hirdetés

Újszülött- és csecsemőkori RSV-fertőzések

A respiratory syncytial virus (RSV) az újszülött- és csecsemőkor légúti fertőzéseinek leggyakoribb kórokozója, amely évenként, főleg a téli hónapokban súlyos járványokat okoz, gyakran kórházi felvételt és intenzív ellátást tesz szükségessé. Az utóbbi években a kórokozó a légúti váladékból azonnal kimutatható, amely egyszerűvé tette a kóroktani diagnózist. A betegség tömeges előfordulása, a diagnosztika egyszerűsége, a betegség relatív veszélyessége és az új terápiás lehetőségek indokolják a téma ismertetését.

Saját tapasztalataink

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinikájának 2007–2008-as betegfelvételei során 163 újszülöttnél és csecsemőnél merült fel a klinikai kép alapján RSV-fertőzés gyanúja. A garat- és légúti váladék vizsgálata során 36 esetben sikerült RSV-t kimutatni. Betegeink klinikai tüneteit az 1. táblázatban foglaltuk össze. Pozitív eseteink szinte kizárólag a téli hónapokra korlátozódtak, mindössze egyetlen esetet találtunk június hónapban. Betegeink között feltűnően nagy a volt koraszülöttek, valamint azon csecsemők száma, akik újszülöttkorban respirációs kezelést igényeltek. A 13 volt koraszülött (37. terhességi hét alatt születtek) közül RSV-fertőzés miatt 10 gyermek igényelt intenzív ellátást és tartós lélegeztetést, egy betegünket légzési és keringési elégtelenség miatt elveszítettük. Klinikai tapasztalataink tehát azt mutatják, hogy e megbetegedés érett újszülötteknél is, de koraszülötteknél gyakran okozhat életveszélyes állapotot.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.