hirdetés

Senexin A: új szer a kemoterápia mellékhatásainak csökkentésére

Dél-karolinai kutatók új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki, mely alkalmas lehet a kemoterápia sejtkárosító hatása okozta mellékhatások csökkentésére. Egyelőre úgy tűnik, hogy az új szer a rosszindulatú daganatok különféle formáiban javíthatja a kemoterápia hatásfokát és megnyújthatja a remisszió időtartamát, sőt akár az idősödéssel összefüggő egyes betegségek, például az Alzheimer-kór kezelésében is hasznos lehet.

hirdetés

A dél-karolinai gyógyszerészkar Igor Roninson vezette munkacsoportja így nyilatkozott felfedezésükről: „A rákbetegség terápiájában hagyományosan használt módszerek – bár alapvetően fontosak a jó terápiás eredmény eléréséhez, de – az egészséges sejtek károsítása révén közvetetten elősegítik a kezelés ellenére is túlélő daganatsejtek növekedését. Olyan módszert kell hát találnunk, mely megszakítja ezt a folyamatot.”

A p21-től a senexin A-ig

A mostani kutatások kiindulópontját Roninson egy korábbi, 2000-ben végzett vizsgálata képezte, amikor az athéni egyetem munkatársaival együttműködésben felfedezték a p21-et. Ez egy olyan fehérje, mely megállítja a károsodott és öregedő sejtek osztódását, és többféle olyan protein termelődését serkenti, melyek szerepet játszanak Alzheimer-kórban, a rosszindulatú tumorok különböző formáiban, illetve egyéb, az idősödés folyamatára visszavezethető betegségekben. A kutatók most bizonyítékokat találtak arra, hogy a p21 protein – melyről ismert, hogy a CDK család más tagjainak működését gátolja – valójában elősegíti a CDK8-aktivitást és serkenti a CDK8 szabályozása alatt álló géneket.

A hagyományos tumorellenes szerek paradox módon a rákbetegség aktivitását is erősítik – részben azáltal, hogy nemcsak a daganatsejteket pusztítják el, hanem az ép szöveteket is károsítják. Ez utóbbi hatás egy sor változásban, köztük a sejtek öregedésének felgyorsulásában is megmutatkozhat. A sejtek öregedését részben olyan kromoszómaváltozások indíthatják el, melyek a természetes idősödés velejárói, de kiindulópontja lehet DNS-károsodás is, melyet többek között a rákbetegség kezelésében használt szerek, de más tényezők is okozhatnak. Az idősödő vagy más módon károsodott sejtek olyan molekulákat termelhetnek, melyek segítik a rosszindulatú sejtek növekedését, de emellett szerepet játszhatnak az idős korral összefüggő egyéb kórképek (pl. arthritis, Alzheimer-kór) kialakulásában is.

Bár az újabb kutatások azt bizonyították, hogy az idősödő sejtek fent vázolt szekretoros aktivitásának nagy jelentősége van, a kutatók mind ez idáig nem találták meg a gyakorlatban is alkalmazható módszert eme aktivitás blokkolására. A Proceedings of the National Academy of Sciences legfrissebb kiadásában közzétett munkájukban Roninson munkacsoportja a senexin A felfedezéséről ad hírt. Ez az első olyan szer, mely alkalmas lehet az idősödő vagy más módon károsodott sejtek szekretoros aktivitásának gátlására, ami kulcs lehet a kemoterápia tumorserkentő hatásának ellensúlyozására.

Egyik közös vizsgálatukban az athéni egyetem kutatója, Hippokratis Kiaris egy széles körben alkalmazott tumorellenes szerrel kezelt egereket, majd a kezelt és a kontroll csoport állatainak szervezetébe rosszindulatú daganatos sejteket fecskendezett be. Legnagyobb meglepetésére azt tapasztalta, hogy a kemoterápiás szerrel előkezelt állatokban sokkal gyorsabban alakult ki daganat, mint a nem kezeltekben. Ezen túlmenően azt is észlelte, hogy a tumorellenes szerrel előkezelt egerek véréből nagyobb koncentrációban tudta kimutatni a tumorsejtek növekedését elősegítő proteineket.

A senexin A hatásmechanizmusa

A senexin A-val végzett kezelést követően azt látta, hogy az semlegesíteni tudta a kemoterápia tumornövekedést serkentő hatását, és a szer leállította a tumor növekedését elősegítő növekedési faktorok fokozott termelődését. Mindezekkel összefüggésben javult a hagyományos kemoterápiás szer daganatellenes hatékonysága.

A senexin A hatásmechanizmusa egy protein-kinázon, egy olyan enzimen alapul, mely a CKD8 (ciklindependens kináz 8) nevű foszfát hozzáadása révén megváltoztatja más proteinek működését. Ez az első olyan szer, mely szelektív módon gátolja a CDK8-at és annak legszorosabb rokonát, a CDK19-et. A CDK8 azáltal játszik szerepet a génexpresszió szabályozásában, hogy eltolja a sejt által termelt proteinek közötti egyensúlyt, de – a CDK családba tartozó, ismertebb egyéb kinázokkal ellentétben – a CDK8 nem vesz részt a sejtosztódás folyamatában.

Ismert az is, hogy a CDK8 jelentős szerepet játszik a vastagbélrák és a melanoma kialakulásában, és a kutatók szembetűnő párhuzamot figyeltek meg az emlő- és petefészekrákban szenvedő nők  relapszusmentes túlélése és a CDK8 gén expressziója között. A CDK8-at expresszáló emlőrákok esetében például a betegek valamivel kevesebb mint fele ért el 7 éves betegségmentes túlélést, szemben a CDK8-expressziót mutató tumorokkal. Kiderült az is, hogy a CDK8 szerepet játszik a daganatok növekedését elősegítő proteinek idősödéssel vagy sejtkárosodással összefüggő termelődésében.

A kutatók reményei szerint a most felfedezett új gyógyszercsoport a rosszindulatú daganatok számos formájában előnyösen használható majd.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.