hirdetés

Vérnyomáscsökkentők és a demencia

Egy új tanulmány szerint a vérnyomáscsökkentő kezelés idősebb emberekben csökkenti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát.

hirdetés

Folyamatos viták vannak arról, hogy idős emberekben vajon önmagában a magasvérnyomás kezelése, vagy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkentik-e a demencia kockázatát.

A kérdés megválaszolásához Dr. Jie Ding (National Institute of Aging, Bethesda, Maryland) és munkatársai hat hosszú idejű megfigyeléssel járó prospektív kohorsz vizsgálat adatait értékelték: az Age, Gene/Environment Susceptibility-Reykjavik Study, az Atherosclerosis Risk in Communities Study, a Framingham Heart Study, a Honolulu-Asia Aging Study, a Rotterdam Study és a 3-C study. A vizsgálatok összesen 31.900, 55 évesnél idősebb, nem demens beteg adatait tartalmazták, minden betegnek ismerték a kiindulási vérnyomásértékét, és 7-22 éven át követték őket. Analízisük eredményét az Alzheimer Szövetség nemzetközi konferenciáján (AAIC) ismertették, 2018. július 24.-én.

A hosszú betegkövetés során a hat vizsgálat 3728 résztvevőjénél alakult ki demencia és 1741 beteg lett Alzheimer-kóros a rendelkezésre álló diagnosztikai és egyéb orvosi adatok szerint. A szedett vérnyomáscsökkentők közül ötféle gyógyszer: angiotenzin-konvertáló enzim gátlók (ACEI), angiotenzin II receptor blokkolók (ARB), beta-blokkolók (BB), kalcium-csatorna blokkolók (CCB), és diuretikumok hatását értékelték több tényezős Cox-proporcionális kockázati analízissel. A betegeket magas kiindulási vérnyomás (szisztolés ≥140 Hgmm fölött, vagy diasztolés ≥90 Hgmm fölött), illetve normál kiindulási vérnyomás szerint osztották két csoportra – tekintet nélkül arra, hogy melyik gyógyszertípust szedték a felsoroltak közül, illetve arra, hogy a beteg hordozza-e az APOEԑ4 allélt.

A kiinduláskor magasvérnyomásban szenvedők közül a vérnyomáscsökkentőket szedő betegekben (a szedett vérnyomáscsökkentő hatásmechanizmusától függetlenül) lényegesen csökkent a bármely okból előállt demencia kockázata (HR:0,88, 95%CI 0,79-0,98) és csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata is (HR: 0,85, 95%CI 0,74-0,99) a vérnyomáscsökkentőket nem szedő, de magasvérnyomásban szenvedő idősekhez képest. Az APOEɛ4 hordozókban hasonlóképpen csökkent a demencia kockázata (HR: 0,77, 95%CI 0,64-0,93), ami leginkább az ACEI-knek (HR: 0,75, 95%CI 0,57-0,98), az ARB-knek (HR: 0,65, 95%CI 0,47-0,91), a BB-knek (HR: 0,74, 95%CI 0,58-0,95) és a diuretikumoknak (HR:0,75, 95%CI 0,59-0,94) köszönhető.

A kapott eredményekből azt a következtetést vonták le, hogy a vérnyomáscsökkentő kezelés csökkentheti a magasvérnyomásban szenvedő idős emberekben a demencia (és az Alzheimer-kór) kialakulásának kockázatát. A jótékony hatás többféle gyógyszer mellett is észlelhető, és a betegek kiindulási vérnyomás értékétől és az APOE-ԑ4 hordozástól függő mértékben jelenik meg.

Dr. Keith Fargo (az Alzheimer Szövetség tudományos programjának igazgatója) elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy „a vizsgálat nagyon érdekes, különösen, ha a SPRINT MIND (Systolic Blood Pressure Intervention Trial – Memory and Cognition in Decreased Hypertension) vizsgálattal vetjük össze, melynek eredményei szintén elhangzottak az AAIC 2018 Kongresszuson (Abstract 27526).”. A SPRINT MIND vizsgálat eredményei szerint a szisztolés vérnyomás 120 Hgmm-re történő csökkentésével jelentősen mérsékelhető az enyhe fokú kognitív zavarok kockázata. A vizsgálatban 4678 beteget figyeltek átlagosan 3-26 éven keresztül, és azt tapasztalták, hogy a 120 Hgmm-re csökkentett szisztolés vérnyomás esetén az enyhe fokú kognitív zavarok 19%-kal csökkentek azokhoz képest, akiknél 140 Hgmm maradt a szisztolés vérnyomás. Szintén nagyon érdekesnek tartja, hogy a vérnyomáscsökkentés jótékony hatását nem csak a demencia, hanem az Alzheimer-kór kockázatának csökkentése tekintetében is észlelték. „Jó hír, hogy kezdődő Alzheimer-kórban először a magas vérnyomást kell rendezni.”  

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > AAIC 2018

2. Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.