hirdetés

Való élet adatok HCV kezelésben

A Német Hepatitis C-Regiszter adatai szerint az AbbVie új HCV elleni készítményei ugyanolyan eredményesen alkalmazhatók a mindennapi gyakorlatban, mint a klinikai vizsgálatok során. 

hirdetés

Az AbbVie sajtótájékoztatóban jelentette be, hogy a Viekirax (ombitaszvir / paritaprevir / ritonavir) és Exviera (daszabuvir) készítményeik ribavirinnel vagy anélkül történő rutin klinikai alkalmazásakor kapott eredmények megerősítik a fázis 3 klinikai vizsgálatok eredményeit.

Az említett készítmények 1-es vagy 4-es genotípusú (GT1 vagy GT4) hepatitis C vírus (HCV) okozta krónikus fertőzésben szenvedőknek történő adásakor - a Német Hepatitis C-Regiszter* adatai szerint - az 1-es genotípusú (GT1) HCV fertőzött betegek 96%-a (n=486/505), míg a 4-es genotípusú (GT4) HCV fertőzött betegek 100%-a (n=53/53) ért el tartós virológiai választ 12 héttel a kezelés befejezése után (SVR12).  Az eredményeket áprilisban mutatták be a Barcelonában rendezett Nemzetközi Hepatológiai Kongresszuson.

Az ismertetett,  folyamatban lévő  nagyszabású, a rutin klinikai gyakorlat eredményeit értékelővizsgálat 1017, a regiszterbe, 2014. február és 2015. december között felvett, ribavirinnel vagy anélkül alkalmazott Viekirax és Exviera kezelésben részesült beteg adatait dolgozza fel. A betegek közül 261 (26%) 1a genotípusú (GT1a), 614 beteg (60%) az Európában legelterjedtebb 1b genotípusú (GT1b), és 125 beteg (12%) pedig 4-es genotípusú (GT4) HCV fertőzött volt. További 17 beteg (2%) fertőzését nem meghatározott, vegyes, vagy egyéb GT1-algenotípus okozta.

„A rutin klinikai gyakorlatban végzett - a randomizált, ellenőrzött tanulmányokat kiegészítő - vizsgálatokban a mindennapi klinikai gyakorlatban ellátott betegek sokféle beteg adatait gyűjtötték össze, köztük a májcirrózisosban szenvedők (22%) és a HCV miatt korábban már kezelt (59%) betegek kezelésének eredményeit. A betegek több mint fele (59%) szedett egyéb fennálló betegségei miatt különféle egyéb gyógyszereket.

A kezelés biztonságosságát értékelő elemzésbe bevont betegek (n=1017) között alacsony (1,5%) volt a kezelést nemkívánatos események (AE) miatt abbahagyók aránya.A leggyakoribb (a betegek 5%-ánál észlelt) nemkívánatos események a következők voltak: fáradtság (24%), viszketés (10%), fejfájás (9%), álmatlanság (6%) és hányinger (5%).

Súlyos nemkívánatos eseményeket (SAE) a ribavirin-mentes Viekirax és Exviera kezelés esetén a betegek 1%-ánál (n=5/408), míg ribavirinnel kiegészített Viekirax és Exviera kezelés esetén a betegek 3%-ánál (n=16/537) jelentettek. A kezelést 15 beteg hagyta abba nemkívánatosmellékhatás miatt, és 2 beteg halálozott el szívizom-infarktus, illetve stroke következtében, de ezen esetek nem voltak kapcsolatba hozhatók a Viekirax és Exviera alkalmazásával.

A Viekirax és Exviera az 1. genotípusú (GT1) krónikus hepatitis C vírus (HCV) fertőzés kezelésére törzskönyvezett kombináció az Európai Unióban, kompenzált májcirrózissal élő betegek esetében is. A VIEKIRAX az Európai Unióban 4. genotípusú (GT4) krónikus hepatitis HCV fertőzés kezelésére törzskönyvezett gyógyszer. A Viekirax tabletta 150 mg paritaprevir (NS3/4A proteáz-gátló) és 100 mg ritonavir fix dózisú kombinációja 25 mg ombitaszvirral (NS5A gátló), és naponta egyszer kell bevenni. Az Exviera tabletta 250 mg daszabuvirt (nem nukleozid NS5B polimeráz-gátló) tartalmaz, és naponta kétszer kell bevenni. A Viekirax és Exviera alkalmazása ribavirin (RBV) szedése mellett és anélkül is 12 héten keresztül szükséges, kivéve 1a genotípusú és kompenzált májcirrózissal járó GT4 fertőzés esetén, amikor 24 hétig tartó, RBV-vel kombinált kezelés szükséges.

EU indikáció
A Viekirax más gyógyszerekkel kombinációban krónikus hepatitis C (CHC) kezelésére javallott felnőtteknél. Az Exviera más gyógyszerekkel kombinációban a krónikus hepatitis C (CHC) kezelésére javallott felnőtteknél.

 

Forrás: AbbVie sajtóközlemény

 

 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.