hirdetés

Új technológiai iránymutatások a diabétesz kezelésében

Az Amerikai Klinikai Endokrinológiai Társaság (AACE) kiadta első, a diabéteszes betegek kezelésében alkalmazott technológiákra vonatkozó hivatalos iránymutatását.

hirdetés

Az irányelvek megfogalmazásával kapcsolatos legnagyobb probléma a diabétesz-technológia rohamos fejlődése. Az elmúlt évtizedben az inzulinpumpák és a folyamatos glükózmonitorozás (CGM) klinikai alkalmazásáról szóló korábbi AACE-iránymutatásokat konszenzusos alapon vagy állásfoglalások formájában tették közzé. A mostani hivatalos, bizonyítékokon alapuló guideline a CGM-ek, az inzulinpumpák, a csatlakoztatható penek, az automatizált inzulinadagoló rendszerek, a telemedicinális technológiák és az okostelefonos alkalmazások használatára terjed ki, és foglalkozik a biztonsági kérdésekkel is.

A guideline szerint a CGM "erősen ajánlott minden olyan diabéteszben szenvedő beteg számára, akit intenzív inzulinterápiával kezelnek - ez napi három vagy több inzulininjekciót vagy inzulinpumpa használatát jelenti". A CGM-et használó cukorbetegek esetében a "kiemelt mérőszámok" közé tartozik a 14 napos aktív használat során a legalább 70%-os céltartományban töltött idő. Az átlagos glükózszintre vonatkozó célértékeket egyénre szabottan kell meghatározni, 36%-os vagy annál alacsonyabb glikémiás variabilitással.

További specifikus CGM-célértékeket adnak meg az 1-es típusú cukorbetegek, az idősebb/magas kockázatú betegek és a várandósok számára. Az irányelvek egyik fő célja, hogy a klinikusok a céltartományban töltött idő ismeretével és a CGM használatával könnyebben optimalizálják diabéteszes betegeik terápiáját.

Az „inzulinadagolási technológiák” című rész foglalkozik a csatlakoztatható penekkel, a CGM nélküli inzulinpumpákkal, a külön CGM-mel rendelkező inzulinpumpákkal és a fejlettebb, kombinált inzulinpumpa-CGM rendszerekkel, beleértve az alacsony glükóz felfüggesztéssel, a prediktív alacsony glükóz felfüggesztéssel és a hibrid zárt hurkú rendszerekkel rendelkező pumpákat (melyeket néha mesterséges hasnyálmirigynek neveznek).

Általánosságban ezek az automatizált inzulinadagoló rendszerek (mesterséges hasnyálmirigyek) erősen ajánlottak minden 1-es típusú diabéteszben szenvedő beteg számára, mivel használatuk bizonyítottan növeli a céltartományban töltött időt, különösen az éjszakai időszakban, anélkül, hogy a hipoglikémia kockázatát növelnék.

A „klinikailag validált” okostelefon-alkalmazásokat kell ajánlani a betegek diabétesszel kapcsolatos önellátó képességének oktatására vagy megerősítésére, valamint az étkezéssel és testmozgással kapcsolatos egészséges életmód támogatására és ösztönzésére.

A telemedicina nyújtotta lehetőségek - beleértve az egészségügyi szakemberekkel folytatott időszakos telefonhívásokat, okostelefonos-web interakciókat - kifejezetten ajánlottak a diabéteszes betegek kezelésében, edukációjában, a glükóz- és/vagy inzulinadatok távoli monitorozására.

A biztonsági kérdések kitérnek a gyógyszerinterakciókra – egyes gyógyszerek zavarják a CGM értékeket, beleértve a paracetamolt, a nagy dózisú C-vitamint és a hidroxikarbamidot, és arra, hogy a beteg kellően ki legyen képezve a készülék megfelelő használatára és arra, hogy mit kell tenni a készülék meghibásodása esetén.

Az irányelveket május 28-án mutatták be az Amerikai Klinikai Endokrinológiai Társaság (AACE) 2021-es virtuális éves találkozóján, és egyidejűleg az Endocrine Practice című szaklapban is megjelentek.

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/952127#vp_1

Endo Pract. 2021;27:505-537.

https://marlin-prod.literatumonline.com/pb-assets/Health%20Advance/journals/eprac/EPRAC180.pdf

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.