hirdetés

Új vegyület az agresszív melanomával szemben

Cell című lap nemrégiben megjelent cikke új vegyületről számol be, mely feltartóztathatja a melanoma agresszív formájának növekedését.

hirdetés

A bőrrák okozta halálozás jelentős részéért felelős melanoma körülbelül 1%-a az összes bőrrákos esetnek. Az American Cancer Society becslése szerint ebben az évben több mint 96 ezer amerikainál diagnosztizálnak majd melanomát, és 7000-en fognak meghalni a betegség következtében.

A NRAS gén mutációja esetén a melanoma különösen agresszív formában jelentkezik. Normális körülmények között a NRAS gén egy olyan fehérjét kódol, mely részt vesz a sejtosztódás szabályozásában. A NRAS azonban onkogén, azaz mutálódott formájában elősegíti, hogy az ép sejtek ráksejtekké alakuljanak. A NRAS mutációját hordozó melanomák alkotják az összes melanoma 20-30%-át. A rendelkezésre álló immunterápiák és célzott terápiák, melyek nagy előrelépést hoztak a melanoma kezelésében, a NRAS mutációit hordozó tumorok esetében nem használhatók, mert jórészt hatástalanok

Épp ezért igen nagy jelentőségű az a most megjelent kutatás, melynek során talán sikerült egy olyan vegyületet azonosítani, mely hatásos lehet a melanoma e típusával szemben. A bostoni egyetemen dolgozó Rutao Cui és kutatócsoportja az új vegyületet tesztelő vizsgálatukban a a gének, illetve az általuk kódolt fehérjék „láncreakcióit” elemezték, amiből kiderült, hogy a NRAS genetikai „kapcsolóként” működik, ki-és bekapcsolását más molekulák végzik. Eddig azonban nem tudtuk, hogy pontosan mely proteinek serkentik a NRAS-t. A mostani vizsgálat eredményeként a gyanú a STK19 jelű proteinre terelődött. A feltételezések szerint a STK19 „bekapcsolja” a NRAS-t, ami aztán más géneket aktivál. Fontos megfigyelés, hogy a STK19 könnyen deaktiválható, ellentétben a NRAS-sal. A STK19-et kódoló gén módosulásai az összes melanoma 25%-ában vannak jelen.

A munkacsoport ezután STK19-inhibitort tervezett, melyet in vitro és in vivo körülmények között is teszteltek. Mind a sejtkultúrák, mint az állatmodellek azt jelezték, hogy a ZT-12-037-01-nek nevezett vegyület gátolja a NRAS-t és feltartóztatja a melanoma növekedését. „Mindent egybevetve, megfigyelésünk új és életképes terápiás stratégia alapját teremtheti meg a NRAS mutációit hordozó melanomák kezelésében” – mondja a vizsgálat vezetője.

A következő lépésként tervezett klinikai vizsgálatok remélhetőleg az igazolják majd, hogy a vegyület humán körülmények között is hatásos.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy továbbra is pontosan célzott preventív intézkedések szükségesek a melanoma kialakulásának megelőzésére. Folyamatos nyomonkövetés szükséges a korai felismerés céljából, és teljestest-vizsgálatot kell végezni a problematikus pontok felkutatására. A mostaninál proaktívabb stratégiák szükségesek a melanoma kialakulására leginkább veszélyeztetett személyek azonosítására, hogy megakadályozhassuk a melanoma progresszióját és az áttétképződést.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.