-Aventis közös fejlesztése. Hatásmechanizmusa szerint a myeloma multiplex által érintett sejtek felületén gyakran expresszálódó CD38 transzmembrán glikoprotein egy specifikus extracelluláris epitópjához kötődve sejthalált idéz elő a rákos sejtekben.

 Klinikai vizsgálatok

Az FDA a Sarclisa forgalmazási engedélyét a randomizált fázis III ICARIA-MM klinikai vizsgálat (NCT02990338) eredményei alapján adta ki, amelyben az iszatuximab hatásosságát és biztonságosságát a pomalidomid-dexametazon (pom-dex) kombinációval kezelt betegeknél elért eredményekkel hasonlították össze. Az iszatuximabbal kiegészített terápia több mint 40%-kal csökkentette a betegség progressziójának és az elhalálozásnak a kockázatát a pom-dex kezeléssel szemben. Az iszatuximabbal kiegészített terápia alkalmazása esetén a medián progressziómentes túlélés (PFS, progression-free survival) 11,53 hónap volt a pom-dex kezelésnél mért 6,47 hónapos medián PFS-hez képest, ráadásul a teljes válaszarány (ORR, overall response rate) is szignifikánsan magasabbnak mutatkozott (60,4% illetve 35,3%).

A Sarclisa alkalmazása során leggyakrabban (a betegek legalább 20%-ánál) jelentkező mellékhatások az alábbiak voltak: neutropénia (96%), az infúzió beadási helye környékén fellépő reakciók (39%), tüdőgyulladás (31%), felsőlégúti fertőzések (57%) és hasmenés (26%). A betegek több mint 5%-ánál jelentkező súlyos mellékhatások közül a leggyakoribbak a tüdőgyulladás (25,3%) és lázas állapottal járó neutropénia (12,3%) voltak. A klinikai vizsgálatok során a Sarclisa kombinációs terápiát a betegek 7%-ánál kellett Grade 3-4 súlyosságú mellékhatások jelentkezése miatt, 3%-ánál pedig az infúzió helyén jelentkező reakciók miatt  véglegesen felfüggeszteni.

 A myeloma multiplex az Egyesült Államokban a második leggyakoribb vérképzőszervi ráktípus, jelenleg az USA államaiban több mint 130 ezer beteget tartanak nyilván, és évente körülbelül 32 ezer amerikainál diagnosztizálják a betegséget. Az összes daganatos megbetegedés 1%-áért, a rosszindulatú vérképzőrendszeri betegségek 10%-áért tehető felelőssé. Gyakorisága az életkor előrehaladtával nő, a diagnózis felállításakor az átlagos életkor 70 év.

 Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a márciusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CHMP Summary of opinion – Sarclisa

FDA approves Sarclisa® (isatuximab-irfc) for patients with relapsed refractory multiple myeloma

FDA to review isatuximab as a potential treatment for relapsed/refractory multiple myeloma

SAR650984 (Isatuximab), Lenalidomide, and Dexamethasone in Combination in RRMM Patients

Isatuximab in Combination With Cemiplimab in Relapsed/Refractory Multiple Myeloma (RRMM) Patients

ASCO: Sanofi's anti-CD38 combo boosts responses, extends lives in advanced multiple myeloma

Multinational Clinical Study Comparing Isatuximab, Pomalidomide, and Dexamethasone to Pomalidomide and Dexamethasone in Refractory or Relapsed and Refractory Multiple Myeloma Patients (ICARIA-MM)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.