hirdetés
hirdetés

Újdonságok és új lehetőségek az onkológiai betegek terápiás vezetésében: PET/MR klinikai alkalmazások

A legmodernebb hibrid képalkotás a pozitronemissziós tomográfia/mágneses magrezonancia (PET/MR) technológia, ami az emberi kreativitás nagyszerű eredménye, hisz két ilyen nagymértékben különböző eljárást egyesített. A PET/MR multimodális rendszer nagy lehetőségekkel bír, és fontos szerepet játszhat a klinikai onkológiában azáltal, hogy a funkcionális és anatómiai információk új megközelítését nyújtja. Ezek a vizsgálatok az élő szervezet multifunkcionális adatainak szimultán mérését jelentik, mint a különböző trészerekkel végzett PET-, a nagy felbontást nyújtó anatómiai MR-, az MR-spektroszkópiás (MRS), vagy a funkcionális MR (fMR)-térképek. Magyar Onkológia 59:10–16, 2015

Kulcsszavak: PET/MR, PET/CT, hibrid képalkotás

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Borbély Katalin
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.