hirdetés

Vankomicint ajánlják C. difficle ellen

Az amerikai kórházakban a leggyakoribb fertőzést a Clostridium difficle (CDI) okozza. A súlyosabb esetek az antibiotikum-kezelés ellenére sokszor halálos kimenetelűek.

hirdetés

A gram pozitív, pálcika alakú baktérium, a Clostridium difficle (CDI) baktérium által okozott hasmenéses megbetegedés kezelésére az Egyesült Államokban általában az olcsóbb antibiotikumot, a metronidazolt írják fel az orvosok. Egy retrospektív megfigyeléses tanulmány szerint azonban a vankomicinnel több halálesetet is meg lehetne akadályozni.

A 30 évvel korábbi tanulmányokon alapuló jelenlegi amerikai irányelvek a CDI-betegek kezelésére a feltételezett és publikációkon alapuló egyformán kedvező hatás okán a metronidazolt vagy a vankomicint ajánlják. Vanessa Stevens vezető kutató és munkatársainak a JAMA Internal Medicine-ben publikált aktuális tanulmánya azonban rávilágított, hogy ez a megítélés téves.

Stevens kutatócsoportja (Utah Egyetem) több mint 10000 (főleg férfi) CDI-beteg mortalitását vizsgálta a két antibiotikum alkalmazása után. Közülük 35 százalékot súlyos CDI esetnek minősítettek, mert ezeknél a betegeknél négy napon belül megemelkedett a leukocita- és a kreatinin szint. Ebben a csoportban a metronidazol terápián átesett betegeknél lényegesen magasabb volt a halálozási arány, mint a vankomicinnel kezeltek között (19,8 százalék szemben a 15,3 százalékkal). Ez azt jelenti, hogy ha csak 25 súlyos CDI-beteg vankomicin kezelést kapott volna metronidazol helyett, azzal egy halálesetet meg lehetett volna akadályozni.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a súlyos esetnek minősülő betegek kevesebb, mint 15 százaléka kapott csak vankomicint. A szerzők szerint a metronidazol olcsóbb, ezért azt többször alkalmazzák. De a mérsékelt használat oka az is lehet, hogy csökkentsék a vankomicin-rezisztenciát. Összességében azonban a kutatók azt javasolják, hogy a kezelőorvosok súlyos CDI esetén a vankomicint részesítsék előnyben, valamint,  hogy terheseknél és tíz év alatti gyerekeknél is ezt alkalmazzák.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.