hirdetés

Vérnyomáscsökkentő kombináció

TRIUMPH klinikai vizsgálatban igen hatásosnak bizonyult három alacsony dózisú vérnyomáscsökkentő kombinációja.

hirdetés

Egy új vizsgálat szerint három különféle alacsony dózisú vérnyomáscsökkentőt tartalmazó tabletta gyorsabb és hatásosabb, több betegnél sikerül az ideális értékeket beállítani anélkül, hogy növekedne a mellékhatások kockázata.

A TRIUMPH klinikai vizsgálat eredményeit az Amerikai Kardiológusok Társaságának (ACC) 2018.-as tudományos ülésén ismertették Orlandóban (Florida). Az előadó Ruth Webster (The George Institute for Global Health at the University of New South Wales in Sidney, Ausztrália) szerint a hármas terápiát tartalmazó gyógyszer alkalmas a vérnyomás célérték elérésére, különösen az alacsony-, vagy a közepes jövedelmű országokban, ahol óriási tömegek szenvednek magasvérnyomásban. A régebbi guideline-ok iránymutatása az volt, hogy  a vérnyomásérték csökkentése érdekében egy gyógyszert titráljunk ki megfelelően, majd ezután adjunk hozzá egy másodikat, de ilyenkor gyakran a mellékhatások szaporodtak, viszont a hatásosság nem emelkedett. Az új gudeline-ok már azt tanácsolják, hogy magasvérnyomás esetén két gyógyszerrel indítsunk.

Ma már számos olcsó – és hatásos - antihipertenzív gyógyszer áll rendelkezésre, de Webster doktornő szerint a betegek mégis csak egy, vagy két gyógyszert használnak, pedig a harmadikkal lehetne elérni a vérnyomás megcélzott ideális értékét. Evvel pedig sok szívroham és stroke lenne elkerülhető. A jelenleg rendelkezésre álló szerek megfelelő kombinációban hatásosan csökkentik a vérnyomást. „Az alacsony dózisú gyógyszer-kombináció eltérő mechanizmusokon keresztül fejti ki hatását minimális mellékhatással. A vérnyomáscsökkentő szerek fél dózisával el lehet érni a hatásosság 80%-át, de a hiányzó 20% miatt a teljes dózist kellene használni. Ebben a tartományban lépnek fel a mellékhatások”.

A TRIUMPH vizsgálatot Sri Lankán végezték, és összesen 700 beteg bevonásával (átlagéletkoruk 56 év volt, 58%-ban nők voltak), akiknek vérnyomás átlagértéke 154/90 volt. A betegek 59%-a korábban soha semmilyen vérnyomáscsökkentőt nem kapott, 32%-uk cukorbetegségben vagy krónikus vesebetegségben szenvedett. A hármas gyógyszerkombináció a következőket tartalmazta: telmisartan 20 mg, amlodipin 2,5 mg, chlorthalidon 12,5 mg. Webster azt állítja, hogy nem is elsősorban a hármas kombináció összetétele a döntő, inkább az a fontos, hogy három eltérő hatásmechanizmusú gyógyszert tartalmazzon kis adagban. A cél a 140/90 Hgmm elérése volt, de a diabeteses, vagy vesebeteg esetekben a 130/80 Hgmm elérése volt a cél a kezelés hatodik hónapjára. A megcélzott vérnyomást a kombinációt szedőknek 69,5%-ánál, míg a „szokásos” kezelést kapók 55,3%-ánál sikerült csak elérni (RR: 1,23, 95%CI 1,09-1,39). Ez utóbbi 55,3%-os érték a megszokottnál magasabb, valószínűleg azért alakulhatott így, mert a betegek és orvosaik is tudták, hogy klinikai vizsgálatban vesznek részt. A tripla kezelést kapóknál a szisztolés vérnyomás 9,8 Hgmm-el, a diasztolés 5 Hgmm-el jobban süllyedt a másik csoporthoz képest. A különbség már a kezelés megkezdése utáni 6. héten jelentkezett, és 6 hónap múlva is mérhető volt.

A biztonságosság kifogástalan volt, a tripla kezelést kapóknál ugyanannyi mellékhatás jelentkezett (vagy ugyanannyi kezeléssel kellett leállni), mint a „szokásos” kezelésben részesülőknél.

Dr. George Bakris (ASH Comprehensive Hypertension Center, University of Chicago, Illinois) igen jó stratégiának tartja a tripla kezelést az alacsony-, vagy mérsékelt jövedelmű országokban. A problémát abban látja, hogy a háziorvosok megszokták a kettős kombinációt tartalmazó tabletták felírását és úgy gondolják, hogy a több gyógyszer több mellékhatással jár, holott itt igen alacsony dózisokról van szó.

Dr. Franz Messerli (University of Bern, Svájc) szerint az eredmény viszont nem túl meglepő. Bár sokan ma is a monoterápiát használják magas dózisokban, de újra és újra bebizonyosodott, hogy a kombináció hatásosabb ennél. Ráadásul ez a hármas kezelés chlorthalidont, az egyik leghatásosabb vérnyomáscsökkentő molekulát is tartalmazta. A vizsgálat „szokásos” kezelési ágában valószínűleg hydrochlorothiazidot használtak, ami az egyik leggyengébb vérnyomáscsökkentő. Szerinte biztosan vannak betegek, akiknek a hármas kombináció egy-két gyógyszerére nem lenne szükségük, de a kevés mellékhatás miatt elfogadható a 3 szer adása, viszont még kedvezőbb lehetne a hatás, ha az angiotenzin receptor gátló helyett angiotenzin-konvertáló enzim gátlót használnának.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > American College of Cardiology (ACC) 2018 Annual Scientific Session

2. American College of Cardiology (ACC) 2018 Annual Scientific Session  

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.