hirdetés

Van remény az öregedés elleni küzdelemben?

Bár külön tudományok foglalkozik az öregedéssel összefüggő betegségek kialakulásának késleltetésével és/vagy az élettartam meghosszabbításával, nincsenek olyan markerek, amelyek alapján megállapítható lenne, hogy a lehetséges kezelések befolyásolják az öregedés folyamatát.

hirdetés

A gerotudományok foglalkoznak az öregedéssel összefüggő betegségek kialakulásának,késleltetésének és/vagy az élettartam meghosszabbításának lehetséges módjaival. A New York-i Tudományos Akadémia egyik szimpóziumán a tudományterület szakértőinek előadásaiból kiderült, hogy milyen figyelemre méltó előrelépések történtek a biológiai öregedés hátterében álló mechanizmusok megértésében.

Az ülésen többek között elhangzott, hogy az öregedő sejtek súlyosbíthatják különböző fertőzések (pl. COVID-19) klinikai lefolyását az idősebb felnőttek esetén, mivel citokinviharokhoz vezetnek. Idős egereken végzett kísérletekkel bizonyították, hogy az öregedő sejtek genetikai módosításával vagy dasatinibből és kvercetinből álló "szenolitikus koktéllal" megvédhetők az állatokat a vírusfertőzések súlyos következményeitől. Folyamatban vannak a szenolitikumok biztonsági profilját elemzőlaboratóriumi és klinikai vizsgálatok.

Az öregedésben szerepet játszó biomarkerek feltérképezése rendkívül fontos. Kísérleti adatok szerint az idősebbeknek szinte rutinszerűen felírt növekedési hormon és 1-es típusú inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) például kifejezetten hátrányos ennek a betegpopulációnak, mivel antagonizálják a proteosztázist (a fehérjehomeosztázis dinamikus szabályozását) és más sejtfenntartó mechanizmusokat. Kísérletes eredmények alapján elmondható, hogy az alacsony növekedési hormon és IGF-1 szintek hozzájárulnak a hosszú élethez, és terápiás biomarkerek lehetnek.

Egy másik fontos terápiás biomarker lehet az epigenetika. A DNS-metiláció olyan módszer, amely egyfajta "epigenetikai órát" kínál a biológiai életkor és a kronológiai életkor összehasonlítására. A magasabb epigenetikai életkor összefüggésbe hozható a megnövekedett halálozási aránnyal, az emlőrákkal és a nem alkoholos zsírmájbetegséggel.

A metabolomok (kismolekulás anyagcseretermékek összessége) tanulmányozása szintén megkönnyíti a genetikai polimorfizmusok és a hosszú élet közötti kapcsolat azonosítását, mivel a legtöbb polimorfizmus a hosszú élet eltéréseinek mindössze kevesebb, mint 0,5%-áért felel.

Az általános klinikai gyakorlatban minden egyes korral összefüggő betegséget külön-külön kezelnek. Alternatív stratégia lehetne, ha az orvosok a biológiai öregedés jellemzőit céloznák meg, hogy megelőzzék ezeknek a betegségeknek kialakulását. A biológiai öregedés sebessége korrelál a makromolekuláris, szervezeti és sejtszintű károsodások felhalmozódásának sebességével, mely szintén befolyásolja a szervezet károsodásokat kijavító képességét is. A folyamatban szerepet játszó biomarkerek feltérképezése lehetővé tenné az öregedéssel együtt járó gyakori betegségekkel kapcsolatos károsodások minimalizálását és az ellenállóképesség fokozását.

Az ülésen két transzlációs kutatási modellt emeltek ki: a százévesek alapos vizsgálatát, valamint annak elemzését, hogy az immunrendszer öregedése hogyan teszi az idősebbeket érzékenyebbé a COVID‑19‑re. A károsodott immunitás öregedésre gyakorolt hatása ugyanis különösen nyilvánvalóvá vált a világjárvány idején.

A metformin például az egyik elsődlegesen vizsgált terápiás szerek közé tartozik. Az öregedésre gyakorolt hatását elsőként a Targeting Aging with Metformin (TAME) klinikai kísérletben vizsgálták. A cél az FDA jóváhagyása érdekében létrehozni egy olyan szabályozási keretet, melyet a jövőbeni terápiák követhetnek majd.

A legújabb kutatások között három ígéretes terápiás platform szerepel. Az első célja az adenozin-trifoszfát előállítása, amelynek szintje az öregedés során drámaian csökken. A második célja az autofágia elősegítése, a sejtszemét eltávolítása neurodegeneratív betegségek kezelése során. A harmadik pedig az epigenomot programozza át fiatalabb állapotba.

A mitokondriális diszfunkció kutatása azért nagyon fontos, mert jelentős szerepet játszik az öregedéssel összefüggő betegségekben. A mitokondriális eredetű peptidek a mitokondriális funkció biomarkereiként szolgálhatnak az öregedést vizsgáló tanulmányokban, és ígéretes terápiás célpontokká válhatnak az öregedéssel összefüggő betegségek kezelésében. Az egyik ilyen peptid, a humanin, bizonyítottan védő hatást fejt ki a szívre, az agyra és a májra. A kutatók megfigyelték, hogy a mitokondriális fehérjék korfüggőek, és a növekedési hormon és az IGF‑1 elnyomja expressziójukat. Azt is megállapították, hogy a humanin szintje összefügg az endotheliális funkciókkal. Állatokon és százéves embereken végzett kísérletekből származó adatok azt mutatták, hogy a megfelelően magas humaninszint pozitív korrelációban áll a hosszú élettel.

Az életkorral összefüggő problémák kezelésében tehát komoly kihívásokkal néznek szembe a kutatók. Remélhetőleg az öregedés mechanizmusaira vonatkozó laboratóriumi és klinikai vizsgálatok révén sikerül közelebb kerülni az öregedés hátterében álló mechanizmusok megértéséhez.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/985809#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.