hirdetés

Vastagbélrák polipeltávolítás után

A csak részlegesen eltávolított kolorektális polipok gyakran kiújulnak és nem egy esetben daganatos elváltozást eredményeznek.

hirdetés

A kolonoszkópia során eltávolításra kerülő polipok helyén nem kevés esetben maradhat egy kevés daganatos szövet. A rezekciós szélek szöveti feldolgozása polip-maradványokat tartalmazhat – a látszólag teljes eltávolítás ellenére is. Egy új vizsgálat szerint a nem teljes rezekció után jóval nagyobb a valószínűsége, hogy az követési időszakban végzett kolonoszkópiák során ismételten polipot találnak.

Az Annals of Internal Medicine-ben 2021 augusztusában megjelent Complete Adenoma REsection (CARE) vizsgálatban 166 résztvevő szerepelt, akinek kolonoszkóppal észlelt vastagbélpolipját eltávolították. A betegkövetés során ismételt kolonoszkópia történt a következő években, és jóval gyakrabban lehetett az eredeti polip területén metchron daganatot észlelni, ha az eredeti polip-rezekció nem volt komplett – a komplett eltávolításhoz képest (52% versus 23%). Leginkább akkor történt inkomplett rezekció, ha az eredeti polip mérete meghaladta a 10 mm-t (18% vs. 3%). Annál a 32 betegnél, akinél a vizsgálat során legalább egyszer inkomplett rezekció történt, a követési idő alatt háromszor több polip jelentkezett. Ugyanakkor a követés során egyszer sem láttak rákos, vagy high-grade diszpláziás kiújulást.

Ennek ellenére Dr. Heiko Pohl és munkatársai, a CARE vizsgálat szerzői úgy vélik, adataik „komolyan megerősítik” azt a hipotézist, mely szerint a visszamaradt polip-szövetek egy daganatos polip megindulásában, tágabb értelemben egy „intervallum” kolorektális rák keletkezésében játszanak szerepet. A kolonoszkópiás polipeltávolítást követő daganat kialakulásának oka talán az lehet, hogy a polipokat nem kompletten távolítják el. De az is elképzelhető, hogy az eredeti helyen nehezen észrevehető léziók vannak, amik aztán szintén felelősek lehetnek a rák kolonoszkópia utáni megjelenéséért.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a követési idő alatt a polipmaradványok újabb polipként jelennek meg, de a polipok kiújulásának két csoportja eltér egymástól. Erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy a polipokat biztosan kompletten távolítsuk el, és ne csak úgy higgyük, hogy az eltávolítás tökéletesen sikerült. A két akadémiai központban 2009 és 2012 között végzett CARE vizsgálatban a daganatos polipok látszólagos komplett eltávolítása ellenére kb. 10%-ban maradtak a reszekciós szélekben daganatos szövetek. A kutatók elsősorban az 5-20 mm nagyságú, nem kocsányos kolorektális polipok elektrokauteres hurokkal történő „rutin” eltávolítására figyeltek. Inkomplett rezekció után 1 éven belül ismételt kolonoszkópiát javasoltak, komplett rezekció után a guideline-ok által javasoltakat követték. Inkomplett rezekció után átlagosan 17 hónap múlva, komplett rezekció után átlag 45 hónap múlva történt a kontroll vizsgálat. Dr. Pohl szerint ezek az eredmények rávilágítanak annak a fontosságára, hogy lehetőleg komplett rezekció történjék, mivel anélkül statisztikailag szignifikánsan növekszik az előrehaladott rák megjelenése. „Egy nagy polip inkomplett eltávolítása utáni rövid időszak gyors növekedésre utal még akkor is, ha a szövettan nem mutat előrehaladott jellemzőket.” A polipok eltérései és a betegek sajátosságai is befolyásolhatják az eredményeket, csakúgy, mint az, hogy a kontroll endoszkópiát végző orvos valószínűleg jobban, alaposabban figyeli azt a vastagbél-szakaszt, ahol előzetesen inkomplett rezekciók történtek. És az is elképzelhető, hogy az a kolonoszkópos orvos, aki inkomplett rezekciót végzett, elnézte a polipot, amit aztán a kontroll kolonoszkópia során detektálnak. A detekciós és a rezekciós készség (gyakorlat, ügyesség) nem feltétlenül esik egybe.

A rezekció célja a polip egyből, tiszta szélekkel történő eltávolítása – bár tudjuk, hogy a vizsgálatban történt eltávolítási technikák közel sem voltak tökéletesek. Kérdés, hogy a régi technikákat kell tökéletesíteni, vagy újabb, fejlettebb technikákat (endoszkópos submucosa dissectio) kell alkalmazni, melyek hatásosak, de – nem jártas kezekben - magukban hordozzák a bélfal perforációjának kockázatát is.

A megfigyelések legfőbb tanulsága az, hogy meg kell találni a polipokat a vastagbélrák kialakulásának megelőzése végett, de a CARE vizsgálatból az is látszott, hogy mennyire fontos a polipok komplett eltávolítása. A mindennapi gyakorlatban ennek érdekében finomítani kell a szükséges készségeket és technikákat. Szakértők által végzett video-bemutatók segíthetnek ebben. „Komolyan hiszünk a minőségi értékelésekben” – jelentette ki Dr. Pohl.

Forrás:  

Remaly J. Colorectal polyps often recur after incomplete resection. Medscape Medical News. August 09, 2021.

Pohl H, Anderson JC, Aguilera-Fish A, et al. Recurrence of colorectal neoplastic polyps after incomplete resection. Annals of Internal Medicine. Published August 10, 2021. https://doi.org/10.7326/M20-6689

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.