hirdetés

Újabb kezelési lehetőség tripla negatív emlőrákban

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a tripla negatív emlőrák kezelésére szolgáló Trodelvy (szacituzumab govitekán) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) október 11-14 -i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg az irreszekábilis vagy áttétes tripla negatív emlőrák kezelésére szolgáló Trodelvy (szacituzumab govitekán, 200 mg-os koncentrátum oldatos infúzióhoz) készítmény engedélyezésére (kérelmező: Gilead Sciences Ireland UC). A teljes indikáció szerint a Trodelvy az alábbi javallatok esetén alkalmazható:

Monoterápiában irreszekábilis vagy áttétes tripla negatív emlőrákban szenvedő olyan felnőtt betegek kezelésére, akik legalább két korábbi szisztémás terápiában részesültek, és ezekből legalább egy már az előrehaladott betegség kezelését célozta.

A készítményt csak onkológiai kezelésében jártas szakorvos írhatja fel.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2020 áprilisában engedélyezte a készítményt azonos márkanéven.

 

A hatóanyagról (szacituzumab govitekán)

A Trodelvy hatóanyaga, a szacituzumab govitekán (ATC kód: L01FX17) egy hatóanyag-kombináció, melynek egyik tagja, a szacituzumab egy humanizált antitest, mely a Trop-2-t expresszáló tumorsejtekhez kötődik. Másik tagja egy citotoxikus vegyület, a govitekán (SN-38), mely egy topoizomeráz-gátló, azaz a DNS javítását akadályozva apoptózist és sejthalált idéz elő.

 

Klinikai vizsgálatok

A CHMP pozitív véleménye egy fázis III. multicentrikus, nyílt elrendezésű, randomizált klinikai vizsgálat adatain alapul, mely a Trodelvy biztonságosságát és hatékonyságát vizsgálta 529, inoperábilis, lokálisan előrehaladott vagy áttétes tripla-negatív emlőrákban (mTNBC) szenvedő betegnél. A bevont betegek mindegyike legalább két korábban alkalmazott kemoterápiát követően visszaesett. A résztvevőket a következő karokra randomizálták 1:1 arányban: 21 napos ciklus 1. és 8. napján intravénás infúzióban 10 mg/kg szacituzumab-govitekán vagy az orvos által választott kezelés (eribulin, vinorelbin, gemcitabin vagy kapecitabin).

Az eredmények szerint a komparátor kezelésekhez képest a Trodelvy körülbelül 5 hónappal hosszabbította meg a teljes túlélést (11,8 hónap, szemben az orvos által választott kezelések átlagosan 6,9 hónapjával) és körülbelül 3 hónappal a progressziómentes túlélést (4,8 hónap, szemben a komparátor terápia 1,7 hónapjával).

A Trodelvy leggyakoribb mellékhatásai a klinikai vizsgálatokban a következők voltak: hasmenés, hányinger, neutropénia, fáradtság, alopécia, vérszegénység, hányás, székrekedés, csökkent étvágy, köhögés és hasi fájdalom.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az októberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 11-14 October 2021

EMA positive opinion: Trodelvy

First-in-class medicine to treat aggressive form of breast cancer

FDA Approves New Therapy for Triple Negative Breast Cancer That Has Spread, Not Responded to Other Treatments

FDA grants regular approval to sacituzumab govitecan for triple-negative breast cancer

FDA Approves Trodelvy®, the First Treatment for Metastatic Triple-Negative Breast Cancer Shown to Improve Progression-Free Survival and Overall Survival

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.