hirdetés

Van jobb a standard mammográfiánál

A legújabb elemzések tanúsítják, hogy az emlők tomoszintézis technikával történő szűrése meghaladja a standard mammográfia teljesítményét.

hirdetés

A Radiological Society of North America (RSNA) 2015-ös találkozóján Chicagóban hangzott el egy három évet felölelő klinikai vizsgálat, mely szerint az emlőrák kimutatására az emlők 3 dimenziós digitális tomoszintézise alkalmasabb a standard mammográfiánál. Dr. Emily Conant, a Hospital of the University of Pennsylvania, Philadelphia emlő-képalkotást vezető radiológusa szerint a 3D képalkotással csökkenthető az intervallum-rákok aránya (Frellick).

A digitális mammográfia és a tomoszintézis technika kombinációja évek óta ismert, és számos radiológus bizonyítottnak látja az egyedüli digitális mammográfiához képesti előnyeit: a diagnosztika pontossága nő, ugyanakkor csökken a felesleges visszahívások aránya (Rafferty)

Már korábban is kimutatták, hogy a tomoszintézis technikának a digitális mammográfiához való hozzáadásával az emlőrák-szűrés kedvezőbb eredményekkel jár a szokványos mammográfiához képest, de a betegeket ezekben a vizsgálatokban csak 12-18 hónapig követték (Friedwald). A 2 vizsgálat összevetésekor 281 187 digitális mammográfia technikával végzett vizsgálat után 29 726 beteget hívtak vissza, 5 056 biopszia történt és végül 1 207 betegnél igazolódott emlőrák, míg a 173 663 digitális mammográfia plusz tomoszintézis után 15 541 beteget hívtak vissza, 3 285 biopszia történt és 950 betegnél igazoltak emlőrákot. Ez különféle statisztikai igazítások után azt jelentette, hogy a tomoszintézis hozzáadásával a digitális mammográfia eredményei javultak, kevesebb volt a visszahívás, és növekedett a daganatok kimutatásának aránya. A vizsgálathoz írt szerkesztőségi közleményben Dr. Pisano (Medical University of South Carolina, Charleston) megjegyezte, hogy a kanadai National Breast Cancer Screening Study (CNBSS) az egyetlen nagy randomizált klinikai vizsgálat, mely a szűrt és a kontroll csoportok között nem tudott különbséget kimutatni az emlőrákos mortalitásban (Pisano). Viszont 14 újabb vizsgálat adatai szerint a 2001 és 2010 között használt modern technikákkal az emlőrákos mortalitás 25-50%-os csökkenését lehet elérni a 40 és 75 év közötti asszonyok szűrése esetén.

Az RSNA 2015-ös chicagói találkozóján elhangzottak szerint Dr. Conant és munkatársai 3 éven keresztül követték kombinált technikával végzett szűrésen átesett 33 000 betegüket (RC215-02 absztrakt). Figyelték az évenkénti visszahívások és a rák-diagnózisok arányát, a pozitív prediktív értéket, a biopsziák és az intervallum rákok arányát az egyedüli digitális mammográfiák ugyanilyen adataihoz képest. A tomoszintézisre való 2011-es átállás óta szignifikánsan csökkent a visszahívások aránya (az első és második évben p<0,001, a harmadik évben p<0,003) és jelentősen növekedett a rákok kimutatásának aránya is: míg a kiinduláskor 1 000 szűrésre 4,6 daganat kimutatása jutott, addig az első évben már 5,5, a második évben már 5,8, a harmadik évben pedig már 6,1 – bár a növekedés statisztikailag nem volt szignifikáns (p=0,108). Az első, a második és a harmadik évben is növekedett a pozitív predikciós érték (azaz a visszahívottak között a valóban rákosok aránya), a trend az első évben szignifikánsa volt (p=0,025). A biopsziák aránya a három év alatt ugyanazon a szinten maradt. Csökkent az intervallum-rákok aránya: míg a kiinduláskor 1 000 szűrésre 0,9 esett, a vizsgálat első évében csak 0,5, a második évben pedig 0,1 volt kimutatható, a harmadik évben követési hibák miatt nem volt értékelhető.

Dr. Tova Koenigsberg (emlő-képalkotás vezető, Montefiore Einstein Center for Cancer Care, Bronx, New York) szerint a 3 éves vizsgálat sikeresen igazolta, hogy a tomoszintézis nem csak az incidentális rákok, hanem a rákelőző állapotok kimutatására is alkalmas, ezért évenkénti szűrésre való felhasználása javasolható: csökken a visszahívások és a fals-pozitívok aránya, és növekszik a diagnosztizált rákoké. A technika azonban még nem terjedt el széles körben, a tanulmány ugyanakkor nem szól a kombinált vizsgálat költségeiről sem.

Dr. Liane Philpotts (Yale University, New Haven, Connecticut) szerint a digitális emlő tomoszintézis „forradalmasítja az emlő képalkotó vizsgálatait”. Az FDA három gyártó: a Hologic, GE Healthcare és Siemens készülékeit fogadja be.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Conference News

2. JAMA

3. Radiology

4. JAMA

5. Medscape Medical News > Conference News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.