hirdetés

Véradással a betegségek megelőzéséért

Az emelkedett vas-szint számos betegség, így pl. a kardiovaszkuláris és neurodegeneratív betegségek, a diabetes és a rák kialakulásában is közreműködhet.

hirdetés

Az élet a vashiány és a vasfelesleg közötti szűkös mezsgyén működik, idézi J. R. Connor idegkutatót1 a Nautilus című többszörös díjnyertes tudományos-ismeretterjesztő folyóirat cikke, amiben Clayton Dalton oxiológus a vasfelesleg következtében is kialakuló betegségek kutatásának elmúlt évekbeli forradalmát foglalja össze.

Mint Dalton kifejti, a 20. század végén még alig tudtunk valamit arról, hogyan folyik az emberi testben a vas-metabolizmus. Az első nagy áttörés 2000-ben történt, amikor felfedezték a vas-anyagcserében központi szerepet játszó fehérjét: a májból a vérbe jutó hepcidin a gasztrointesztinális sejteket a vasabszorpció csökkentésére, a többi sejtet pedig arra készteti, hogy felesleges vasatomjaikat raktározó fehérjéhez, ferritinhez kössék, míg vashiány esetén csökken a vér hepcidin-szintje. 

A túl sok vas felszívódásával járó, öröklődő hemochromatosis hátterében álló gént (HFE) egyébként már 1996-ban felfedezték; azóta bebizonyosodott, hogy terméke alapvető szerepet játszik a hepcidin-szabályozásban, így nem csoda, hogy a HFE-mutációhordozók esetében kórosan működik a vas-anyagcsere. (A feltételezések szerint a jobb vasfelszívódást biztosító, a mai táplálkozási viszonyok közepette kórosnak számító mutáció Közép-Európában alakult ki a földművelésre való áttérés idején, és azért tudott elterjedni, mivel hordozói számára jelentős túlélési előnyt biztosított a vadászó életmód feladása után bekövetkező csökkenő húsfogyasztás, így az emiatt kialakuló vashiány mellett.) Egyesült államokbeli adatok szerint a két hibásan működő HFE-gént hordozók aránya meglehetősen magas: 200-ból egy ember olyan homozigóta mutációhordozó, akinél a vasfelesleg miatt klinikai tünetek is jelentkeznek, míg 1:40 azoknak az aránya, akik homozigóták a hibás génre, de tüneteik rejtve maradnak2. Eszerint csak az USA-ban több mint 8 millió embert érint a kóros vas-metabolizmus homozigóta formája, míg a lakosság 30%-a esetében fordulhat elő egy diszfunkcionális HFE-gén. Az ezredfordulón végzett kutatások szerint a heterozigóta forma esetében is magasabb lehet a szervezet vas-szintje a kívánatosnál, és a heterozigóták körében is megnő számos krónikus betegség, így a szívelégtelenség és az agyvérzés kockázata3,4. A dohányzó heterozigóták esetében pl. a normál kontrollokhoz képest 3,5-szer nagyobb a kardiovaszkuláris betegségek kockázata, míg a heterozigótaság önmagában is 6-szorosra növeli a kardiomiopátia esélyét5. Kanadai vizsgálatok szerint a vér megnövekedett vas-szintje férfiak esetében kétszeresre, nők körében ötszörösre növeli a szívinfarktus kockázatát.

Nem csak a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát növeli azonban az emelkedett vasszint, hanem a cukorbetegségét is. Erre az 1980-as évek végén jöttek rá, amikor kiderült, hogy a rendszeresen transzfúzióban részesülők körében az extra-vasbevitel következtében szignifikánsan megnő a diabetes-kockázat, majd további vizsgálatok kiderítették: a megemelkedett ferritin-szint kb. olyan mértékben növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét, mint az elhízás (férfiak esetén 5, míg nők körében 4-szeres kockázatnövekedés)6, és az 50%-nál nagyobb transzferrin-szaturáció 2-3-szoros diabetes-kockázattal és megnövekedett mortalitással jár együtt (a transzferrin fehérje a vérből szállítja a vasat a sejtekhez); a legalacsonyabb transzferrin-szaturációval bíró 20% esetében 4-szer kisebb a diabetes kialakulásának kockázata, mint a legmagasabb transzferrin-szaturációval bíró 20% esetében7.

Az eddig felsorolt vizsgálatok azonban csak asszociációs természetűek, nem bizonyítják az ok-okozatiságot. Szerencsére azonban nagyon könnyű és biztonságos vascsökkentő beavatkozást végezni, és megnézni, milyen eredménnyel jár –, ráadásul évente milliószámra történik is ilyen beavatkozás: mégpedig a phlebotomia, azaz a véradás fomájában, írja Dalton. Az egyik első ilyen vizsgálat eredménye 1998-ban jelent meg, és kiderült: a phlebotomia javítja az inzulinszenzitivitást és a glükózmetabolizmust, míg egy 2005-ös vizsgálat kimutatta: a rendszeres véradók esetében csökken a vasraktárak vastartalma és jelentősen jobb az inzulinszenzitivitás8.

Az emelkedett vasszint és a kardiovaszkuláris, valamint a cukorbetegség megnövekedett kockázata közötti összefüggések feltárása után jött a következő meglepetés: kiderült, hogy az emelkedett vasszint a rákos megbetegedések (különösen a kolorektális karcinóma) fokozott kockázatával is együtt jár, emelkedett ferritinszint esetén 3-szoros a rákos halálozás kockázata, a rendszeres véradók körében 20%-kal kisebb a rákkockázat, és a megnövekedett transzferrin-szaturáció nemcsak a kolorektális karcinóma kockázatát növeli 3-szorosra, de a tüdőrákét is másfélszeresre növeli9,10. Egy japán intervenciós vizsgálat11 azt mutatta ki, hogy a phlebotomia jelentősen csökkenti a hepatocelluláris karcinóma kockázatát, egy amerikai intervenciós vizsgálat12 pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy 4,5 év alatt a vascsökkentés 35%-kal csökkenti a rákkialakulás kockázatát, míg azoknál, akiknél a vascsökkentés ellenére tumor alakult ki, az utánkövetés végéig 60%-kal volt kisebb az elhalálozás esélye.

Az 1990-es évek közepére meggyőző bizonyítékok gyűltek össze azzal kapcsolatban is, hogy a kóros vas-metabolizmus a neurodegeneratív betegségek, így a Parkinson- és Alzheimer-kór kialakulásában is közreműködik, ami nem meglepő, tekintve, hogy az agynak a többi szövethez képest kisebb az antioxidáns kapacitása (a felesleges vas többek között szabad gyökök létrehozásával, oxidatív stressz kialakításával járulhat hozzá a krónikus gyulladás, és így a felsorolt betegségek kialakulásához); az idegsejtek vastartalma direkt módon befolyásolja az amyloid-prekurzorok mennyiségét: minél magasabb a vasszint, annál több amyloid-lerakódás keletkezik. Egy 2015-ös longitudinális vizsgálat szerint a cerebrospinális folyadék ferritin-szintje az Alzheimer-kór előrehaladásának erős prediktora13, míg egy korábbi intervenciós vizsgálat14 szerint két éves vascsökkentő kezeléssel felére csökkent a kognitív hanyatlás szintje.

Mi az oka annak, hogy bár ilyen sok eredmény bizonyítja az emelkedett vasszint és a krónikus betegségek közötti kapcsolatot, mégsincsenek folyamatban a vascsökkentés terápiás hatását bizonyító hatalmas klinikai vizsgálatok? – teszi fel a kérdést a Nautilus cikke. A választ a terület szakértőivel folytatott beszélgetések alapján a már idézett amerikai intervenciós vizsgálat vezetője, Leo Zacharski adja meg, aki elmondja: napjainkban a molekuláris biológia és a célzott készítmények a divatosak, és ezek jelentik a jövedelmező szabadalmakat, a vascsökkentés pedig nem divatos téma, márpedig a nemzeti egészségvédelmi hivatal (NIH) is csak a divatos témák kutatását támogatja. Így annak ellenére sem folynak klinikai vizsgálatok a vascsökkentés terápiás hatásával kapcsolatban, hogy bizonyosra vehetjük: a vastúlterhelés kóroki szerepet játszik a nyugati társadalmakat sújtó legtöbb krónikus metabolikus betegség kialakulásában. 

 

1. Connor, J.R. & Ghio, A.J. The impact of host iron homeostasis on disease. Preface. Biochimica et Biophysica Acta 1790, 581-582 (2009). 

2. Hanson, E.H., Imperatore, G., & Burke, W. HFE gene and hereditary hemochromatosis: a HuGE review. Human Genome Epidemiology. American Journal of Epidemiology 154, 193-206 (2001). 

3. Roest, M., et al. Heterozygosity for a hereditary hemochromatosis gene is associated with cardiovascular death in women. Circulation 100, 1268-1273 (1999). 

4. Tuomainen, T.P., et al. Increased risk of acute myocardial infarction in carriers of the hemochromatosis gene Cys282Tyr mutation: A prospective cohort study in men in eastern Finland. Circulation 100, 1274-1279 (1999). 

5. Pereira, A.C., et al. Hemochromatosis gene variants in patients with cardiomyopathy. American Journal of Cardiology 88, 388-391 (2001). 

6. Ford, E.S. & Cogswell, M.E. Diabetes and serum ferritin concentration among U.S. adults. Diabetes Care 22, 1978-1983 (1999). 

7. Bonfils, L., et al. Fasting serum levels of ferritin are associated with impaired pancreatic beta cell function and decreased insulin sensitivity: a population-based study. Diabetologia 58, 523-533 (2015). 

8. Fernández-real, J.M., López-bermejo, A., & Ricart, W. Iron stores, blood donation, and insulin sensitivity and secretion. Clinical Chemistry 51, 1201-1205 (2005). 

9. Wu, T., Sempos, C.T., Freudenheim, J.L., Muti, P., & Smit, E. Serum iron, copper and zinc concentrations and risk of cancer mortality in US adults. Annals of Epidemiology 14, 195-201 (2004). 

10. Edgren, G., et al. Donation frequency, iron loss, and risk of cancer among blood donors. Journal of the National Cancer Institute 100, 572-579 (2008). 

11. Kato, J., et al. Long-term phlebotomy with low-iron diet therapy lowers risk of development of hepatocellular carcinoma from chronic hepatitis C. Journal of Gastroenterology 42, 830-836 (2007). 

12. Zacharski, L.R., et al. Decreased cancer risk after iron reduction in patients with peripheral arterial disease: results from a randomized trial. Journal of the National Cancer Institute 100, 996-1002 (2008). 

13. Ayton, S., Faux, N.G., & Bush, A.I. Ferritin levels in the cerebrospinal fluid predict Alzheimer’s disease outcomes and are regulated by APOE. Nature Communications 6:6760 (2015). 

14. Crapper-McLachlan, D.R., et al. Intramuscular desferrioxamine in patients with Alzheimer’s disease. The Lancet 337, 1304-1308 (1991).

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.