hirdetés

Váltás etanerceptről biosimilarre

Dániában gyulladásos arthritisben szenvedő betegeken azt vizsgálták, hogy az etanerceptről SB4 biosimilarra váltás okoz-e komplikációkat.

hirdetés

Dániában a biológiai terápiákat nyilvántartó rendszer, a DANBIO adatainak elemzésekor azt találták, hogy 2061 inflammatorikus arthritisben szenvedő beteg esetén az etanerceptről (ETA) az SB4 biosimilarre történő váltás során a betegség aktivitása, a „flare”-ek gyakorisága nem változott, a váltás előtt és a váltás után azonos maradt. Dr. Bente Glintborg ( Copenhagen University Hospital, Gentofte, Dánia) és munkatársai az Annals of the Rheumatic Diseases c. lapban online jelentették meg az eddig végzett legnagyobb megfigyeléses vizsgálat eredményeit, de felhívják a figyelmet arra, hogy az ETA-kezelést folytatók és az ETA-ról SB4-re váltó betegek csoportja között már a kiinduláskor is bizonyos eltérések voltak, emiatt az eredményekből nem vonhatók le messzemenő következtetések.

A dán vizsgálatban szereplő 1219 rheumatoid arthritises (RA), 407 psoriázisos arthritises (PsA) és 435 axiális spondylarthritises (AxSpA) beteg közül összesen 1621 betegnél (79%) váltottak 50 mg ETA-ról 50 mg SB4-re. Az SB4-re váltó betegeknél a DAS28 és BASDAI aktivitási indexek szerint nem változott lényegesen a betegség aktivitása a váltás utáni 3 hónapban a váltás előtti 3 hónaphoz képest. A váltók 18%-a, a nem váltók között 33%-a hagyta abba a terápiát 1 év után. Az SB4-nél nem merült fel biztonságossági probléma. Jelentős eltérések voltak viszont kiinduláskor a váltók és a nem váltók között. A nem váltók 21%-ánál ritkább volt a PsA, és a betegség erősebb aktivitást mutatott, mint a váltók esetén, továbbá (a PsA és RA betegek) ritkábban kaptak egyidejű methotrexat kezelést, mint azok, akiknél terápiaváltás történt. Néhány nem váltó csak 25 mg-os ETA adagot kapott. Az RA-ban és AxSpA-ban szenvedő betegek közül a biosimilarra váltók között többen voltak remisszióban a vizsgálat indulásakor (65% vs 55% RA-ban, 28% vs 21% AxSpA-ban), de a PsA-ban szenvedő betegeknél a vizsgálat indulásakor kb. azonos volta remisszióban lévők aránya (70% vs 73%).

A vizsgálattól független szakértő, Dr. Fabrizio Cantini (Dept. of Rheumatology, Hospital Prato, Prato, Olaszország) a Medscape Medical News-nak elmondta, hogy a DANBIO tanulmányban nem volt a két betegcsoport kiegyenlített, így nem számoltak a betegekkel összefüggő olyan faktorokkal, melyek befolyásolhatták a vizsgálat kimenetelét. Jelentős különbségek voltak pl. a betegség aktivitásában, az ETA dózisában, és abban, hogy a betegek kaptak-e kiegészítő methotrexát kezelést a biológiai terápia mellé, ilyen módon az eredmények inkább kérdésesek. Dr. Cantini egyébként most jelentetett meg egy tanulmányt az ETA biosimilar-jainak bioequivalenciájáról, és egymás közötti cserélhetőségéről. A közlemény konklúziójában leírta, hogy az eredeti (referencia) etanercept biosimilar készítményei (a lényegesen olcsóbb SB4, GP2015, HD203) alkalmasak első választású kezelésre, de az ETA-ról biohasonló gyógyszerre történő váltás hatásosságáról, biztonságosságáról, és költséghatékonyságáról csak megfelelően tervezett és kivitelezett prospektív, kettős vak vizsgálatok nyomán lehet korrekt megállapításokat tenni.

A biohasonló vegyületek egyre bővülő választéka természetesen azt a problémát is felveti, válthatunk-e egyik biosimilarről a másikra illetve visszatérhetünk-e a korábban adott készítményhez. Egyelőre nincs olyan biomarker, melynek alapján ki lehetne választani a váltásra alkalmas betegeket.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Annals of the Rheumatic Diseases

3. Biologics 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.