hirdetés

Veszélyesek a vörös húsok

Bár egyre több megfigyelés bizonyítja, hogy a vörös húsok – különösen a feldolgozott húskészítmények– fogyasztása növeli a kolorektális daganatok kockázatát, az okok tisztázása még várat magára. 

hirdetés

Egyre több megfigyelés bizonyítja, hogy a kolorektális rák (CRC) és a vörös húsok – különösen a feldolgozott húskészítmények– fogyasztása között összefüggés van: az 50 gramm/nap feldolgozott hús fogyasztása 21%-kal, 100 gramm/nap elfogyasztása pedig 29%-kal emeli a CRC keletkezésének kockázatát.

A magas hőmérsékleten elkészített húsokban heterociklikus aminok és policiklikus aromás szénhidrátok keletkeznek, melyek potenciálisan karcinogének. A metabolikus izoenzimek (N-acetiltranszferáz 1 és 2) módosítják a CRC keletkezésének kockázatát. A vörös húsokban a vörös színt adó heme-ből a gasztrointesztinális traktusban N-nitrozo-vegyületek képződnek, melyek némelyike szintén karcinogén. Lipoperoxidációval citotoxikus és genotoxikus aldehidek képződnek. Ráadásul a feldolgozott húskészítményekhez az eltarthatóság érdekében hozzáadott nitritek és nitrátok növelik a szervezetbe jutó nitrozaminok, N-nitrozo-vegyületek és prekurzoraik mennyiségét. Metaanalízisek szerint (Óvatosan a vörös húsból készült felvágottakkal!) az elfogyasztott vörös húsok (és húskészítmények) mennyiségével egyenes arányban nő a kolorektális adenomák kockázata. Logikus, hogy a kutatók jelentős erők mozgósításával keresik az igazi okokat.

Egy 2013 nyarán a Journal of Clinical Oncology-ban megjelent közlemény szerint a daganat diagnózisa előtt nagyobb mennyiségű vörös húst, vagy feldolgozott húskészítményt fogyasztó, nem áttétes kolorektális tumoros betegeknél magasabb a halálozás kockázata. A Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort vizsgálatban résztvevők részletes információkat közöltek táplálkozási szokásaikról. Kolorektális daganatot diagnosztizáltak 2 315 résztvevőnél, akik közül a követés ideje alatt 966 beteg halt meg (413 beteg kolorektális tumorban, 176 beteg pedig kardiovaszkuláris betegségben). Érdekes módon a bármilyen okból bekövetkezett halál kockázata csaknem egyharmaddal magasabb volt (RR. 1,29, 95%CI 1,05-1,59), a kardiovaszkuláris halálozás kockázata is lényegesen magasabb volt (RR: 1,63, 95%CI 1,00-2,67), de a kolorektális daganatos halálozás kockázata nem növekedett (RR: 1,09, 95%CI 0,79-1,51). Bár a vörös- és feldolgozott húsoknak a kolorektális daganat diagnózisa utáni fogyasztása szintén nem befolyásolta a halálozást, de a CRC előtt és után egyaránt ilyen húsokat fogyasztóknál a kolorektális daganattal összefüggő halálozás lényegesen magasabb volt (RR: 1,79, 95%CI 1,11-2,89).

A kaliforniai San Diego Egyetemen történt legújabb kutatásról a Proceeding of the National Academy of Sciences 2014. december 29.-i számában olvashatunk. Bár a kutatást egereken végezték, de eredményeik az emberben is jelentősek. A kutatás egy nem emberi sziálsavra, az N-glikolilneuramin savra (Neu5Gc) koncentrált, mely a legtöbb emlősben megtalálható, emberben viszont nem. A legkülönfélébb húsokban jelen van: az emberi fogyasztásra kerülő marhahúsban, disznóhúsban, bárányhúsban egyaránt. A kiindulási hipotézis az volt, hogy a vörös húsok fogyasztása gyulladásos folyamatot indít el, melynek során az emberi szervezet immunrendszere az elfogyasztott állati Neu5Gc (amely az emberi szervezet számára idegen molekula) ellen folyamatosan antitesteket termel. A kutatók tehát olyan állati modellt kerestek, mely az emberhez hasonlóan szintén nem tartalmaz önmagában Neu5Gc-t. Amennyiben ezek a genetikailag előállított, Neu5Gc-hiányos egerek szintén Neu5Gc ellenes antitesteket kezdenek termelni, akkor az emberhez hasonló helyzet alakul ki. Az egereket ezért Neu5Gc-vel etették, melynek során egy szisztémás gyulladást hoztak létre. Az egerek májában ötszörös mennyiségű spontán daganat keletkezett, és a Neu5Gc akkumulálódott a tumorokban. A kutatók szerint ez a típusú egér eredetileg is májdaganatokra volt hajlamos, ezért mutatkoztak éppen ott a daganatok.

„Ez az első alkalom, hogy az emberi viszonyokhoz hasonló körülmények között, egzakt módon spontán rákos megbetegedések hoztunk létre egérben” jelentette ki a vezető kutató, Dr. Ajit Varki (UC San Diego Moores Cancer Center) egy sajtókonferencián. „Mostanáig a Neu5Gc-t és a rákot összekapcsoló evidenciák csak mesterségesen létrehozott kísérleti helyzetekből származtak, hozzávetőlegesek és indirektek voltak. A végső bizonyítékot természetesen csak humán megfigyelésekből lehet megnyerni”.    

 

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Oncology

2. Medscape Medical News > Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.