hirdetés

Újabb jó eredmények atópiás dermatitisz kezelésében

Csaknem 80%-os PASI-75 arányt ért el atópiás dermatitisz kezelésében a kéthetente alkalmazott lebrikizumab.

hirdetés

Az Eli Lilly a 31. EADV (European Academy of Dermatology and Venerology) kongresszuson mutatta be az ADvocate 1 és ADvocate 2 fázis III. klinikai vizsgálatok eredményeit, amelyek monoterápiában alkalmazott lebrikizumab biztonságosságát és hatásosságát vizsgálják atópiás dermatitisz indikációban. Mindkét vizsgálat randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos, párhuzamos csoportos vizsgálat, és mindkettő 52 hetes vizsgálati időszak során (egy 16 hetes bevezető időszakot követően 32 héten keresztül) értékeli a lebrikizumab alkalmazását közepesen súlyos és súlyos atópiás dermatitiszben szenvedő betegeken (még a vizsgált populáció elemszáma is hasonló: 424 ill. 427 beteg). A vizsgálati hatóanyag adagolását minden 2. illetve minden 4. héten is egy-egy külön karon értékelték. Az ADvocate vizsgálati programról és az IL-13 gátló lebrikizumab hatóanyagról korábbi cikkünkben számoltunk be: Klinikai vizsgálat atópiás dermatitiszben.

"A rendelkezésre álló kezelési lehetőségek ellenére sok atópiás dermatitiszben szenvedő beteg éveken át tapasztalja a kínzó tüneteket minden egyes nap. Ezért egyértelmű, hogy szükség van olyan új, innovatív terápiákra, amelyek hatása tartós " - nyilatkozta Dr. Andrew Blauvelt az ADvocate program vezető vizsgálója. "A lebrikizumab a vizsgálatok során már négyhetente történő adagolással (szubkután injekció) is segített a betegeknek csökkenteni az atópiás dermatitisz kellemetlen tüneteit, és tartósan képes volt fenntartani a bőr tisztulását és a viszketés enyhülését."

A mostani, friss eredmények közül a lefontosabb, hogy a 16 hetes indukciós időszakot követően a lebrikizumab négyhetente adagolva csaknem azonos hatásosságot mutatott a kéthetenkénti adagoláséval. Az egyik elsődleges végpontot, az IGA (Investigator Global Assessment) skálán legalább kétpontos javulást a kétheti (76%) és a négyheti adagolás (74%) során is a betegek körülbelül háromnegyede érte el, míg a másik elsődleges végpont, a PASI-75 javulás tekintetében nem volt különbség az adagolási gyakoriság szerint (79-79%). Az önbevallásos, viszketést mérő pruritus skálán szintén csaknem azonos (80 ill. 81%) volt a legalább 4 pontos javulást elérő betegek aránya.

A lebrikizumab biztonságossága 52 hét alkalmazás után összhangban volt az indukciós fázis és a lebrikizumabbal végzett korábbi, atópiás dermatitisz indikációban végzett vizsgálatok tapasztalataival. A lebrikizumabbal kezelt betegeknél a kezeléssel járó mellékhatások előfordulási aránya az idő múlásával stabil maradt. A lebrikizumabbal kezelt betegek aránya, akik az ADvocate 1 és az ADvocate 2 során az 52. hétig mellékhatást jelentettek, 58%, illetve 68% volt. A két vizsgálatban a legtöbb nemkívánatos esemény enyhe vagy közepes súlyosságú volt, és súlyos vagy a kezelés megszakítását szükségessé tevő mellékhatás nem jelentkezett. A leggyakrabban jelentett nemkívánatos események a kötőhártya-gyulladás, a nátha és a fejfájás voltak.

"Az atópiás dermatitiszben végzett klinikai vizsgálati programunk robusztus és klinikailag jelentős eredményei alapján úgy véljük, hogy a lebrikizumab, amennyiben engedélyezik, első vonalbeli kezeléssé válhat a közepesen súlyos vagy súlyos betegségben szenvedő olyan betegek számára, akik új kezelési lehetőségeket keresnek és a ritkább adagolást részesítik előnyben" – jelentette ki Dr. Lotus Mallbris, az Eli Lilly globális immunológiai fejlesztésekért felelős alelnöke.

A fázis III. vizsgálatok teljes, részletes eredményeit később, egy lektorált folyóiratban fogják közzétenni. A Lilly és az Almirall S.A. azt tervezi, hogy még az idén benyújtja a lebrikizumab engedélyezési kérelmét mind az Egyesült Államokban, mind Európában (az FDA 2019 decemberében már fast track minősítést adott a hatóanyagnak).

Az Eli Lilly kizárólagos jogokkal rendelkezik a lebrikizumab fejlesztésére és forgalmazására az Egyesült Államokban és a világ többi részén, kivéve Európát, ahol az Almirall rendelkezik a jogokkal. A lebrikizumab teljes vizsgálati programja öt fázis III. klinikai vizsgálatból áll, amelyekben több mint 2000 beteget értékelnek, beleértve a két monoterápiás vizsgálatot (ADvocate 1 és 2), egy kombinációs vizsgálatot helyi kortikoszteroidokkal (ADhere), valamint egy hosszú időtartamú, kiterjesztett időszakú (ADjoin) vizsgálatot, és egy serdülő korú betegeken végzett nyílt elrendezésű (ADore) vizsgálatot. Az Eli Lilly egy, a maga nemében első klinikai vizsgálatot is kezdeményezett, amelyet kifejezetten színes bőrű, atópiás dermatitiszben szenvedő betegek számára terveztek.

 

Piaci lehetőségek, versenytársak

A lebrikizumab hatóanyagot az 1986-ban, Houstonban alapított Tanox biológiai készítményekkel foglalkozó cég fejlesztette ki, innen a vállalat felvásárlását követően 2007-ben került a Genentech tulajdonába, de ők refrakter Hodgkin-limfóma kezelésére vizsgálták. A hatóanyagot a Dermira fejlesztette tovább, majd az Eli Lilly 2019-ben a vállalat akvizíciójáról kezdett el tárgyalni, végül 2020-ban fel is vásárolta a céget nem mondhatni, hogy potom összegért: 1,1 milliárd dollárért – ez a vételár kifejezetten a már ekkor ígéretes hatóanyagnak mutatkozó lebrikizumabnak szólt. Az Eli Lilly az atópiás dermatitisz indikációban végzett klinikai vizsgálatokat a barcelonai székhelyű Almirallal közösen kezdte meg 2019 legvégén. Az ADvocate vizsgálatok eredményei nagyon reménykeltőek, ám az amerikai szaksajtó szerint egyelőre nem bizonyítják egyértelműen, hogy a készítmény az engedélyezést követően letarolhatná a piacokat. Régóta ott van ugyanis a legnagyobb rivális, a Sanofi és a Regeneron közös készítménye, az IL-4 és IL-13 gátló Dupixent (dupilumab). A Jefferies szerint a lebrikizumab ADvocate vizsgálatokban mutatott bőrtisztulási mutatói legalább olyan jók, mint a Dupixent számai, ha ugyan nem jobbak, és a viszketés enyhítésének mértéke és a kötőhártya-gyulladás mellékhatás alacsony előfordulási aránya is nagyon jó, kérdés, hogy elégséges lesz-e a piaci áttöréshez (lásd később). A Dupixent-tel végzett SOLO-1 és SOLO-2 fázis III. klinikai vizsgálatok adataival összehasonlítva a lebrikizumab nagy valószínűséggel nem rosszabb a dupilumabnál (bár a vizsgálatok összehasonlításából eredő következtetéseket csak nagy óvatossággal szabad kezelni). A két ADvocate vizsgálatban a 16 hét kezelést követően PASI-75 javulást mutató betegek aránya 33-43% volt, ugyanez a SOLO vizsgálatokban 32-36%, a teljes feltisztulást mutató betegek aránya pedig a lebrikizumab esetében 22-30%, míg a Dupixentnél 28%. Igen hasonlóak a viszketés enyhítésében elért mutatók is, mivel a lebrikizumab 27-34%-os arányával szemben a Dupixent 26-29%-os mutatója áll. Volt egy olyan végpont, ahol a lebrikizumabot a fázis IIb vizsgálatok adatai alapján lényegesen jobbnak várták a dupilumabnál, ami akár el is dönthette volna a kérdést a vizsgálati szer javára: ez a kötőhártyagyulladás előfordulási aránya volt (a fázis IIb vizsgálatban csak 2,7%-ot mértek), csakhogy a fázis III. vizsgálatokban, nagyobb betegpopuláción már 7-8%-os arányban fordult elő. Ez még mindig alacsonyabb ugyan, mint a dupilumabnál tapasztalt 10%, ám ahhoz már nem biztos, hogy elegendő ez a különbség, hogy megrengesse az Egyesült Államokban 2017 óta engedélyezett Dupilumab jól kiépített piaci pozícióit.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Lebrikizumab Dosed Every Four Weeks Maintained Durable Skin Clearance in Lilly's Phase 3 Monotherapy Atopic Dermatitis Trials

Evaluation of the Efficacy and Safety of Lebrikizumab (LY3650150) in Moderate to Severe Atopic Dermatitis (ADvocate1)

Evaluation of the Efficacy and Safety of Lebrikizumab (LY3650150) in Moderate to Severe Atopic Dermatitis (ADvocate2)

Lilly, after making $1B bet, posts 'compelling' late-phase data on Dupixent rival

Lilly, swinging at the king, shows Dupixent rival works in phase 3, but wait for key figures goes on

Eli Lilly revs up immunology engine as Olumiant cruises toward coveted alopecia green light

Majority of Patients Treated with Lebrikizumab Achieved Skin Clearance in Lilly's Pivotal Phase 3 Atopic Dermatitis Studies

Lilly Announces Agreement to Acquire Dermira

Lilly Completes Acquisition of Dermira

Almirall Exercises its Option with Dermira to License Rights to Lebrikizumab in Europe for atopic dermatitis

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.