hirdetés
hirdetés

Újdonságok és új lehetőségek a SPECT/CT klinikai alkalmazásában

A képalkotó diagnosztika területén egyre inkább előtérbe kerülnek a hibrid képalkotó berendezések, azaz a fúziós képalkotás. A módszer legfőbb előnye, hogy több modalitás egyidejű alkalmazásával egyszerre kapunk információt a morfológiai, funkcionális, esetleg molekuláris változásokról egyes betegségekben. Közleményemben a SPECT/CT (egyfotonos emissziós komputertomográf/komputertomográf) hibrid készülék lehetőségeit, előnyeit és alkalmazhatóságát foglalom össze, elsősorban az onkológiai betegségek, de emellett egyéb kóros elváltozások felderítésében. A SPECT/CT a funkcionális és morfológiai eltérések egyidejű kimutatásával növeli a nukleáris medicina vizsgálatainak specificitását, diagnosztikus pontosságát, ezzel az alkalmazható terápia hatékonyságát is. Magyar Onkológia 59:17–24, 2015

Kulcsszavak: SPECT/CT, fúziós képalkotás, molekuláris diagnosztika, specifikus radioterápia

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Zámbó Katalin
a szerző cikkei

Schmidt Erzsébet
a szerző cikkei

Szabó Zsuzsanna
a szerző cikkei

Sarkadi Margit
a szerző cikkei

Dérczy Katalin
a szerző cikkei

Szekeres Sarolta
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.