hirdetés

Végezzünk-e méhnyakzáró műtétet?

A méhnyakzáró műtétek fél évszázados múltra tekintenek vissza. De mi a bizonyíték arra, hogy e beavatkozások alkalmasak a koraszülés megelőzésére? A szerzők kifejtik álláspontjukat arról, hogy ilyen műtét csak gondosan válogatott betegek esetében végezhető, és felhívják a figyelmet arra, hogy az ikerterhességekben végzett cerclage még ronthatja is a terhesség kihordásának esélyeit.

Vajon valóban megelőzhető a vetélés és a koraszülés méhnyakzáró (cerclage) műtét segítségével? Közleményünk célja a feltételezést alátámasztó és cáfoló tudományos bizonyítékok áttekintése, amelyek – mint később kiderül – azt sugallják, hogy a beavatkozás elvégzése csak bizonyos esetekben indokolt. Az adatokból az is kiolvasható, hogy a méhnyakzáró műtétek számát csökkenteni kell. Az Egyesült Államokban ugyanis a becslések szerint évente mintegy 40 ezer alkalommal kerül sor ilyen beavatkozásra, ami a terhességek 1%-ának felel meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Vincenzo Berghella, MD, Jason Baxter, MD, MSCP és Leonardo Pereira, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.