hirdetés
hirdetés

Újdonságok és új lehetőségek a nukleáris medicina képalkotásban

A hibrid pozitronemissziós tomográfia/komputertomográfia (PET/CT) és a single photon emissziós komputertomográfia/komputertomográfia (SPECT/CT) képalkotás számottevő előnyt hozott úgy a kutatásban, mint a klinikai felhasználásban. A legkorszerűbb hibrid képalkotó modalitás, a szimultán PET/mágneses magrezonancia (PET/MR) technológia egyre szélesebb körben terjed, és olyan új lehetőségeket kínál, amelyről már most tudjuk, hogy tovább fejleszthető és jelenleg is felbecsülhetetlen értékű. A multimodális rendszerek szimultán nyújtják a morfológiai, funkcionális és molekuláris információt az élő szervezetről. Ezeknek a technológiáknak a gyakorlatban történő megfelelő alkalmazása sürgető, mivel az orvostudományi alapkutatás és a klinikai orvoslás bázisául szolgálnak. Magyar Onkológia 58:232–238, 2014

Kulcsszavak: SPECT/CT, PET/CT, PET/MR

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Borbély Katalin
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.