hirdetés

Új progeszterontartalmú fogamzásgátló

Az FDA 2019. május 23-án engedélyezte a Slynd (droszpirenon) fogamzásgátló tablettát.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. május 23-án engedélyezte Slynd (hatóanyag: droszpirenon, gyógyszerforma: 4 mg-os tabletta) nevű fogamzásgátló készítményt (kérelmező: Exeltis USA, az Insud Pharma amerikai divíziója). A Slynd egy kizárólag progesztin hatóanyag-tartalmú tabletta (POP, progestin-only pill), adagolási rendje szerint egy levélen 24 aktív (fehér színű) és 4 inaktív (zöld színű) tabletta található. A gyártó szerint kimaradt tabletta esetén 24 órás időablak áll rendelkezésre ahhoz, hogy a következő tabletta bevételével a fogamzásgátló hatás még fennmaradjon. Az Exeltis tervei szerint a tabletta idén ősszel kerül forgalomba az Egyesült Államokban.

A hatóanyagról (droszpirenon)

A droszpirenon egy úgynevezett negyedik generációs progesztogén (sárgatesthormon analóg). Hatásspektruma egyedülálló módon hasonlít a természetes progeszteron hatásaiéhoz. Újdonságnak számít abban a tekintetben is, hogy a többi gesztogénnel ellentétben nem 19-nortesztoszteron vagy 17-OH progeszteron származék, hanem egy aldoszteron-antagonista, a spironolakton analógja. A progeszteronhoz hasonló módon a progeszteron-receptoron kívül képes a szteroid-receptor szupercsalád többi tagjához is képes kötődni és azokat aktiválni. Receptorkötési vizsgálatok szerint a droszpirenon 5-ször, a progeszteron 10-szer erősebben kötődik a mineralokortikoid-receptorhoz, mint az aldoszteron, a droszpirenon a progeszteron-receptorhoz szintén erősen, az ösztrogén-receptorhoz pedig egyáltalán nem kötődik, glükokortikoid és antiglükokortikoid hatással nem rendelkezik.

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

A Slynd hatásosságát és biztonságosságát egy egykarú vizsgálatban értékelték, mely 953 nő összesen 5547 értékelhető ciklusának figyelembe vételével. A vizsgálati időszak alatt a résztvevők 1,8%-ánál jelentkezett terhesség (n=17), ami 4,0 Pearl Indexnek felel meg (95% CI, 2,3-6,4). A biztonságossági vizsgálatok során a Slynd az ösztrogéntartalmú orális fogamzásgátlóktól eltérően nem növelte a thromboembolitikus események kockázatát. Biztonságosságát jól jellemzi, hogy dobozán nem található fekete keretes figyelmeztetés, ami pedig a legtöbb kombinált fogamzásgátlónál feltüntetésre kerül. Anti-mineralokortikoid hatása miatt szedése csak hyperkalémiára hajlamosító tényezők, például vesekárosodás, májkárosodás vagy a mellékvesekéreg elégtelen működése esetén ellenjavallt. A klinikai vizsgálatok során ezt a biztonságossági profilt több magas kockázatú populáción is igazolták, például dohányosokon, idősebb hölgyeknél és 30 feletti testtömegindex-szel rendelkező nőknél is, ráadásul szoptató anyák is használhatják a készítményt.

A fogamzásgátlókról

Világszerte az összes terhesség 41%-a, Európában 44%-a nem kívánt, nem tervezett. Ez az arány fiatalabb (18–24 év) nőknél közel kétszer magasabb, mint az összes reproduktív korú nőnél (15–44 év). Az Egyesült Államokban a nem kívánt terhességek háromnegyede ≤29 éves nőknél fordul elő, a 18–29 év közötti egyedülálló nők 25%-a számolt be nem kívánt terhességről. A fogamzásgátló módszereket többféleképpen csoportosíthatjuk: lehetnek fizikai gátat képező, ún. „barrier” módszerek vagy hormonálisak, lehetnek visszafordíthatóak vagy véglegesek, de feloszthatjuk őket aszerint is, hogy rövid vagy hosszú távon fejtik ki hatásukat. A rövid távú visszafordítható fogamzásgátló módszerek (SARC, Short Acting Reversible Contraceptives) közé tartozik pl. a fogamzásgátló tabletta és a hüvelygyűrű, míg a hosszú távú visszafordítható fogamzásgátló (LARC, Long Acting Reversible Contraceptives) módszereknek pl. a spirál és a méhen belüli hormonális eszközök évekre megoldják a fogamzásgátlás problémáját úgy, hogy eltávolításukat követően a termékenység nagyon gyorsan visszatér.

A fogamzásgátló szerek kutatása az utóbbi évtizedekben az erősebben szelektív gesztagének kifejlesztésére irányult, melyeknek progeszteronszerű hatásai erősebbek, kis adagban is jól érvényesülnek, és mentesek az androgénhatásoktól. Az első generációs noretiszterontól így jutottunk el a második generációs levonorgesztrelhez és a harmadik generációs dezogesztrelhez, norgesztimathoz és gesztodenhez, melyeket további, negyedik generációsnak is nevezett, újabb gesztagének (dienogeszt, droszpirenon) követtek. Ezek a gesztagének jól kombinálhatók az etinil-ösztradiol kis adagjával, és mentesek a régebbi gesztagének gyakori mellékhatásaitól (testsúlynövekedés, akné, fejfájás, hányinger). A Slynd újdonsága, hogy nem tartalmaz etinil-ösztradiolt, hatóanyaga kizárólag a droszpirenon, ennek megfelelően mellékhatás-profilja is kedvezőbb.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Exeltis USA, Inc. Announces the Approval of Slynd (drospirenone), the First and Only Progestin-Only Pill Providing Pregnancy Prevention with a 24/4 Dosing Regimen and 24-hour Missed Pill Window

Progestin-Only Contraceptive Slynd Gets FDA Approval

Slynd Label (FDA)

A hormonális fogamzásgátlás fejlődése

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.