hirdetés

Újabb eredmények a genitális humán papillomavírus-fertőzés megelőzésében

A humán papillomavírus- (HPV) infekció ma világszerte a legelterjedtebb, szexuális úton terjedő fertőzés. Lappangási ideje a kontaktust követően 1 és 6 hónap között van, és világszerte körülbelül 500 ezer méhnyakrák és egyéb daganat kialakulásában játszik szerepet.
   Először az 1970-es években merült fel, hogy összefüggés lehet a HPV-fertőzés és a méhnyak praecancerosus elváltozása között. Ekkor még úgy gondolták, hogy a HPV-nek csak egy biotípusa van, azonban az 1970-es években a rekombináns DNS-technológia hihetetlen fejlődése teljesen átalakította a HPV kóroki szerepéről vallott korábbi elméletet. Kiderült, hogy a HPV több mint száz biotípussal rendelkezik, amelyek három nagy csoportba sorolhatók:
• Epidermodysplasiás verruciform csoport;
• Nem epidermodysplasiás típusú cutan HPV-törzsek;
• Anogenitalis, illetve mucocutan csoport.
Az utóbbi csoportba tartozó több mint 35 biotípus fertőzheti meg a genitális traktust, s ezek onkológiai potenciáljuk alapján két csoportba tartozhatnak. Legfontosabbak az úgynevezett onkogén típusok (16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82). A csekély onkogén kockázatot jelentő típusok (6, 11) carcinogenesissel nem hozhatók összefüggésbe, ugyanakkor kellemetlen tüneteket okozó condyloma acuminatumot (hegyes függöly) idézhetnek elő. A vírusfertőzés következtében kialakuló hámelváltozás időben elnyúló folyamat, amelyben három szakasz különíthető el: a látens, a szubklinikai és a klinikai forma. Látens infekciónál nincs panasz, nincs morfológiai eltérés, sem hisztológiai, sem citológiai atípia nem igazolható, a vírust csak DNS-vizsgálattal lehet kimutatni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Demeter Attila
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.